Inflatia din Germania s-a accelerat in mod neasteptat in decembrie, la cel mai ridicat nivel atins dupa octombrie 2008, ca urmare a majorarii preturilor, transmite Bloomberg, conform Mediafax.
Rata inflatiei, calculata dupa metoda europeana armonizata, a crescut la 1,9%, de la 1,6% in noiembrie, a anuntat biroul federal de statistica.

Analistii anticipau ca inflatia va stagna in decembrie. Comparativ cu noiembrie, preturile de consum au avansat cu 1,2%, cea mai mare crestere lunara dupa decembrie 2002.

In 2010, inflatia medie a fost de 1,2%, iar Bundesbank anticipeaza pentru anul viitor o inflatie de 1,7%. Banca estimeaza ca PIB-ul a avansat in acest an cu 3,6%, cel mai rapid ritm din ultimele doua decenii.

Economia Germaniei se dezvolta cu un ritm mai rapid decat cel inregistrat in celelalte state din zona euro, in conditiile in care tari precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania trec printr-o criza a datoriilor suverane.

Acest fapt amplifica divergentele din regiune, iar Banca Centrala Europeana are dificultati in stabilirea unei politici potrivite pentru toti membrii zonei euro. "Este probabil ca amplificarea presiunii nflationiste sa fie un fenomen temporar, perspectiva este neproblematica", a declarat Philipp Jaeger, analist la DZ Bank in Frankfurt.

Jaeger considera ca exista totusi riscul ca inflatia din zona euro sa atinga 2% in decembrie.

Inflatia la nivel european s-a mentinut la 1,9% in noiembrie, in conformitate cu tinta BCE de sub 2%. BCE anticipeaza pentru anul viitor o inflatie de circa 1,8% in zona euro, urmata de 1,5% in 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri