Inflatia din Ungaria s-a accelerat in decembrie peste estimarile analistilor, la 4,7%, cel mai ridicat nivel atins dupa luna iunie, ceea ce sporeste asteptarile ca banca centrala sa continue majorarea dobanzii de politica monetara, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Analistii prognozau pentru decembrie o inflatie de 4,4%.

Rata inflatiei s-a plasat la 4,9% anul trecut, dupa ce preturile au urcat in decembrie pentru a treia luna consecutiv, cu 0,4 puncte procentuale fata de noiembrie.

Banca centrala a marit dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, incepand din noiembrie, de la 5,25% la 5,75%, si a indicat ca ar putea fi necesare noi masuri de acest fel pentru a tine sub control inflatia.

"Datele publicate astazi vor conduce probabil la cel putin inca o majorare, in ianuarie", a declarat Anders Svensen, analist sef la Nordea Bank in Copenhaga.

In noiembrie, banca centrala a revizuit in crestere estimarea privind inflatia din 2011, de la 3,5% la 4%, anticipand ca in 2012 indicele preturilor de consum va fi in medie de 3,3%.

Costul alimentelor a avansat cu 6,7% in decembrie, in termeni anuali, in timp ce preturile carburantilor au urcat cu 20,8%. Fata de noiembrie, preturile alimentelor au avansat cu 0,6%.

Preturile electricitatii si gazelor livrate populatiei au avansat cu 5%.

In cazul bunurilor de folosinta indelungata, preturile au scazut cu 0,5%, iar cele ale hainelor au urcat cu 0,8%

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri