Dupa o disputa extrem de apriga, care a pus pe jar intreaga Europa, Ucraina a reusit ieri sa ajunga la un acord cu Rusia in privinta pretului pe care urmeaza sa il plateasca pentru importurile de gaz.

Potrivit acordului, incheiat pe cinci ani, Ucraina se angajeaza sa raspunda cererii Gazprom, de 230 de dolari mia de metri cubi de gaz, si impune o majorare a pretului de tranzitare prin conductele ucrainene de la 1,09 la 1,6 pentru mia de metri cubi la suta de kilometri. "Gazprom va furniza gaz utilizatorilor din Ucraina prin intermediul companiei RosUkrEnergo", a declarat presedintele companiei ruse, Alexei Miller.

Presedintele companiei ucrainene Naftogaz, Aleksei Ivcenko, a precizat insa ca societatea mixta ruso-ucraineana RosUkrEnergo va vinde Ucrainei gaz "rusesc si asiatic" la pretul de 95 de dolari mia de metri cubi. "Trecem la relatiile de piata si vom fi in masura sa raspundem nevoilor companiilor noastre", a adaugat Ivcenko, dupa ce a confirmat ca pretul gazului si cel al tranzitului nu vor mai depinde unul de celalalt si ca in ambele cazuri plata se va face in bani. La sfarsitul lunii iulie 2004, Gazprom si omologul sau ucrainean, Naftogaz, au infiintat o companie mixta, RossUkrEnergo, care sa administreze tranzitul gazului turkmen catre Ucraina. Inregistrata in Elvetia, aceasta companie urma sa fie controlata in egala masura de Gazprombank si Raiffeisenbank. RosUkrEnergo va reusi sa achite sumele cerute de Gazprom intrucat va amesteca gazul rusesc cu cel provenit din Turkmenistan, Kazahstan si Uzbekistan, care este livrat la mai putin de 50 de dolari mia de metri cubi, si va vinde totul ucrainenilor la 95 de dolari.


Gazul furat este turkmen


La acuzatiile de furt lansate de Moscova, potrivit carora, de la declansarea crizei, Ucraina sifoneaza gaz din conductele de tranzit catre Europa, Guvernul de la Kiev a replicat ca este vorba numai de gazul turkmen, care ii revine de drept. Acest raspuns a fost respins, insa, de Gazprom care sustine ca prin aceste conducte nu tranziteaza decat gaz rusesc. "Prelevam gaz turkmen in deplina legalitate", in virtutea acordurilor semnate cu acest stat din Asia Centrala, a declarat un responsabil al companiei ucrainene de stat Naftogaz, Mikola Gonciaruk, intr-o conferinta de presa. El a recunoscut ca "in ultimele 24 de ore", Ucraina a "prelevat 90 de milioane de metri cubi" din gazul turkmen, pe care Kievul sustine ca inca il primeste, in timp ce compania Gazprom afirma ca a blocat tranzitul acestuia spre teritoriul ucrainean. "Nu stiu de ce afirma Gazprom acest lucru", a spus Gonciaruk. Declaratiile sale au semanat si mai multa confuzie privind disparitia gazului rusesc destinat pietei europene din conductele de pe teritoriul Ucrainei.


Gazprom neaga ca ar fi posibil ca gazul prelevat de Ucraina sa fie turkmen, insistand ca gazul "furat" este de provenienta rusa. Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat ca grupul nu mai permite tranzitarea gazului turkmen prin retelele sale de la 1 ianuarie si monopolizeaza exporturile de gaz turkmen care tranziteaza Rusia, in virtutea unui acord intrat in vigoare la 1 ianuarie 2006.

Bruxelles-ul se tine deoparte

Ministrul austriac al Economiei, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, a exclus posibilitatea ca UE sa joace rolul de mediator in criza gazelor naturale rusesti, insistand ca Moscova si Kievul sa solutioneze conflictul pe calea negocierilor, informeaza agentiile europene de presa. "In opinia noastra, problema trebuie solutionata la nivel bilateral", pe calea negocierilor, a spus ministrul Martin Bartenstein, calificand drept "binevenita" actiunea partilor de a informa UE cu privire la evolutia situatiei. Oficialul a insistat, insa, ca litigiul privind pretul gazelor naturale rusesti "trebuie rezolvat" intre Kiev si Moscova. Evocand problema reducerilor inregistrate, luni, la livrarile de gaze naturale rusesti in cateva dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Bartenstein a comentat ca "increderea" in furnizorul rus "ar putea disparea".

Ministrul a apreciat, de asemenea, ca pentru Austria, principala "lectie de invatat in urma acestei crize este ca dependenta in proportie de 60 la suta de gazul rusesc transportat printr-un singur gazoduct este un lucru nefast". Referindu-se la diversificarea surselor de aprovizionare, Bartenstein s-a pronuntat in favoarea finalizarii de urgenta a proiectului "Nabucco", un gazoduct proiectat sa transporte, incepand din 2011, gazele naturale din Asia Centrala si Orientul Mijlociu catre Europa.

Ca urmare a acestei crize, Polonia, Ungaria, Austria, Cehia si Slovacia au anuntat ca vor colabora la realizarea unui foraj international care sa minimizeze dependenta de Rusia. Mai mult, liderul ungar Ferenc Gyurcsany a lansat un apel la crearea unei politici energetice comune pentru Uniunea Europeana: ''Trebuie sa intelegem ca energia nu este doar o problema economica, ci si una de securitate'', a declarat primul-ministru, transmite EUobserver.

Pret dublu pentru Sofia


Compania rusa Gazprom are in vedere dublarea pretului la gazele naturale vandute Bulgariei, a anuntat sectia rusa a postului de radio Deutsche Welle, transmite Mediafax.

Potrivit contractului de furnizare incheiat intre Rusia si Bulgaria in anul 1998, Sofia plateste 120 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale. Desi contractul va expira abia in anul 2010, este de asteptat ca reprezentantii celor doua tari sa inceapa negocierile privind modificarea termenilor acestuia, in conditiile in care 97% din importurile Bulgariei sunt asigurate de Rusia. Potrivit postului Deutsche Welle, pretul de vanzare ar putea fi stabilit la 260 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Un consilier al Gazprombank, banca ruseasca detinuta de concernul Gazprom, a declarat ca modificarea pretului de vanzare catre Bulgaria are in vedere numai gazele naturale transportate pe conductele rusesti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri