Datoriile Greciei sunt atat de mari incat autoritatile de la Atena nu vor putea sa isi respecte obligatiile financiare fara o restructurare a acestora si, cu cat mai repede va avea loc cu atat vor fi mai mici pierderile investitorilor, potrivit analistilor institututului de cercetari Bruegel.
Comisia Europeana a prognozat in noiembrie ca datoria publica a Greciei va creste in acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB si apoi la 156% in 2012, potrivit Mediafax.

"Credem ca datoria Greciei este nesustenabila, ar trebui sa fie restructurata si este mai bine sa se intample acum decat mai tarziu", a declarat Zsolt Darvas, analist la Bruegel, care pregateste o cercetare pe aceasta tema impreuna cu alti doi membri ai institutului, Jean Pisani-Ferry si Andre Sapir, transmite Reuters.

Cercetarile acestui institut sunt deseori reflectate in deciziile oficialilor zonei euro.

Darvas a aratat ca, presupunand ca datoria Greciei ar fi redusa la 90% din PIB, scaderea valorii obligatiunilor detinute de investitori privati si de catre Banca Centrala Europeana (BCE) ar fi, in acest an, de 40%.

Daca se va astepta pana in 2013, pierderea ar fi de 60%, intrucat datoria va creste, a spus el.

Restructurarea este necesara intrucat numai pentru stabilizarea datoriei Greciei la nivelul actual guvernul ar trebui sa obtinua un excedent bugetar de 8,6% din PIB, in loc de un deficit primar (excluzand dobanzile si datoriile) de 1,2% anticipat de Comisia Europeana pentru acest an.

Pentru reducerea datoriei, excedentul primar ar trebui sa fie chiar mai mare, cu circa cinci puncte procentuale, iar Darvas crede ca este prea mult.

Versiunea finala a raportului urmeaza sa fie publicata saptamana viitoare, inainte de reuniunea liderilor Uniunii Europene de pe 4 februarie.

Potrivit Comisiei, la summit trebuie sa se decida majorarea Fondului European de Stabilitate Financiara si extinderea prerogativelor acestuia.

Grecia a negat in repetate randuri ca pregateste o restructurare a datoriilor, iar Comisia a anuntat ca nu se discuta un astfel de scenariu, deoarece consecintele ar fi prea periculoase in privinta efectelor de extindere a problemei.

Darvas crede ca investitorii au luat deja in calcul un astfel de scenariu, astfel incat consecintele nu ar fi atat de grave.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri