Exporturile de gaze naturale din Egipt catre Israel si Iordania ar putea fi intrerupte pentru cel mult doua saptamani dupa explozia care a afectat sambata un gazoduct din Desertul Sinai, a declarat minitrul egipean al petrolului, Sameh Fahmy, citat de Bloomberg.
Incidentul de la El Arish, din nordestul Sinaiului, a fost un act terorist infaptuit de "maini straine", potrivit televiziunii de stat. Ministerul petrolului a aratat pe de alta parte ca explozia a fost cauzata de o scurgere de gaze, informeaza Mediafax.

Fahmy a declarat ca repararea conductei ar putea dura una-doua saptamani.

Companiile Ampal-American Israel Corp si Merhav Group of Companies, partenerii israelieni din Est Mediterranean Gas Co, operatorul conductei catre Israel, au precizat ca gazoductul care leaga El Arish de Ashkelton este intact si nu a fost afectat de explozie. Livrarile de gaze catre Israel au fost intrerupte de un incendiu si ar putea fi reluate in mai putin de o saptamana, potrivit Ampal.

Circa 40% din consumul de gaze al Israelului este acoperit prin importuri din Egipt.

Intreruperea operatiunilor gazoductului are ramificatii politice si simbolice care transcend impactul asupra securitatii energetice a statelor vecine Egiptului, in particular pentru Israel. "Domnia" de 30 de ani a presedintelui Hosni Mubarak a fost zguduita de aproape doua saptamani de proteste si manifestatii de strada violente, iar stabilitatea din regiune depinde de orientarea politica a viitorului regim.

Mubarak a avertizat ca plecarea sa acum ar arunca in haos Egiptul, primul stat arab care a semnat un tratat de pace cu Israelul, in 1979.

Cealalalt stat afectat de explozie, Iordania, a anuntat ca va asigura consumul intern din rezervele nationale pana la incheierea lucrarilor de reparatie a conductei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri