Presedintele Bundesbank, banca centrala a Germaniei, Axel Weber, si-a anuntat vineri demisia si ofera astfel ocazia altor candidati la sefia Bancii Centrale Europene (BCE), precum cei din Finlanda si Italia, sa preia presedintia institutiei, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Weber, in varsta de 53 de ani, si-a exprimat dorinta de a demisiona si va renunta la functie pe 30 aprilie, a declarat un purtator de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, dupa ce seful Bundesbank s-a intalnit la Berlin cu cancelarul Angela Merkel.

Plecarea lui Weber, considerat favorit pentru inlocuirea lui Jean-Claude Trichet la conducerea BCE, al carui mandat se incheie in acest an, erodeaza perspectiva ca Merkel sa obtina preluarea sefiei acestei institutii de catre un german care sa creasca increderea populatiei in euro.

"Toate eforturile lui Merkel au fost anulate. Atentia va fi concentrata acum pe gasirea unui inlocuitor la conducerea Bundesbank si abia apoi pe sefia BCE", a declarat James Nixon, economist sef al Societe Generale in Londra.

Candidatii la presedintia BCE trebuie sa fie din zona euro si sa aiba o pozitie recunoscuta si experienta profesionala in probleme monetare si bancare, potrivit Tratatului de la Maastricht. Intre cei care indeplinesc aceste criterii sunt sefii bancilor centrale din Italia, Mario Draghi, din Luxemburg, Yves Mersch, si Erkki Miikanen din Finlanda.

Germanul Klaus Regling, seful fondului european de salvare, ar putea fi si el un candidat, desi ii lipseste experienta in domeniul politicii monetare.

Nu a fost stabilit un termen pentru decizia privind inlocuitorul lui Trichet, desi ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a declarat vineri ca problema va fi abordata dupa ce guvernele vor decide in martie noi masuri de rezolvare a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Indiferent cine va fi inlocuitorul lui Trichet, va deveni al doilea sef de banca centrala din lume, ca importanta, dupa presedintele Rezervei Federale americane, Ben Bernanke.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri