Traderii asteapta sa vada cum va evolua pretul petrolului dupa demisia de vineri a liderului egiptean Hosni Mubarak.
Lumea araba, care detine peste 50% din rezervele mondiale de titei, este in continuare guvernata de o stare de neliniste, in contextul in care Egiptul isi asteapta un nou conducator, iar algerienii, incurajati de reusitele revolutiilor din Tunisia si Egipt, se pregatesc sa iasa pe strazi pentru a schimba regimul.

In ultimii ani, petrolul a aratat ca este extrem de sensibil la presiunile de natura geopolitica. Unul dintre momentele edificatoare in acest sens a fost la inceputul lui 2006, cand Rusia, una dintre cele mai mari mari puteri economice ale planetei, a decis, prin intermediul Gazprom, sa taie livrarea de gaze catre Ucraina, decizie care a lovit din plin Franta, Germania, precum si alte tari europene.

Imediat, pretul petrolului a inregistrat o crestere semnificativa, in decurs de doar cateva zile.

In 2011, petrolul a inceput sa fiarba de la jumatatea lunii ianurie, tot in contextul unor presiuni geopolitice, datorate demisiei presedintului tunisian Zine El Abidine Ben Ali.

Prima zi din saptamana retragerii lui Ben Ali a consemnat o crestere a pretului sortimentului american “light sweet crude” (pentru livrare in februarie) cu 1,22 de dolari (1,4%), pana la 89,25 de dolari pe baril.

La bursa ICE Futures din Londra, cotatia barilului de petrol Brent ajungea la 95,7 de dolari/baril, cu 2,37 de dolari mai mult decat in sedinta anterioara.

Debutul lui ianuarie pastra tendinta de apreciere a cotatiile petroliere din ultimele luni, in contextul unei reveniri a economiei americane si o crestere a cererii din partea Chinei, al doilea mare consumator de titei din intreaga lume, scrie Wall Street Journal.

Pe 13 ianurie, cu doar o zi inainte ca liderul tunisian sa renunte la prerogative, petrolul dadea semne ca si-a temperat cresterea din ultima perioada. La New York, pretul sortimentului “light sweet crude”, cu livrare in februarie, scadea cu 46 de centi (0,5%), pana la 91,4 dolari pe baril, in vreme ce sortimentul Brent, de la Londra, pierdea 6 centi si afisa o cotatie de 98,06 dolari pe baril.

Ziua urmatoarea aducea insa o majorarea cu 14 centi a petrolului pe New York Mercantile Exchange, pana la 91,54 de dolari pe baril, in vreme ce in Londra barilul de petrol se tranzactiona la 98,68 de dolari pe baril.

“Aurul negru” a continuat sa ramana sub pragul de 100 de dolari si pe 17 ianuarie, cand cotatia barilului a atins valoarea de 98,03 dolari in capitala Marii Britanii, in vreme la New York, pretul barilului era de 91,22 de dolari, in scadere cu 0,3%.

La jumatatea celei de-a treia saptamani din ianuarie, barilul de titei a scazut la New York sub 91 de dolari, in asteptarea datelor prinvind situatia stocurilor din Statele Unite.

Petrolul si-a continuat declinul si in zilele urmatoare, astfel ca, pe 21 ianuarie, cotatia barilului de petrol a scazut la 89,11 dolari pe bursa americana, pentru ca pe 25 ianuarie sa piarda 1,68 de dolari, pana la 86,19 dolari pe baril.

La bursa londoneza, sortimentul Brent se tranzactiona cu 95,25 de dolari, in scadere cu 1,36 de dolari fata de ziua precendenta.

Contractia a fost pusa pe seama rezultatelor economice slabe anuntate de SUA si de Marea Britanie.

Intensificarea protestelor din Egipt a inceput sa-si puna amprenta si asupra cotatiei petrolului, care a sarit la New York pragul de 87 de dolari pe baril in ultima zi de vineri din ianuarie.

Pe 2 februarie, valul de turbulente sociale din Egipt a urcat pretul petrolului Brent la 102,18 dolari/baril, maximul ultimelor 28 de luni.

Chiar daca Egiptul nu este un jucator important pe piata mondiala a productiei de petrol, faptul ca circa un milion de barili de titei si alte produse rafinate sunt transportate zilnic la nord de Canalul Suez, la care se adauga inca 1,1 milioane de barili pe zi transportati intre Marea Rosie si Marea Mediterana, face ca intreaga lume sa fie atenta la starea statului african.

Criza din Egipt a accentuat avansul preturilor la petrol, care, oricum, din vara lui 2010 au crescut cu aproximativ 30 de dolari pe baril, pe fondul revenirii economiilor lumii.

Comparativ, la inceputul lunii decembrie a anului trecut, limita superioara a palierului de variatie (85 dolari/baril) a fost depasita, pretul la petrolul Brent ajungand pana la un maxim din ultimii doi ani de 92 dolari/baril.

Pe masura ce turbelentele din Egipt s-au mai linistit, pretul petrolui a inceput sa scada, astfel ca lunea trecuta preturile de la Londra reveneau sub 100 de dolari pe barili, in vreme ce la New York, un baril era cotat la 87,48 de dolari.

In zilele urmatoare, petrolul a continuat sa oscileze usor in asteptarea demisiei lui Mubarak, pentru ca imediat dupa retragerea liderului egiptean, pretul titeiului sa manifeste o tendita de reducere, in conditiile in care temerile ca livrarile din Orientul Mijlociu vor fi date peste cap s-au mai temperat.

Pretul petrolului cu livrare in martie s-a redus pe New York Mercantile Exchange cu 1,15 dolari pe baril, pana la 85,58 de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri