A fost pasionat de presa de afaceri si a trecut prin cele mai importante redactii ale vremii: Ziarul Financiar si revista Biz. Fost jurnalist a ajuns consultant in cadrul Roland Berger. Fost consultant a ajuns directorul general al Metropola Imobiliar, divizia de real-estate a grupului de companii Montero. Privind retrospectiv, recunoaste ca cel mai confortabil s-a simtit la conducerea editoriala a revistei Biz
Wall-Street:Ce isi dorea tanarul student Horia Galateanu de la cariera sa? Aveati un plan bine definit?

Nu pot afirma ca aveam un astfel de plan in facultate. Insa vroiam si visam sa fiu activ in economie si mediul de afaceri. Astfel imi facea placere sa citesc despre ce se intampla in lumea occidentala, savuram ziare precum Financial Times la biblioteca engleza British Council si eram incantat de ce se intampla in exterior la nivelul companiilor: fuziuni, achizitii. Spre exemplu lucrarea mea de diploma s-a concentrat pe studierea cotidianului de specialitate Financial Times si pe aceste miscari care se produceau la un nivel corporatist. Totodata, atunci visam ca acele evenimente din businessul international sa se produca odata si la noi si ca eu sa fiu in centrul acestor actiuni.

Wall-Street:Cat de mult a contribuit perioada universitara la dezvoltarea dvs. in afaceri?

Sincer, cariera mea este complet diferita fata de ceea ce am studiat in scoala. Consider ca facultatatea reprezinta doar o poarta de intrare in viata, sa-ti acorde un backround de baza. In rest, daca privesc retrospectiv, am lucrat in jurnalism, consultanta si real-estate, domenii care nu au legatura cu comertul exterior, cu ceea ce am studiat in facultate.

Wall-Street:Considerati ca este important pentru un tanar sa urmeze cursurile unui program MBA?

Da, este foarte important acest lucru. In primul rand, are o importanta fata de tine ca om, iar in al doilea rand aceasta diploma reprezinta si o buna carte de vizita, fiind o moda, o conventie sociala.

Wall-Street: Cum a fost perioada petrecuta in cadrul redactiei Ziarul Financiar si ce a reprezentat in desfasurarea carierei dvs.?

Pentru mine aceasta a fost o perioada foarte buna. Eram un tanar iesit de pe bancile facultatii, vroiam sa ma afirm profesional. Imi placea ceea ce fac. Am avut ocazia sa cunosc lume buna, manageri ai celor mai importante companii din mediul de business autohton. Purtam cu acestia discutii interesante. Cel mai important lucru era acela ca imi placea ceea ce faceam. In schimb, munceam mult si eram foarte dedicat. Cel mai mult m-a atras pagina de companii a ziarului in care a publicat articole pe domenii precum telecom, pharma, imobiliare.

Wall-Street: A urmat al doilea pas in cariera. Revista Biz. Care au fost motivatiile de a parasi ZF si de a pleca la Biz, publicatie pe care ati coordonat-o de pe postul de editor, pentru o perioada de timp

Revista Biz a reprezentat pentru mine o noua provocare la acea vreme cum fusese si ZF-ul. Si acesta era un proiect nou, ma atragea sa lucrez intr-o alta echipa, mai redusa ca dimensiune. In acelasi timp, faptul ca aveam ocazia sa scriu articole in detaliu a insemnat o provocare, revista Biz fiind una care apare bilunar. Insa nu neg ca si pachetul salarial era mai motivant. Era o trecere de la un cotidian care aparea zilnic la o revista care trata genul de analize sectoriale.

Wall-Street: Urmatorul pas: Roland Berger Strategy Consultants . Cum a fost trecerea din jurnalism in consultanta, un domeniu mult mai complex?

Mi-am dorit foarte mult sa ajung in consultanta. De aceea am si renuntat la o pozitie de redactor-sef intr-o revista de business pentru un post de junior consultant la Roland Berger Strategy Consultants. Insa am castigat continutul muncii si inceputul unei cariere in consultanta. Consider ca aceasta (n.red. : consultanta) reprezinta un domeniu in care nu te limitezi sa lucrezi numai intr-un sector al economiei. Am vrut sa devin un om activ in mediul de afaceri, sa renunt la a mai fi un scriitor, un observator, un analist Am vrut sa fac acest pas pentru a deveni mai activ. Astfel visul meu de a lucra in mediul de afaceri a devenit realitate.

Wall-Street: Drumul prin consultanta v-a adus in real-estate ca director general al Metropola Imobiliar, divizia de real-estate a grupului de companii Montero. Descrieti pe scurt jobul pe care il aveti acum.

Metropola Imobiliar este un dezvoltator care detine mai multe proprietati imobiliare: terenuri, cladiri de birouri care sunt inca nemodernizate, dar si cladiri de birouri care sunt deja disponibile spre inchiriere. Ca director general al acestei companii ma ocup de gestionare acestor proprietati si de punerea lor in functiune, sa scoata bani.

Wall-Street: De ce ati ales tocmai domeniul imobiliar? De ce nu ati preferat sa lucrati intr-o multinationala, spre exemplu?

Sincer, real-estate-ul mi s-a parut un domeniu mult mai dinamic decat altele care inca nu este format. In acest sens, consider ca alte sectoare au ajuns la faza de maturitate. Marile proiecte din real-estate tocmai se lanseaza. In acest domeniu , dinamismul este foarte mare, lucrurile se intampla la o alta scara.

Wall-Street:Caracterizati piata spatiilor rezidentiale. Este cu adevarat unul din sectoarele cele mai active, asa cum afirma specialistii?

Consider ca acest sector inca nu este foarte activ, dar care este in crestere indeosebi pe partea de constructii pentru clasa medie. Deocamdata, ceea ce se construieste acum se adreseaza exclusiv claselor superioare.

Wall-Street: Care este valoarea de piata a companiei?

Nu putem da o valoare exacta, mai ales ca proprietatile imobiliare sunt foarte greu de evaluat, indeosebi cele mari.

Wall-Street: Unde v-ati simtit cel mai bine? La ZF, la Biz, la Berger?

Depinde din ce punct de vedere. Cel mai confortabil m-am simtit la revista de afaceri Biz. Acolo am avut cel mai mare grad de libertate, eram liderul unei echipe.

Wall-Street: Unde va vedeti peste 10 ani?Reprezinta intrarea intr-o afacere proprie un pas firesc?

Ar putea fi si aceasta, insa ma pot vedea un manager al unui business in care as fi chiar actionar.

Wall-Street: O ultima intrebare. Imaginati-va ca ati fi astazi proaspat absolvent de facultate. Care ar fi primul pas pe care l-ati face pe plan profesional?

In primul rand, cred ca as intra in ziaristica deoarece ai posibilitatea de a intra in contact cu diverse domenii. Proaspat iesit de pe bancile facultatii nu prea ai habar despre ce se intampla in piata.

Sfaturile lui Horia Galateanu pentru .........

1.) a reusi in jurnalism : trebuie sa fii insistent, sa relationezi bine cu interlocutorii pentru a inspira incredere si respect astfel incat acestia sa-ti ofere si informatii oarecum confidentiale;

2.) a reusi in consultanta: trebuie sa ai un spirit analitic bine dezvoltat si capacitatea de a te concentra pe ceea ce este cel mai important, sa-ti cunosti prioritatile;

3.) a face performanta in real-estate:: trebuie sa simti tendintele, locatia si potentialul acesteia; trebuie sa cunosti piata; in acelasi timp este necesar sa ai si cunostinte financiare;
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri