Intr-un interviu acordat Wall-Street, Irina Socol, Directorul General al Siveco Romania, vorbeste despre performantele companiei in fruntea careia sa afla de 14 ani, despre industria IT autohtona, despre parteneriatul dintre Siveco si gigantul mondial Intel, precum si despre pasii pe care un tanar trebuie sa ii urmeze pentru a avea o cariera incununata de succes
Wall-Street: Anticipati in momentul fondarii Siveco Romania ca in aproape 15 ani compania va ajunge la o cifra de afaceri de peste 37 milioane de dolari?

Incepand din 1999, cifra de afaceri realizata de Siveco Romania a inregistrat cresteri substantiale in termeni relativi si in valoare absoluta. Ritmul de crestere de la un an la altul a fost in medie de 50%. In anul 2005 compania a inregistrat o cifra de afaceri de 37,6 milioane de dolari iar pentru 2006 se preconizeaza o crestere generala a cifrei de afaceri de aproximativ 20%.

Avem satisfactia sa constatam ca in cei 15 ani de existenta, Siveco Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori si integratori de solutii EAS, eLearning, eHealth, eBusiness, eGovernment si de proiecte software la cheie din Romania. Compania noastra si-a dobandit in acest rastimp o solida reputatie pe piata internationala.

Wall-Street: Care au fost argumentele dumneavoastra care au convins Siveco Group sa sustina afacerea in primii ani?

Atuul nostru principal il reprezinta echipa Siveco Romania, alcatuita din specialisti capabili sa proiecteze, sa implementeze, sa conduca si sa finalizeze proiecte de succes si asta pentru ca echipa Siveco Romania ofera servicii pentru toata durata de viata a unui proiect informatic. Aceste argumente i-au convins pe toti actionarii nostri de pana acum sa ne acorde increderea (si banii) lor.

Wall-Street: Care considerati ca este momentul decisivt in dezvoltarea Siveco Romania? Au fost momente in care v-ati gandit sa renuntati?

Momentul decisiv al carierei mele a fost acela cand din inginer software am devenit manager al companiei Siveco Romania. De atunci, intreaga mea atentie a fost indreptata spre activitatea profesionala. Succesul in afaceri se bazeaza intr-adevar pe foarte multa munca, iar cand spun ca se lucreaza mult putini oameni au idee ce inseamna acest lucru. Mie nici nu-mi place sa vorbesc despre asta, pentru ca incerc in permanenta sa-mi fac un management al timpului. Notiunea de "mult", chiar daca iti place nespus ceea ce faci - si acesta este cazul meu - inseamna sa lucrezi zilnic un numar de 14-15 ore.

Wall-Street: Cum evaluati parteneriatul cu Polish Enterprise Investors si Intel Capital, la aproape un an de cand cele doua companii au achizitonat 32,5 % din capitalul Siveco Romania?

Capitalul investit de Intel in Siveco Romania are o semnificatie mai profunda decat cea pur financiara: este un capital de incredere si unul de tehnologie. Siveco Romania are acum acces la platforme tehnologice de ultima generatie dezvoltate de Intel, instrumente IT de inalta performanta , proiecte complexe si nu in ultimul rand de training de calitate pentru specialistii sai. Aceasta colaborare tehnologica se materializeaza in produse din ce in ce mai competitive, generatoare de valoare adaugata ridicata pentru utilizatorii solutiilor Siveco Romania

Wall-Street: Care sunt estimarile pentru acest an in privinta evolutiei Siveco Romania?

Previziunile pentru anul in curs sunt optimiste. Estimam o crestere a cifrei de afaceri cu 20% fata de 2005. Dorim ca cifra de afaceri sa aiba o structura echilibrata intre piete, organizatii publice si private, cu structura mare sau mai putin mare. In acest fel putem fi asigurati in fata oricaror fluctuatii, produsele sustinandu-se astfel reciproc. De asemenea intentionam sa extindem reteua de parteneri, atat intern cat si extern. Eforturile companiei se vor concentra in special in Europa Centrala si de Est, iar principala menire a acestei strategii este promovarea produselor si serviciilor companiei in afara tarii, a aplicarii know-how-ului deja acumulat si in alte zone din lume.

Wall-Street: Cum evaluati piata software autohtona, si cum credeti ca se vor integra firmele romanesti in piata mondiala dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana?

Industria software din Romania cunoaste o crestere deosebit de rapida, o dinamizare puternica a sectorului privat producator de software si servicii. Companiile romanesti se pregatesc deja pentru pietele externe, unele sunt chiar active, cu sucursale si proiecte in afara tarii.

Wall-Street: Ce parere aveti despre conceptia ca IT-istul roman este printre cei mai buni din lume? (harnic, inteligent, etc...)

Nu stiu daca IT-istul roman este printre cei mai buni din lume, dar cred ca specialistii romani au demonstrat ca au un cuvant de spus in tehnologia de varf.

Wall-Street: Daca s-ar da timpul inapoi, in 1992, si ati avea de ales intre pornirea afacerii Siveco si un post in cadrul unei companii de top pe plan international din domeniul IT, ce ati alege?

Pentru o cariera de succes, nici un alt factor nu este mai important decat increderea in sine. Eu imi cunoasc limitele si meritele in activitatea profesionala. De asemenea, sunt perfect constienta de capacitatea mea de a face fata diverselor provocari profesionale. Asadar pot spune ca daca s-ar da timpul inapoi, in 1992, si as avea de ales intre pornirea afacerii Siveco Romania si un post in cadrul unei companii de top pe plan international din domeniul IT, as alege cu siguranta tot provocarea de a fi principalul dezvoltator, furnizor si integrator de solutii EAS, eLearning, eHealth si eBusiness din Romania.

Wall-Street: Ce sfat ati da unui tanar care doreste sa lucreze in domeniul IT ? Care considerati ca sunt pasii ('ingredientele') unei cariere profesionale incununate de succes?

Increderea in sine dezvoltata odata cu un puternic sentiment de toleranta fata de propria persoana. Persoanele increzatoare stiu cum sa conduca provocarile si sa previna obstacolele. Curajul este la un nivel ridicat, iar scopul final nu este niciodata pierdut din vedere pentru a se asigura ca munca ii va fi rasplatita din plin. O buna intuitie a oportunitatilor s-ar putea sa fie chiar mai puternica decat increderea in propriile calitati.

Celor care vor sa lucreze in domeniul IT le-as spune ca persoanele increzatoare primesc cu bucurie noile provocari si schimbari. Din acest motiv vor si reusi sa-si stabileasca un nou obiectiv imediat ce au obtinut un rezultat important si vor intampina cu placere dificultati neasteptate si vor transforma problemele in oportunitati.

Wall-Street: Considerati ca este important pentru un tanar sa urmeze cursurile unui program MBA?

Pentru un tanar, urmarea cursurilor unui MBA reprezinta una dintre posibilitatile de dezvoltare, insa, din punctul nostru de vedere, pentru cineva care este deja in cadrul firmei Siveco Romania, experienta si cursurile pe care compania noastra le ofera reprezinta, de asemenea, alternative eficiente de dezvoltare pentru ca una dintre prioritatile companiei este grija fata de angajati.

Wall-Street: Cum isi recruteaza Siveco Romania angajatii? Ce calitati cautati la o persoana in momentul angajarii?

Inscrierea in baza de date, cat si selectia se face de catre personalul companiei noastre - recrutori cu experienta in selectia de personal - pe baza anumitor criterii si numai dupa parcurgerea unor etape de recrutare obligatorii. Toate acestea au ca scop optimizarea activitatii noastre, dar si cresterea gradului de multumire a clientilor nostri in raport cu serviciile oferite. Fiecare persoana recrutata de noi este supusa unui proces complex de selectie si verificare care vizeaza: identitatea si nivelul de educatie, pregatirea profesionala, starea de sanatate, experienta si recomandari.

Toate informatiile obtinute sunt analizate, verificate si prelucrate, astfel incat la finalul procesului de selectie sa putem oferi bona potrivita solicitarilor si nevoilor angajatorului care apeleaza la noi. Definirea profilului psihologic, respectiv aplicarea unui test psihologic, subliniaza seriozitatea cu care analizam fiecare candidat in parte. Aceasta evaluare este efectuata de catre responsabili de recrutare ai companiei, toti candidatii fiind testati conform normelor in domeniu. Numai dupa parcurgerea si depasirea acestor etape, candidatul va fi inregistrat in baza de date si ulterior invitat la interviuri cu angajatori.

Wall-Street: Unde vedeti Siveco peste 10 ani?

Peste 10 ani, speram sa devenim principalul integrator software din Europa Centrala si de Est si un lider regional in furnizarea de solutii si servicii IT.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri