Octavian Radu, fondatorul RTC Holding, i-a oferit toata increderea in ultimii 11 ani. Sebi Vasilescu poate fi considerat chiar mana dreapta a sefului de la RTC. Daca privim cariera profesionala a acestuia, inavatam ce inseamna consecventa si fidelitatea in business, dar si rezultatele care sunt pe masura. In acest moment, Sebi Vasilescu conduce firme mici si mijlocii care au sansa sa ajunga din urma celelalte companii surori si sa devina lideri pe pietele lor, folosind experienta si puterea grupului RTC.
Wall-Street: Sa incepem cu cateva detalii despre trecutul dumneavostra profesional. Cum a fost inceputul in cadrul grupului RTC?

Dupa ce am terminat facultatea, am ramas inca doi ani ca asistent in cadrul Institutului Politehnic la Catedra de Mecanica Fina, dupa care renuntat deoarece nu am vrut sa ratez sansa de a lucra intr-o companie, dar si din cauza faptului ca invatamantul romanesc traversa in acea perioada mai neagra. Astfel am ajuns acum 11 ani sa lucrez in cadrul companiei RTC, iar de atunci nu am mai parasit compania.

Wall-Street: Care au fost atributiile dvs. de-a lungul acestor 11 ani?

Am inceput ca director de aprovizionare, dupa care am ajuns director de vanzari. In aceasta perioada am construit reteaua de vanzari a companiei RTC, dupa care am pus bazele OfficeNet, divizia din care s-a nascut actuala companie Diverta. Anul 2001 m-a gasit sef pe intreg grupul in contextul in care Radu Octavian s-a retras din activitate pentru aproape un an. Grupul nu avea marimea si complexitatea de acum. Apoi din 2002 pana in 2004 am revenit la conducerea diviziei Office Express, ulterior am condus Diverta, iar acum sunt presedinteke Diviziei de Dezvoltare a grupului RTC.

Wall-Street: 11 ani intr-o companie este destul de mult. Ce va motivat si determinat sa ramaneti atat de fidel grupului?

Da, aveti dreptate. Sunt de foarte mult timp aici si inca imi place. 11 ani, doua neveste, un copil, mai multe locuinte si un singur job. In primul rand, faptul ca am fost implicat intr-un numar atat de mare de activitati nu m-a facut sa ma plictisesc sau sa ma plafonez din punct de vedere profesional. Am avut multe provocari in acesti 11 ani, iar acest lucru a fost cel mai important pentru mine.

Wall-Street: Care a fost cea mai mare provocare in acesti 11 ani?

Nu stiu exact care a fost cea mai mare provocare profesionala, insa cel mai mandru m-am simtit in septembrie 1999 atunci cand am taiat panglica pentru lansarea primului magazin OfficeNet. Acesta a fost un moment foarte placut, iar integrarea companiei Flaro Sibiu a reprezentat una dintre cele mai mari provocari pentru mine. Vorbim aici de aproximativ 1000 de angajati ai unei companii cu o cultura proprie care trebuia sa se integreze in cadrul unui grup mare din Bucuresti.

Wall-Street: Care ar fi bilantul dupa un an de la prelurarea companiei Flaro din Sibiu?

Productia Flaro a crescut cu 20% in acest an comparativ cu anul trecut. Doar 15% din productia companiei se duce in cadrul grupului RTC, iar restul productiei productiei si a serviciilor se duce catre parteneri germani si italieni. Pentru acest an, ne-am bugetat investitii totale ce depasesc 2 milioane de euro. Aceasta suma va fi investita pentru achizitionarea unei linii de galvanizare si reamenajarea birourilor.

Wall-Street: Ati avut posibilitatea sa luati decizii strategice in cele 9 luni cat ati condus intreaga companie?

In fapt, nu a fost o numire oficiala, ci doar am preluat conducerea companiei. Grupul era detinut atunci in proportie de 60% de francezi, iar deciziile se luau in masura in care erau aprobate de acestia.

Wall-Street: Dupa ce model este organizat grupul RTC?

Dupa modelul gigantului american General Electric, a doua companie din lume dupa valoarea de piata. Rolul meu este sa gestionez aceste companii ca un fond de investitii. Iata in cateva cuvinte chintesenta Diviziei Dezvoltare sau altfel si bine spus de un consultant american, bun cunoscator al grupului : business incubator-ul RTC-ului. Firme mici si mijlocii au sansa sa ajunga din urma celelalte companii surori si sa devina lideri pe pietele lor, folosind experienta si puterea grupului. Am putea sa grupam micile ghinde in cateva domenii de activitate: Imediat ce am preluat conducerea diviziei de dezvoltare, sectorul de IT a devenit o divizie de sine statatoare, fiind condusa acum de Augustin Dragan. Acelasi lucru se intampla si acum. Divizia de dezvoltare are trei sectoare: cel de productie, sectorul de real-estate si cel de food&beaveregeas. Segmentul de real-estate este cel mai eficient pentru noi astazi.

Wall-Street: Nu va este greu sa administrati firme care apartin unor domenii atat de diferite?

Ba da, imi este foarte greu in acest moment si de aceea am decis sa restructuram divizia, iar cele trei sectoare vor fi administrate in curand de cate un presedinte.

Wall-Street: Care sunt intentiile in ceea ce priveste dezvoltarea diviziei Hermes, de distributie a bunurilor de larg consum?

Spre deosebire de celelalte divizii aici vorbim despre companii foarte noi care activeaza pe zone de piata foarte interesante. Activam pe piata berilor de import. In acelasi timp, aducem in tara branduri internationale pentru Depozitul de Vinuri care a inceput activitatea in anul 2004 prin deschiderea magazinului Vices&More in cadrul complexului comercial Plaza Romania din Bucuresti. Este primul magazin de vinuri din tara in care etichetele internationale depasesc 80% din totalul suprafetei de expunere.Vrem sa devoltam branduri proprii si sa ne devoltam serios segmentul de retail si reteaua de distributie.

Wall-Street: Care sunt estimarile pentru acest an pentru cele trei sectoare de activitate din cadrul diviziei pe care o conduceti?

Pentru acest an estimam aproximativ 2 milioane de euro. Vanzarile la berea Krombacher au explodat in aceasta vara ajungand la aproximativ 170. 000 de euro. Ne propunem sa ocupam un loc important pe piata berilor premium de import. In ceea ce priveste Depozitul de Legume si Fructe avem planuri foarte mari prin intarirea parteneriartelor noastre cu retaileri precum Kaufland, Cora sau Carrefour. Depozitul de Legume si Fructe (DLF) reprezinta cea mai noua achizitie a Grupului RTC. Principala activitate a este colectarea si distributia de legume-fructe proaspete.In acelasi timp, vom porni in forta si pe zona de catering care se va adresa exclusiv clientilor corporate. D eja am investit 150.000 in dezvoltarea bucatariei.

Wall-Street: Dupa ce am aflat ca sunteti de 11 ani in cadrul RTC, indraznesc sa va intreb unde va vedeti peste 10 ani?

Categoric, in cadrul la conducerea unei companii mari unde sa detin si un pachet de actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri