In fiecare saptamana, Wall-Street prezinta un interviu in exclusivitate cu o personalitate influenta a mediului de business din Romania. Primul invitat al Interviurilor Wall-Street Dragos Rosca - Chief Executive Officer al Gemisa Investments. Pana de curand Project Manager in cadrul Roland Berger Strategy Consultants, Dragos a devenit la sfarsitul anului trecut Directorul Executiv al singurului fond de investitii cu capital de risc din Romania orientat exclusiv catre start-up-uri.
Dupa absolvirea Facultatii de Relatii Economice Internationale / ASE, Dragos s-a indreptat catre management consulting, acolo unde a activat timp de 10 ani in cadrul celei mai puternice companii multinationale de management consulting prezenta in Romania. La numai 33 de ani, Dragos a simtit nevoia de a schimba domeniul si, dupa negocieri care au durat mai multe luni, a facut pasul catre venture capital. Si nu oricum, ci ca administrator al unui fond de peste 6 milioane EUR.

Wall-Street: Gemisa Investments este la momentul de fata singurul fond de venture capital orientat exclusiv catre start-up-uri. Care este strategia voastra investitionala si ce urmariti in analiza unui plan de afaceri ?

D.R.: Strategia noastra vizeaza investitii in proiecte noi (start-up) sau in companii tinere, cu potential ridicat de crestere pe segmentul de piata pe care activeaza.
In general, sunt 4 criterii pe care le urmarim cu consecventa in decizia noastra privind investitia intr-un proiect:
- segmentul de piata careia i se adreseaza planul de afaceri sa fie un segment dinamic, cu perspective certe de crestere
- initiatorul proiectului sa detina o experienta relevanta in domeniul respectiv, sa fie o persoana credibila, si sa demonstreze calitati de antreprenor autentic
- investitia in proiectul respectiv sa poata fi sustinuta de catre fondul nostru (investitii intre 50,000 si 1,000,000 EUR)
- proiectul sa demonstreze capacitatea de a a genera profit destul de repede
- proiectul respectiv sa prezinte perspective de exit intr-un termen de timp rezonabil (5-6 ani).

Wall-Street: Ce imi poti spune despre business-urile pe care Gemisa le finanteaza la momentul actual ?

D.R.: Pana in prezent Gemisa s-a implicat intr-un numar de 5 companii, existand de asemenea un numar de 4 proiecte in derulare. Astfel, Gemisa a investit in reteaua de magazine pentru copii Miniblu, in reteaua de magazine de optica Optical Network, in editura Press Pro, precum si in doua firme specializate pe domeniul serviciilor medicale, si anume firma Cristal Diagnostic si firma Oxigen Plus.

Wall-Street: Care crezi ca sunt domeniile care crezi ca se vor dezvolta puternic pe termen scurt in Romania ?

D.R.: Exista multe domenii ce se vor dezvolta puternic in viitor, insa nu toate sunt accesibile finantarilor de tip start-up. Domeniul industriei auto sau cel imobiliar sunt unele dintre ele, insa pentu a realiza proiecte semnificative in acest domeniu este nevoie de investitii de alt tip decat cele de Capital de Risc (Venture Capital).

Pe de alta parte, comertul cu amanuntul, serviciile de toate felurile, domeniul medical, domeniul mass-media, sectorul IT, toate acestea sunt domenii ce vor continua sa se dezvolte rapid.

Wall-Street: Cum ai luat hotararea de a pleca de la Roland Berger dupa 10 ani petrecuti in firma ? Cum este sa schimbi radical domeniul in care activezi ?

D.R.: Nu a fost o decizie usoara. Simteam insa nevoia unei noi provocari. In ceea ce priveste schimbarea ea nu este una radicala, la urma urmei fac tot ceea ce ma pricep cel mai bine, si anume management, doar ca acum practic acest lucru din alta perspectiva.

Wall-Street: Poti sa imi descrii o zi obisnuita de lucru la Gemisa?

D.R.: Multe proiecte in derulare de urmarit, discutii cu managementul firmelor in care am investiti, analiza unor noi propuneri de investitii, intalniri cu diversi parteneri de afaceri, etc.

Wall-Street: Unde te intalnesti in general cu partenerii si clientii ?

D.R.: Fie la sediul nostru, fie la sediul lor, fie in oras la o cafea, un pranz, o cina. Depinde de programul zilei respective, de disponibilitatea parternerilor etc.

Wall-Street: Daca nu ai fi lucrat in consultanta sau in venture capital - ce altceva ti-ar fi placut sa faci ?

D.R.: Managementul. Domeniul nu conteaza, pentru ca un bun manager ar trebui sa se adapteze oricarui domeniu.

Wall-Street: Unde ti-ai petrecut ultima vacanta si cat a durat ?

D.R.: Ultima vacanta a fost in Franta si a durat o saptamana.

Wall-Street: Care este cartea care consideri ca te-a influentat cel mai mult din punct de vedere profesional sau personal ?

D.R.: Jack - Straight from the gut (n.r.: autobiografia lui Jack Welch, Chairman & CEO General Electric 1980-2001)

Wall-Street: Care este cea mai mare greseala pe care ai facut-o pana acum in business?

D.R.: Uneori am fost prea sigur pe mine si prea grabit. De obicei trufia costa.

Wall-Street: O ultima intrebare: ce ti-ai dori sa gasesti pe Wall-Street pentru a-l citi zi de zi ?

D.R.: Informatii economice tratate in mod obiectiv.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri