Interviu cu Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
Domnule Bodu, daca ar fi sa facem o harta a evaziunii fiscale in Romania, care judete ar trebui colorate mai strident?

Depinde despre ce domenii e vorba In general, daca, spre exemplu, vorbim de alcool, avem judete precum Tulcea, Vrancea, Dambovita, Ilfov, Bihor. Daca vorbim de tigari, trebuie sa avem in vedere Prahova si Ilfov. De fapt, daca ne referim la tigari, domeniul este mult mai usor de controlat pentru ca sunt aproximativ 19 producatori, dar pentru alcool sunt foarte multi si acolo sunt problemle. Precizez ca nu ma refer la cazangii, ma refer la firme si antrepozitare fiscala si la firme care chiar functioneaza fara autorizatie de antrepozit fiscal. Nu as uita nici judetele dezvoltate industrial sau cele de granita.

Aveti idee cam ce ordin de marime are evaziunea la tutun si alcool, pentru ca tot le-ati amintit?

Nu, pentru ca nu avem un indicator specializat in cuantificarea fenomenelor evazioniste. Noi putem sa ne dam seama asa, pe ansamblu, ca avem o problema intr-un domeniu sau altul, dar nu putem sa cuantificam, sa adunam, sa vedem cat de mare e evaziunea. Nu stiu daca poate cineva sa faca acest lucru, poate doar din prezumtii, poate vreun ONG sau Institutul National de Statistica, aici se lucreaza cu date comparative, noi nu facem asta

Ne puteti spune care sunt cele mai frecvente practici in fraudarea bugetului general consolidat?

Fenomenul evaziunii si fraudei fiscale se manifesta cu predilectie in domeniile in care se inregistreaza un grad inalt de fiscalitate. Constatarile efectuate de inspectorii fiscali au relevat faptul ca sunt preponderente tentativele de evaziune si frauda fiscala in comertul angro si cu amanuntul, prestarile de servicii, precum si in productia si comercializarea produselor petroliere, acestea reprezentand diminuari importante pentru veniturile bugetare. In actiunile efectuate in perioada ianuarie-iunie 2005, inspectorii fiscali au apreciat ca sunt intrunite elementele infractiunii si au intocmit 1.027 sesizari/plangeri pentru suma de 2.638,3 miliarde lei, pe care le-au transmis institutiilor abilitate pentru continuarea cercetarilor. Cele mai frecvente practici constatate in fraudarea bugetului, care au condus la diminuarea obligatiilor fiscale, au fost sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului si a sursei impozabile, inregistrarea in evidente a unor cheltuieli fictive, fara a avea la baza documente justificative, distrugerea actelor contabile, mergand pana la neconducerea evidentelor contabile, in scopul vadit de a cauza prejudicii bugetului.

Ati spus ca veti bloca accesul firmelor-fantoma la circuitele economice reale. S-a vorbit de listele inactivelor si reactivatelor. Cate companii vor fi in prima lista, dupa ce criterii vor intra in aceasta categorie si cand pot trece dintr-o lista in alta?

Vor fi, probabil, foarte multe. De saptamana aceasta noi vom fi in controale pentru a stabili care firme sunt inactive. Contribuabilii vor fi declarati inactivi daca se sustrag de la efectuarea controlului fiscal sau vamal prin nedeclararea domiciliului fiscal ori a sediilor secundare, precum si prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal sau sediilor secundare care nu permit reprezentantilor statului sa le identifice. De asemenea, companiile vor fi declarate inactive daca organele fiscale sau vamale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal ori la sediile secundare declarate, sau au achizitionat facturi fiscale sau alte formulare cu regim special personalizate dupa data de 1 ianuarie 2005 si nu au depus declaratii fiscale ulterior acestei date.

Daca nu-i gasiti la sediul social, mergeti mai departe, incercand sa-i gasiti sau este suficient ca nu i-ati gasit prima oara la sediu si ati inchis cazul, ii declarati inactivi?

Daca nu-i gasim la sediul social, este lacatul pus, ii declaram inactivi, este o procedura de dezactivare, de scoatere, nu-i ceva complicat, birocratic: daca vin si dovedesc ca erau in concediu, erau plecati, se poate face reactivarea. Contribuabilii declarati inactivi prin ordin al presedintelui ANAF, precum si cei carora le inceteaza starea de inactivitate vor fi cuprinsi in liste speciale, denumite Lista contribuabililor inactivi, respectiv Lista contribuabililor reactivati, ambele liste fiind publicate in Monitorul Oficial al Romaniei si actualizate, de regula, lunar. De la data declararii starii de inactivitate, contribuabilul nu mai are dreptul de a emite facturi, facturi fiscale sau alte documente ori formulare tipizate cu regim special pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate catre alta persoana.

Conform unor statistici, piata neagra a tutunului a ajuns la 400 de milioane de euro. Va creste aceasta valoare anul acesta?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu are in structura un compartiment specializat in evaluarea pietei negre a tutunului si produselor din tutun. Consideram, totusi, a valoarea pietei negre a tutunului va scadea anul acesta, avand in vedere ca vom efectua permanent actiuni in scopul diminuarii evaziunii in acest sector. Nu-i vom slabi pe producatorii, importatorii si distribuitorii produselor din tutun care, prin comercializarea ilegala a acestora, nedeclararea in totalitate a importurilor, falsificarea marcajelor aplicate pe pachetele de tigari, precum si desfacerea produselor fara autorizatie si fara plata impozitelor si taxelor datorate, continua sa fraudeze bugetul general consolidat. In acest sens, se va intensifica si colaborarea cu organele vamale, in scopul prevenirii si combaterii actelor de contrabanda, depistarii loturilor de marfuri scoase din zonele libere ca fiind destinate magazinelor duty-free si care, in realitate, sunt plasate pe pietele externe.

De ce credeti ca nu a reusit nici un guvern sa stopeze evaziunea din acest sector, sa disciplineze producatorii si distribuitorii?

N-a reusit si nici nu va reusi in totalitate. Dupa cum vedeti, noi incercam sa limitam efectele acestui fenomen prin controale, prin inchiderea unor portite legislative. Numai asa se poate.

Spuneati ca o alta sursa de mare evaziune fiscala este alcoolul. Exista voci care sustin ca, prin marirea accizelor, practic, se descurajeaza piata alcoolicelor si se incurajeaza evaziunea. Pe de alta parte, Uniunea Europeana ne obliga sa crestem accizele...

Suntem intr-o situatie delicata, pe de o parte trebuie sa ne aliniem la cerintele UE in domeniul accizelor, pe de alta parte, vrem sa stopam evziunea. Nu putem decat sa intensificam controalele, sa fim foarte atenti la acest domeniu sensibil. Avand in vedere gradul ridicat de risc in producerea fenomenului de evaziune fiscala in acest domeniu, s-a luat masura inlocuirii supraveghetorilor fiscali din directiile finantelor publice in raza carora functioneaza antrepozitele fiscale cu inspectori fiscali din alte judete. De asemenea, s-a introdus un sistem sever de supraveghere la antrepozite fiscale, urmarindu-se determinarea exacta a productiei de alcool ce poate fi realizata in 24 de ore, pornindu-se de la materia prima introdusa in fabricatie si consumurile specifice aferente, astfel incat sa se poata realiza analiza de cost care va arata gradul de rentabilitate economica al antrepozitului fiscal, functie de care se va reanaliza programul de lucru, luandu-se in calcul posibilitatea neaprobaarii acestuia.

Pana unde doriti sa mergeti cu controlul cazinourilor? Aveti semnale ca ar fi un domeniu prin care circula banii nu foarte bine contabilizati?

Noi am fost sesizati de catre ministrul justitiei, la solicitarea raportorului european pe acest gen de probleme. Nu doar noi urmarim ce se intampla la cazinouri, controlul nu a fost facut doar de Garda Financiara, ci impreuna cu Inspectoratul General de Politie si cu Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Am intrat si in acest domeniu pentru ca, probabil, lucrurile nu mai puteau continua asa, din moment ce s-a auzit pana la Bruxelles

Cat timp vor fi inchise? Pana isi aranjeaza toate actele, pana isi pun in ordine evidentele?

Nu, n-au ce sa aduca la zi, s-a constatat o abatere si pentru asta au fost sanctionati. Trei dintre ele, cu o suspendare de 15 zile, al patrulea - de 30 de zile.

Dupa care?

Dupa care vor continua activitatea, dar nu-i nici o problema. Vom continua si noi controalele. Vom continua activitatea de control, daca nu se potolesc putem reveni oricand.

Vorbeati, la un moment dat, despre externalizarea anumitor servicii de recuperare de creante. Care companii, anume, ar putea asigura aceste servicii?

Nu m-am gandit asa departe incat sa am o lista cu societatile de recuperare. Stiu ca exista deja astfel de societati. Eu vad totusi o astfel de abordare abia intr-un al doilea pas. In primul rand, ar trebui modificata legislatia. Un prim pas ar fi sa dau un comision executorului fiscal: din ce executa, sa primeasca o suma de bani proportional cu suma recuperata si abia dupa aceea, daca nu merge, ma voi gandi la externalizarea serviciilor de executare silita, de colectare.

In ce stadiu sunteti acum?

Exista o comisie constituita la nivelul ANAF, care analizeaza aceste aspecte. Nu e usor, nu poate fi totul gata cat ai bate din palme, nu putem zice: gata, de maine externalizam. Trebuie foarte multa atentie pentru ca este posibil ca o firma sa primeasca anumite titluri executorii, o alta firma sa primeasca alte titluri executorii, care nu sunt egale ca valoare. De exemplu, pe unii ii executi mai usor, pe altii ii executi mai greu, deci nu e simplu sa spui: gata, am externalizat si am rezolvat problemele! In plus, incerc acest prim pas de a da un comision executorilor fiscali. A fost vacanta parlamentara, nu s-a putut legifera propunerea noastra in aceasta perioada, dar va incepe sesiunea si am sa promovez aceasta modificare de legislatie in sensul posibilitatii acordarii unui comision executorului fiscal. Si nu neaparat persoanei executorului fiscal, ci acelora care lucreaza la executarea silita, ca nu este unul singur, nu e doar executorul.

Sa spunem, sa credem, sa fim optimisti ca veti reusi mai mult in recuperarea sumelor datorate bugetului

Eu cred ca deja se vede, daca e sa ne uitam pe cifre. Eu sunt un manager in acesta pozitie si ma uit pe cifre, iar atata vreme cat incasarile la buget au crescut, pot spune ca s-a reusit mai mult.

Va faceti un plan, lunar?

Da, ne facem plan. Si astazi nu suntem numai peste cifrele de anul trecut, dar suntem si peste planul propus initial, referitor la 2005.

Bun Si cand observati ca nu v-ati indeplinit planul intr-o luna ce faceti? Va chemati subalternii si

Am avut o problema in luna iulie, cu degringolada asta referitoare la alegeri. Ca sunt alegeri anticipate, dar nu sunt anticipate

Nu va mai ascultau subalternii?

Da, a fost o scadere la incasari, si pe luna respectiva unii nu si-au luat concedii.

Sperau sa va schimbe din functie? Sa vina cineva mai permisiv? Mai apelabil la telefoane?

Nu stiu ce sperau.

Cate telefoane aveti?

Cinci telefoane mobile.

Pe unul va suna domnul Basescu, pe unul domnul Tariceanu?

Da, este unul pe care ma suna domnul Basescu.

Este interesat, va intreaba cum merge treaba cu adunatul banilor la buget?

Mi se pare normal sa fie interesat cum merge colectarea. Este vorba de bugetul statului, ce poate fi mai important? Bine, nu ma intreaba chiar asa, cati bani am adus a buget, in general vorbim pe probleme punctuale pe colectare, pe control. Acum nu pot sa va spun tot ce vorbesc pe telefon cu presedintele sau cu premierul

Nu va ameninta, nu? Daca nu ati strans

Nu trebuie sa ma ameninte ca sa stiu ca trebuie sa-mi fac treaba.

Nu vreti sa-i dezamagiti?

Credeti-ma ca daca as simti ca nu sunt competent in aceasta functie maine plec, eu nu am murit de foame, nu vin de pe strada, am avut o functie buna si ma pot intoarce oricand in domenul privat, pe un salariu mult mai are, deci n-am nici o problema

Pai, atunci ce cautati aici?

Haideti sa spunem ca trebuie s-o faca cineva si pe-asta Poate suna asa, mai ciudat

Patetic chiar

Patetic, poate. Nu, nu, sa nu credeti ca sunt prost platit, salariul este bun, deci nu ma plang. Dar daca pun asa, in balanta, pe de-o parte viata pe care am avut-o inainte, cand nu ma durea capul, cu ce am acum, nu stiu daca chiar merita stresul de astazi. Dar m-am inhamat, acum ce sa fac? Stiti cum e aici, nu poti sa spui nu mai imi place, gata, maine plec.

Ati vazut multe filme cu Mafia, cu Cosa Nostra?

Sunt filmele mele preferate sa ne amintim de Nasul, nu?

Si va regasiti printre personaje?

M-am regasit, chiar m-am uitat la un moment dat, am revazut Incoruptibilii, si am vazut ca au trecut prin aceleasi situatii prin care trecem noi acum; in primul rand, cu scurgeri de informatii, pe care le constientizezi imediat ce te duci in control si vezi cum te asteapta cu cafeaua, zambind. Dar asta e! O sa le depasim! Am fost acum doua luni in Spania, intr-o delegatie, la agentia fiscala spaniola. Mi-au spus ca si ei, in anii 80, erau exact ca noi: si la ei era coruptie, si la ei evaziunea fiscala era in floare, iar acum sunt unde sunt.

Asta inseamna ca prin 2020 facem si noi ordine in sistem?

Aderarea i-a ajutat, i-a ridicat. De-asta eu imi doresc foarte mult sa ne integram cat mai rapid in Uniunea Europeana. Cred ca foarte multe probleme se vor rezolva dupa aderare si de aceea sunt un sustinator fervent al aderarii.

Vorbeati si despre personaje gen Al Capone din Romania. Ne puteti da niste exemple?

De Al Capone? Ooo, avem o gramada de personaje Al Capone in Romania! Nu pot sa va dau nume acum pentru ca maine vor spune: dovada! Aratati-mi dovada! Si ma vor da in judecata... Lasam instanta sa-si faca datoria si dupa ce o sa-i condamne o sa-i recunoastem.

Ce veti face cu patronii cluburilor de fotbal care nu-si achita obligatiile catre buget? Le luati masinile luxoase cu care defileaza? Cum veti proceda?

Prin procedura de insolvabilitate care se va aplica tuturor celor care au datorii, in ordine inversa cu cuantumul datoriilor. De la cei mai mari la cei mai mici! Nu neaparat cluburile de fotbal, toti! Ca s-au plans, s-au intrebat retoric ce am cu ei, de ce sunt ei primii... Nu! Pe toti o sa-i afecteze aceasta procedura de insolvabilitate.

Dar nu va intimideaza?

Nu, nu ma intimideaza.

Sunt totusi niste personalitati dintr-un domeniu indragit de toti romanii

Da. Stiti, acum au inceput, asa, sa se milogeasca la simpatia populatiei. Spun: domnule, noi suntem un fenomen social, de ce noi? Ce aveti cu noi? Eeee... trebuie sa stie ca ceea ce fac acolo nu este un fenomen social, e un fenomen economic. Si daca e fenomen economic, trebuie sa plateasca. Asa cum platim noi si cei mai multi dintre salariati din Romania. Daca oamenii simpli platesc impozit pe venituri, asa si ei sa faca bine sa plateasca impozit pe venituri. Ca daca vedeti averile patronilor, nu sunt asa de saraci cum spun ca e fotbalul

Asa cum lasa impresia pentru public.

Vom constata cum stau lucrurile cu adevarat cand vom face executarea silita.

Aveti o strategie, aveti stabilit planul de actiune in ceea ce priveste vama? Va bazati macar pe niste oameni pe care ii considerati integri?

Am sa va spun sincer pe ce ma bazez: pe noua conducere a PNA. Miercuri voi avea o intalnire cu noul procuror general, exact pe tema coruptiei din ANAF. Si ii voi da toate informatiile pe care le am.

In ce sens? Ii veti spune uitati-va acolo, si acolo, si acolo

De fapte de coruptie, evident, acolo si acolo, ala si celalalt. Dupa ce o sa apara cativa cu catuse pe la televizor, or sa se mai gandeasca. Adica s-ar putea sa zica: domnule, ne ajunge, hai sa mai plecam acasa.

In alt domeniu, poate

In alt domeniu unde vor ei Au acumulat destul. Sa continue cu hotelurile, cu ce au si sa stea potoliti.

Informatiile pe care le aveti sunt culese de serviciile secrete sau aveti un organism intern care vi le-a furnizat?

Am mai multe surse: si serviciile secrete, si informatiile pe care le-am cules din interior. Stiti care e problema? Si nu-i valabil numai in vama

E concurenta intre ei? Care a luat mai putin il vinde pe colegul?

Cei care fura sunt cunoscuti. Credeti-ma, se stiu aia care fura, ii stie toata lumea. Dar eu nu sunt organ de ancheta. Pentru asta exista politie si Parchet, insa aceste institutii pot fi ajutate cu informatii. Si informatiile pe care le am le voi pune la dispozitia PNA. Iar eu cred ca vom avea rezultate mai bune decat in ultimii trei ani.

Va fi de durata procesul de curatare a sistemului

E de durata, sigur, pentru ca nu sunt prosti. In ani de zile s-au perfectionat, lucreaza ca o cooperativa

E ca un sindicat, se apara intre ei sau nu prea ? Din ce stiti

Bineinteles ca reactioneaza, e un organism care reactioneaza.

Am inteles, in vama vor avea loc transformari in perioada urmatoare. Sau cel putin asa sperati

Vom vedea ce se va intampla, nu pot comenta mai mult.

Cum ramane cu IMM-urile pe care le aveti in vizor? Nu ar trebui sa faca parte dintr-un plan C? Sa spunem ca avem un plan A pentru marii evazionisti

Da, avem un plan pentru marii evazionisti.

Un plan B pentru urmatorii si un plan C pentru micile intreprinderi...

Da, dar avem si institutii diferite. Peste marii evazionisti se duce Directia Anti-Frauda Fiscala din Finante, pe IMM-uri se va duce Garda Financiara.

Am vazut ca au intrat in vizorul ANAF, cu precadere, producatorii de tutun, de alcool, fotbalistii sau cluburile de forbal. Aaveti in plan sa va orientati si spre cei cu profesii liberale avocati, notari, medici, arhitecti? Reprezinta un domeniu de interes pentru dumneavoastra?

Cum spuneam, nu puteam face totul dintr- odata La notari ma indoiesc ca este evziune fiscala pentru ca am lucrat foarte mult cu ei si, in general, toti dau facturi. In ceea ce-i priveste pe avocati, va spun, ca sunt si eu avocat, firmele mari nu fac evaziune fiscala. Se poate vorbi de fenomen evazionist la nivelul micilor avocati, care lucreaza cu persoane fizice pentru un divort sau procese marunte. Nu este fenomen, in nici un caz

Spuneati ca, in cazul in care societatea Tractorul nu se privatizeaza rapid, veti trece la executare silita

Da. Privatizarea Tractorul este propusa in Acordul cu FMI. Daca la expirarea termenului dat de FMI nu se privatizeaza, o vom executa silit. Acum Tractorul este in administrare speciala, conform Legii privatizarii - administrare speciala pe aceasta perioada, pana la privatizare, si nu se poate executa silit in aceasta perioada. Dar daca nu se va privatiza va iesi din administrare speciala si atunci vom putea trece la executare silita sau faliment. Eu imi doresc sa se privatizeze si sa reuseasca.

Dar sunteti de acord cu ordonanta pe care a dat-o cabinetul, cu infuzia asta de subventii mascate?

Nu, nu sunt de acord, am declarat si public ca nu sunt de acord.

Dar pana la urma a trecut

Da, a trecut, chiar am fost acuzat ca prima ordonanta a fost votata de mine in cabinet, ca ministrul era plecat si am mers eu. Aici trebuie spus urmatorul lucru: am afirmat public in sedinta de guvern, puteti sa controlati stenograma, ca aceasta ordonanta este frectie Diana la picior de lemn si am spus asa cum am discutat si cu ministrul ca e prima si ultima.

Spuneati ca va doriti ca, in momentul cand plecati din aceasta functie si va veti intoarce in mediul privat, sa iesiti curat. Cand va veti intoarce in mediul privat, pentru ca inteleg ca luati in considerare aceasta oportunitate, si catre ce domneiu va veti orienta?

Pai tot financiar-bancar, bineinteles

Nu v-ar tenta o societate de consultanta, de control?

Nu, nu cred As vrea sa raman tot domeniul financiar-bancar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri