Prezent in Bucuresti saptamana trecuta cu ocazia Conferintei pe probleme economice organizate de "Economist Conferences" si Guvern, Piero Corsini,director general al IBM pentru regiunea Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa, a avut amabilitatea de a ne acorda, in exclusivitate, un interviu.

- Domnule Piero Corsini, as incepe cu o intrebare, poate neobisnuita. Care sunt motivele pentru care compania IBM este unul dintre sponsorii acestui eveniment organizat de Grupul The Economist. Alegand si sa fie reprezentata la nivelul dumneavoastra, de director general pentru regiunea CEMA?

- In primul rand pentru ca Romania este una dintre tarile de care eu sunt responsabil in regiunea CEMA, iar Romania este o piata foarte interesanta pentru noi, fiind in tandem cu Rusia din punct de vedere al procentului de crestere al pietei IT. Tara dumneavoastra este foarte importanta pentru noi. Pe de alta parte, noi apreciem aceste initiative ale The Economist, mesele rotunde organizate cu mediul de afaceri si clasa politica, pentru ca, de fiecare data, la o asemenea conferinta cu un ridicat nivel profesional, pot fi auzite mai multe puncte de vedere. Este, deci, un tip de eveniment mult mai eficient. Grupul The Economist are expertiza necesara pentru a alege subiectele potrivite pentru fiecare tara in parte, dar si capabilitatea de a aduce la aceeasi masa oameni politici si de afaceri remarcabili la aceste evenimente, exact asa cum se intampla in acest caz. Iata, acum la eveniment sunt invitati presedintele tarii si primul-ministru. Este o sansa de a interactiona cu oameni politici de prim rang, care sunt responsabili de viitorul tarii. Iar noi suntem foarte interesati sa stim ce se intampla si ce se va intampla in Romania.

- Indiscutabil, corporatiile internationale de talia IBM pot juca un rol important in dezvoltarea unei tari. Care sunt, in opinia dumneavoastra, modalitatile prin care IBM ajuta Romania sa atinga mai repede standardele tarilor occidentale?

- IBM este o companie lider in industria tehnologiei informatiei iar astazi IT-ul este un sector-cheie pentru atingerea performantei in aproape orice domeniu de activitate. IBM sustine acest lucru, avand in vedere si faptul ca in momentul de fata tehnologia informatiei parcurge o a treia faza de evolutie. In prima sa etapa de dezvoltare IT-ul era utilizat in principal pentru efectuarea calculelor complexe, pe care oamenii nu le pot realiza decat intr-un timp foarte lung. Acesta era, la acea vreme, motivul pentru care oamenii cumparau calculatoare. A existat apoi o a doua faza, in care eficienta personala si cea organizationala a afacerii au trecut in prim plan.

Un Guvern eficient are o uriasa sarcina strategica: pregatirea tarii pentru urmatoarea etapa de dezvoltare

Acum am intrat insa intr-o a treia faza, in care tehnologia informatiei joaca un rol-cheie pentru performanta afacerii, in special a companiilor private. Desigur, industria IT joaca un rol vital si pentru administratia publica, spre exemplu. Iar cand vorbim despre Guverne, ne referim la solutii care ajuta la imbunatatirea economiei unei intregi tari. Un Guvern eficient din zilele noastre are o uriasa sarcina strategica: pregatirea tarii pentru urmatoarea etapa de dezvoltare, intr-o perioada in care toata lumea vorbeste de trecerea de la era industriala la cea bazata pe cunostinte. Acesta este locul in care tehnologia informatiei joaca un rol de o mare importanta.

Firmele, Guvernele au nevoie de solutii flexibile, usor adaptabile unei lumi in perpetua schimbare

De aceea IBM mizeaza pe solutiile tehnologice on-demand: pentru ca firmele private, Guvernele, administratia publica au nevoie de solutii flexibile, usor adaptabile unei lumi in perpetua schimbare. Iar fara o asemenea structura flexibila si usor adaptabila a unei afaceri sau organizatii, sa fim seriosi, nu se poate spune ca esti in afaceri. Iar in ziua de azi sunt foarte putine afaceri care au succes fara a se baza pe tehnologiile IT.

Daca ne referim, deci, la ce face IBM pentru Romania putem sa vorbim, de exemplu, de beneficiile aduse de solutiile noastre clientilor din mediul privat dar si al administratiei, de colaborarea cu Guvernul. Am colaborat cu Executivul si in trecut dar sper sa o putem face si in viitor pentru a-l ajuta sa pregateasca romanii pentru societatea bazata pe cunostinte, pe informatie.

Romania are toate atuurile care sa-i permita o tranzitie usoaracatre societatea bazata pe cunostinte

Mai ales pentru ca, trebuie sa subliniez, tara dumneavoastra are toate atributele necesare care sa-i permita o tranzitie usoara catre aceasta noua era. Aveti nu doar oameni cu un nivel superior de educatie ci si dezvoltatori de software de clasa mondiala, iar acest lucru este foarte important pentru noi. Sunt genul de atribute specifice pe care unele tari le au, iar altele nu.

Sunteti deci bine plasati dar, totusi, Guvernul trebuie sa inteleaga pe deplin puterea si rolul acestor tehnologii in sprijinirea dezvoltarii economice. IBM isi va face vocea auzita astfel ca, speram, va veti putea continua spectaculosul progres si veti putea atinge nivelul de dezvoltare al tarilor dezvoltate, ceea ce reprezinta un obiectiv major pentru tara dumneavoastra. Cred, de altfel, ca dumneavoastra incepeti sa simtiti ca acest lucru este posibil, mult mai puternic decat in trecut.

- O intrebare strans legata de cea de mai devreme: isi va continua IBM investitiile in Romania?

- Da, bineinteles. Un bun exemplu este si cel pe care il evocam in cadrul conferintei, anume cel al echipei IBM Romania, care creste de la an la an. Pe langa acestia, mai avem si alte cateva sute de oameni care lucreaza la dezvoltarea de software pentru proiecte ale unor clienti din Scotia, Franta si din alte tari de pe glob. Iar 400 de oameni, dublul angajatilor de la IBM Romania, reprezinta o cifra de luat in seama, o investitie pe care am fi putut alege sa o realizam in alta tara.

Romania este una dintre cele 12 tari care sunt mereu luate in considerare de IBM atunci cand exista un proiect de investitii

De ce am ales Romania? O spun din nou: abilitatile, cunostintele si mediul de afaceri relativ rezonabil in ceea ce priveste costurile si legislatia au fost factorii determinanti. Astfel ca raspunsul meu este unul ferm: vom continua investitiile noastre aici. IBM are permanent in atentie aparitia unor noi oportunitati de investitii in Romania daca mediul legislativ si fiscal va fi in continuare unul prietenos cu afacerile.
Trebuie sa va spun ca Romania este una dintre cele 12 tari care sunt mereu luate in considerare atunci cand exista un proiect de investitii. Sunteti deci intr-o pozitie foarte favorabila.

- IBM aproape ca se identifica cu inovatia, cu inventiile, cel mai adesea spectaculoase, din industria IT. Care sunt, in opinia dumneavoastra, cele mai semnificative tehnologii anuntate de IBM in acest an?

- Va voi da doua raspunsuri, daca nu aveti nimic impotriva. In primul rand, trebuie sa amintesc faptul ca IBM a fost mereu o companie tehnologica, axata pe descoperirea unor noi tehnologii si detine de ani de zile, consecutiv, pozitia numarul unu din punct de vedere al brevetelor de inventii acreditate in SUA. Dintre inovatiile majore, spectaculoase anuntate in acest an as aminti Cell, un microprocesor special care va fi utilizat intr-o consola de jocuri. Cineva s-ar putea intreba ce legatura are IBM cu aceasta industrie? Daca ne uitam insa la cifre vedem ca aceasta are un ritm de crestere puternic, si se afla in primul esalon al industriei, din punct de vedere al calitatii si complexitatii tehnologiei utilizate. IBM, desigur, nu e un jucator in aceasta industrie, adresata consumatorilor, dar noi am dezvoltat un microprocesor pe care Microsoft, Sony si Nintendo au decis sa-l foloseasca. Nu e putin lucru ca, cei mai importanti jucatori dintr-un segment atat de competitiv al industriei sa aleaga cu totii acelasi microprocesor. Acesta ar fi unul dintre anunturile revolutionare din acest an, avand in vedere nu doar atentia si cresterea spectaculoasa a industriei ci si cerintele speciale ale acesteia, pe care IBM le indeplineste prin acest microprocesor: consum redus de energie, putere ridicata de calcul pentru o grafica si un sunet de o calitate superioara.

Supercalculatorul IBM Deep Blue, o sansa ca visul de a vindeca oamenii cand suntsanatosi, si nu atunci cand sunt bolnavi, sa devina realitate

Un alt anunt pe care il consider de maxima importanta, de o importanta-cheie pentru oameni, este proiectul lansat de IBM de a construi un supercomputer numit Deep Blue, care va avea o putere de calcul de 1.000 de teraflopsi. Acest indicator, 1.000 de teraflopsi, probabil ca nu spune foarte multe lucruri oamenilor obisnuiti si poate nici celor care au unele cunostinte IT. Dar 1.000 de teraflopsi inseamna o capacitate uriasa de calcul pe secunda. Intrebarea fireasca este pentru ce ar fi folositor un asemenea supercalculator?
Ei bine, cu aceasta putere de calcul oamenii de stiinta vor putea intelege cum se grupeaza proteinele. Si acest lucru s-ar putea sa nu spuna nimic decat unui doctor sau unui biotehnolog. Stim insa ca specialistii afirma ca acesta este un vis de milenii al oamenilor. De ce? Pentru ca daca intelegem acest lucru, de ce proteinele nu se grupeaza asa cum trebuie, vom intelege si care este cauza unor boli. Moment in care, evident, se vor putea gasi si solutii pentru a evita acest lucru iar astfel s-ar putea indeplini visul de a vindeca omenii cand sunt sanatosi, nu atunci cant sunt bolnavi. Ganditi-va cat de puternic, cat de fascinant este acest lucru.
De asemenea, aceasta putere de calcul poate fi folsita pentru a calcula modele econometrice, pentru a face estimari asupra evolutiei in timp a mediului inconjurator. Acesta este tipul de aplicatii pentru care a fost gandit Deep Blue.
Nu inventiile sau autorii lor sunt intotdeauna cei mai importanti: inovatia este esentiala pentru cresterea economica

- In cat timp estimeaza IBM ca va putea livra acest supercomputer?

- Noi am livrat in acest an unui client din Statele Unite un supercomputer cu o putere de 138 de teraflopsi, Deep Blue Light. Mai avem de parcurs drumul pana la 1.000, obiectiv pe care credem ca il vom atinge in 4-5 ani. Este, iata, un alt anunt revolutionar. Acest calculator nu are puterea pe care estimam ca ar putea-o avea peste 5 ani, dar este cel mai puternic supercomputer livrat acum.

Iata deci doua anunturi revolutionare. Ce provoaca insa progresul si ce atrage profitabilitatea? Nu este vorba intotdeauna de inventie, si nici nu se intampla mereu ca noi sa fim autorii inventiei. De regula este vorba de cei care aduc aceste inventii in viata de zi cu zi. Inovatia este deci aceea care conteaza cel mai mult din punct de vedere al motoarelor cresterii economice. Acest lucru il si face IBM zi de zi: inoveaza pentru a imbunatati performanta afacerilor si a oamenilor.

Cine crede ca Romania poate pierde 40-50 de ani pe drumul parcurs de altii, acela poate spune ca nu are nevoie de solutiile IBM on demand

- Este strategia on demand potrivita pentru Romania? Poate spune cineva ca nu are nevoie de asa ceva, ca nu este ceva potrivit pentru afacerea sa?

- Ar fi potrivit sa spuneti acest lucru. Insa numai daca ati crede ca Romania trebuie sa parcurga neaparat cei 40-50 de ani prin care au trecut si alte tari. Eu cred insa ca este firesc sa eliminati aceste etape, sa le depasiti, si sa exploatati la maximum noile tehnologii disponibile acum. Nu cred, de exemplu, ca dumneavoastra v-ati duce sa cumparati un PC cu o tehnologie de acum 10 ani. Veti cumpara unul nou, care beneficiaza de tehnologiile momentului.
Ceea ce noi numim on demand este o propunere de afaceri a IBM adresata companiilor de orice marime, administratiilor publice Guvernelor. Iar aceasta strategie on demand propune ceva foarte concret acestor companii, agentii sau Guverne: servicii si solutii hardware si software care asigura existenta unei infrastructuri IT flexibile, care functioneaza fara intreruperi, capabile sa identifice anumite erori inainte ca acestea sa se produca si chiar sa le evite, componentele acestei infrastructuri fiind proiectate sa se poata autodiagnostica si repara singure.

Cine credeti ca vrea un sistem, o intreaga infrastructura care functioneaza cu intreruperi?

Spuneti-mi, cine credeti ca nu ar avea nevoie de asa ceva? Cine credeti ca vrea un sistem, o intreaga infrastructura care functioneaza cu intreruperi? Orice companie sau administratie vrea, are nevoie, dimpotriva, de un sistem, de o infrastructura care sa functioneze fara intreruperi, care sa detecteze singur erorile, si care sa poata fi adaptat la cerintele tale.
Sa luam exemplul sistemelor informatice din sistemul financiar al unei tari. Acestea sunt de regula utilizate la maxima capacitate timp de o luna pe an, in timp ce in restul anului sunt folosite la minimum. In aceste conditii, la ce capacitate de calcul reglezi acest sistem? La cea maxima utilizata timp de o luna, cu toate costurile uriase implicate de acest lucru, sau la cea utilizata in restul anului? Daca poti sa-ti ajustezi oferta la variabilele cererii, atunci acela este raspunsul corect si lucrul care trebuie facut. Exact acest lucru il face IBM prin solutiile on demand: clientii sai isi pot dimensiona infrastructura potrivit cerintelor lor uzuale de afaceri, fara a le inchide in nici un fel posibilitatea de a adauga putere de calcul. Fie temporar, pe durata de maxima incarcare a sistemului, fie permanent, daca sarcinile ce trebuie executate impun acest lucru. Este exact principiul utilizat de furnizorii de utilitati publice, de plata doar pentru consum. Este adevarat ca vor trece, probabil, patru - cinci ani pana cand tehnologia informatiei va deveni un fel de serviciu de utilitate publica precum electricitatea sau apa, de exemplu, dar aceste solutii se bucura deja de un puternic succes in mediul de afaceri si guvernamental.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri