Ted Lattimore va parasi pozitia de presedinte executiv al Connex in decembrie, iar in cei aproape sase ani afacerea companiei a explodat, numarul de clienti crescand de cinci ori. Ted Lattimore se va intoarce in Canada, tara sa natala, in locul sau, de la 1 noiembrie 2005, fiind luat de romanca Liliana Solomon, care vine de la compania Cable & Wireless. Connex avea peste 5,2 milioane de clienti, la data de 30 iunie 2005 si face parte din Vodafone Group Plc, liderul mondial de comunicatii mobile. Connex a avut un profit de 8.150 miliarde lei vechi, la o cifra de afaceri de aproape 23.000 miliarde lei.
Batalia pentru suprematia pe piata romaneasca este dura. Cat a investit Connex Vodafone pentru a-si consolida pozitia?

Vodafone nu a prezentat informatii despre valoarea investitiilor, dar inca de anul trecut noi am atins miliardul de dolari investiti. Si ne vom depasi competitorii si in viitor.

Reporter: Care au fost schimbarile facute in politica companiei, cand ati venit in Romania?

Nu e vorba de schimbari ale politicii companiei. Am preluat o companie care vibra cu adevarat, cu multi clienti, cu angajati foarte buni. Compania era cunoscuta, brandul la fel, dar nu faceam nici un ban. Trebuia sa schimbam repede acest lucru, pentru ca investitorii si-ar fi putut pierde rabdarea. Singura schimbare a fost facuta in fundamentarea businessului. Regandirea profitului. In prima luna, am diminuat costurile, astfel ca, dupa sase luni, aveam o profitabilitate evidenta. La un an de la preluarea companiei, aveam 700.000 de clienti, iar acum avem aproape sase milioane. La inceput nu faceam bani, iar acum facem o gramada. Initial imprumutam bani, acum platim dividende.

Exista lucruri pe care ati vrut sa le faceti si nu ati reusit? Dar decizii nepotrivite?

Initial, am acceptat sa vin pentru cel mult trei ani. Dar iata ca s-au facut sase. La nici doi ani dupa ce am venit aici, toate lucrurile originale pe care am vrut sa le fac, erau realizate. Eram inaintea calendarului. Am continuat sa stau ca sa introduc lucruri noi pentru schimbarea companiei. Nu exista lucruri pe care am reusit sa le fac sau nu. Nici decizii gresite sau un mare esec. Compania a devenit foarte mare si sunt foarte fericit cu ce am facut. Sunt cateva lucruri la care nu ne-am asteptat. Cel mai evident este Internetul. Eram o companie GSM, dar foarte repede am devenit cel mai mare provider de Internet din tara. Acum este o afacere uriasa, care aduce contracte de peste 250 de milioane de dolari.

Totusi, despre MyX s-a spus ca a fost un esec.

Eu as spune ca nu. In anul 1998, am vrut sa transpunem succesul intr-o linie vestimentara. Am facut asta pentru ca oamenii sa inteleaga brandul, dar nu ne-am propus niciodata o afacere pe termen lung si nici sa facem profit. Am pierdut bani multi, dar cand am inchis afacerea cu haine, am pastrat brandul pe care l-am transferat, doi ani mai tarziu, Internetului, si lumea l-a recunoscut imediat ca fiind al nostru.

Ce planuri de viitor aveti si ce sfaturi ii dati inlocuitorului dvs.?

Ma voi intoarce in Canada si ma voi implica in pregatirea Jocurilor Olimpice de Iarna din Vancouver, 2010. Este o schimbare importanta, dar deliberata. Ceea ce am facut aici este satisfacator, poate chiar varful carierei mele in telecomunicatii, dar mai sunt si alte lucruri pe care vreau sa le fac. Liliana Solomon este o persoana foarte calificata si nu e cazul sa-i dau prea multe sfaturi. Sunt sigur ca va conduce diferit, pentru ca are o alta personalitate. Cred ca fiecare angajat va trebui sa continue sa acorde o atentie speciala, pentru ca suntem mai mult decat o afacere de succes. Suntem parte din marea tranzitie a Romaniei si fiti siguri ca vom pastra aceeasi linie, pentru ca avem o responsabilitate fata de oameni.

Dupa ce ati dominat piata atatia ani, ati fost intrecuti de Orange. Ce s-a intamplat?

Niciodata nu o sa ma auziti spunand ca nu mai vreau clienti. Tinta noastra, de doi ani incoace, este insa 3G-ul. Clientii care folosesc 3G cheltuiesc mult mai multi bani decat cei abonati la GSM. Orange, competitorul nostru, nu are inca serviciul si nu a facut nici probele tehnice, dar anunta lansarea pentru primul trimestru al anului viitor. Sunt bucuros sa aud asta, pentru ca vom avea timp sa inovam, ca sa atragem clienti catre aceste servicii cu valoare adaugata mare.

Orange a investit un miliard de euro pana in prezent si promite inca 200 milioane euro pentru 2006. Ce va face Connex - Vodafone?

Vodafone nu a prezentat informatii despre valoarea investitiilor, dar inca de anul trecut noi am atins miliardul de dolari investiti. Si ne vom depasi competitorii si in viitor.

Ce parere aveti despre zona economica romaneasca, mai ales in contextul aderarii?

Economia Romaniei a crescut cu 5% pe an. Sunt tot mai multe oportunitati. Companiile cresc si cred ca vor fi tot mai multi cei care isi vor indrepta investitiile catre aceasta tara. Rata profitului este mult mai mare in Romania decat in Occident. Luati exemplul nostru. Am investit deja un miliard de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Interviuri »


Setari Cookie-uri