Declaratia de ieri a lui Bernanke, desi menita sa linisteasca pietele nu a facut decat sa le agite si mai tare. Mentionand faptul ca banca centrala mai are inca la dispozitie cateva unelte de interventie pe piata, Bernanke nu a facut altceva decat sa spuna ca in afara acestora, nu prea mai ramane altceva de facut.
Din punct de vedere ideologic, Bernanke e diferit pentru ca prefera transparenta in contrast cu secretismul proverbial din epoca Greenspan.

Aceasta transparenta e insa nefasta atunci cand spui lumii ca poti sa mai
tragi cu pusca fiindca ti-au mai ramas 2 cartuse pe teava. Toti stiu ca la epuizarea celor 2 cartuse esti complet dezarmat.

O alta stire care a accentuat sentimentul negativ de pe piata a fost anuntul facut de Biroul National de Cercetare Economica in legatura cu intrarea Statelor Unite in recesiune inca din decembrie 2007.

Recesiunea este definita in Statele Unite ca fiind o scadere a activitatii economice pentru cel putin 2 trimestre consecutive. Tinand cont ca dintre ultimele 4 recesiuni, 3 au durat mai putin de un an, dintr-o data aceasta stire inseamna ca situatia e nu doar grava, ci chiar mai grava decat a fost in alte perioade similare recente.

Revenind la Bernanke, anuntul ca diminuarea ratei de referinta a dobanzilor poate continua era ceva deja anticipat de piata si prin urmare deja reflectat in preturile actiunilor la bursa. Dar cu rata de referinta deja la 1%, toata lumea stie ca aceasta nu poate cobora dincolo de zero, iar scaderile din ultima vreme au dovedit deja ca au un efect doar partial.

Celalalt anunt important al lui Bernanke, si anume cumpararea de bonuri de trezorerie cu durata lunga, desi ceva nemaiauzit in ultimii 50 de ani, nu poate avea efect decat asupra unei parti limitate a pietei.

Pana una alta, ma astept ca scaderea sa continue si in sesiunea urmatoare, desi intotdeauna se gaseste cineva care sa vada vesti bune in cele mai intunecate momente ale pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri