Ieri piata obligatiunilor americane a asistat la un fenomen nemaiintalnit pana acum. Banca centrala a organizat o licitatie pentru atragerea sumei de 32 miliarde de dolari prin intermediul unor obligatiuni cu scadenta la 4 saptamani, iar aceasta oferta a fost intampinata de o cerere din partea pietei de 4 ori mai mare. In consecinta, banca centrala a reusit sa atraga intreaga suma dorita la o dobanda nominala de 0%.
Dobanda nominala de 0% echivaleaza cu o dobanda reala negativa, dupa ce sunt luate in considerare inflatia si costurile de tranzactionare. Cu alte cuvinte, la expirarea termenului de 4 saptamani, investitorii vor primi inapoi o suma mai mica decat cea investita. Conform datelor disponibile la aceasta ora, se pare ca aceasta situatia nu a mai fost intalnita niciodata pana acum in Statele Unite. Rezultatele licitatiei sunt publicate pe internet si pot fi vizionate la aceasta adresa.

Situatie de pe piata obligatiunilor pe termen scurt ale guvernului reflecta disperarea investitorilor care detin sume mai mari decat cele care pot fi depuse la banci cu garantii legale. Este in acelasi timp si o anomalie extrem de convenabila pentru banca centrala care se imprumuta de la investitori fara sa plateasca dobanda si apoi ii ofera aceste sume institutiilor financiare de la care percepe dobanzi considerabile.

In astfel de conditii, nu ar trebui sa mire pe nimeni faptul ca piata de actiuni a incheiat ultima sesiune cu o scadere de 2%. Totusi, o serie de indicatori sugereaza ca aceasta scadere reprezinta doar o corectie in urma avansului din ultimele doua sesiuni si, prin urmare, ne putem astepta la o evolutie pozitiva in urmatoarele zile. Principalul indicator pozitiv il reprezinta volumul scazut al tranzactiilor din sedinta de ieri care sugereaza ca vanzatorii nu s-au mai inghesuit sa tranzactioneze cum o faceau in situatiile similare din ultima perioada. Al doilea indicator il reprezinta faptul ca, in ciuda diminuarii continue a vanzarilor de case anuntata la deschiderea sedintei de tranzactionare, piata a fost mai putin pesimista decat in trecut. Iar daca este sa mai punem la socoteala si vestile nefavorabile venite de la Asociatia de Centre Comerciale, precum si cele de la companiile Fedex si Texas Instruments, am putea spune ca piata chiar s-a descurcat de minune in sesiunea de ieri. Astfel de stiri corelate ar fi provocat o scadere sensibil mai mare in urma cu doar cateva saptamani.

Intr-o evolutie separata, Casa Alba si democratii din conducerea Congresului American au convenit cu putin inainte de miezul noptii sa acorde un imprumut de 15 miliarde de dolari companiilor General Motors si Chrysler. Ford nu a fost deocamdata inclusa in acest acord deoarece este inca in pozitia in care isi poate manageria lichiditatile. Acordul urmeaza sa fie supus votului in cele doua camere ale Congresului, unde se poate inca lovi de opozitia republicanilor din Senat. Cu toate acestea, este de asteptat ca piata sa reactioneze pozitiv la aceasta veste si sa asistam in cadrul sedintei de astazi la o recuperare a pierderilor din ultima sesiune.

Doua stiri asteptate cu interes astazi sunt cea privitoare la stocurile de marfa ale companiilor de distributie en-gros la ora 10 ora locala si cea privitoare la situatia bugetului federal la ora 14.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si va comenta in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri