Desemnarea lui Theodor Stolojan pentru postul de prim ministru a fost primita cu ochi buni in cercurile financiare internationale. Luand in considerare dubla specializare a acestuia, ca finantist si ca om politic, alegerea sa este privita ca cea mai buna varianta dintre cele posibile. In plus, anii petrecuti la Banca Mondiala ii ofera noului premier un tip de credibilitate foarte relevanta intr-un moment critic pentru economia si finantele Romaniei.
Desi un guvern in coalitie cu PSD este perceput ca fiind unul de centru - stanga, exista sperante in randul romanilor care isi desfasoara activitatea pe Wall Street ca viitorul guvern de la Bucuresti va intelege mai bine decat guvernele anterioare importanta pietelor de capital. Cateva dintre declaratiile domnului Stolojan au captat in mod special atentia conationalilor nostri de pe Wall Street:

“Reducerea costurilor de tranzactionare si eficientizarea activitatii CNVM, tinand cont de lichiditatea pietei” – De departe punctul de interes major pentru orice investitor din Romania, orice actiuni in aceasta directie vor fi benefice dintr-o multitudine de puncte de vedere.

“Riscul major cu care se confrunta Romania este caderea fluxurilor de capital” – Simpla intelegere a acestei realitati denota faptul ca Guvernul Stolojan va face tot ce ii sta in putinta pentru a evita o astfel de situatie sau pentru a o corecta daca va fi nevoie.

“Toate impozitele vor ramane la 16%, inclusiv cele din salarii si de pe piata de capital” – Un semnal foarte clar legat de stabilitatea taxelor si a principiilor care guverneaza politica fiscala este intotdeauna binevenit pentru investitori.

“Vom conta pe initiativa privata si vom privatiza ultimele ramasite ramase in portofoliul statului” – O astfel de abordare arata ca domnul Stolojan impartaseste opinia conform careia, intr-o economie de piata, statul nu trebuie sa se implice in managerierea activitatilor comerciale, acesta fiind rolul sectorului privat.

“Vom stimula cumpararea de actiuni de catre angajatii companiilor, prin neimpozitarea profitului obtinut din aceste investitii” – Desi aceasta declaratie are mai multe componente, aspectul principal este cel legat de sustinerea cresterii sanatoase a unei clase de mijloc. Printre altele, acest lucru poate conduce in cativa ani la cresterea semnificativa a numarului participantilor la investitiile pe bursa de valori.

In acelasi timp, romanii din mediul financiar new yorkez spera ca noul prim ministru va lua in calcul si alte aspecte importante pentru piata de capital cum ar fi:

• Numirea unui numar mare de profesionisti romani cu experienta internationala la Ministerul de Finante si la CNVM;

• Facilitati fiscale pentru fondurile de investitii cu patronat romanesc;

• Un plan de investitii transparent, cu termene si responsabilitati transante pentru dezvoltarea infrastructurii Romaniei;

• Facilitati fiscale pe termen mediu pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care doresc sa investeasca in Romania

Stirile parvenite din partea Financial Times, Thompson Financial News si Bloomberg au avut comentarii in general pozitive, dar au tinut sa mentioneze ca alianta cu PSD va crea dificultati in privinta eradicarii coruptiei. Stirea discutata mai sus nu a fost inca publicata in Wall Street Journal. De asemenea, nici publicatia New York Times nu a semnalat inca desemnarea primului ministru roman, desi New York Times a fost prima publicatie scrisa din Statele Unite care a mentionat numele domnului Stolojan in cadrul unei stiri din noiembrie 1986.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri