A fost nevoie de 7 sesiuni de tranzactionare pentru ca indicii bursieri de pe Wall Street sa se opreasca din caderea libera in care fusesera angrenati. Cu atatea vesti negative in ultima saptamana, nimic nu ar trebui sa ne mai mire. Pe data de 6 ianuarie Dow Jones, cel mai cunoscut indice de pe Wall Street, inchidea sesiunea la nivelul 9.015. La finalul sesiunii de ieri 15 ianuarie, Dow Jones se afla la nivelul 8.212 dupa ce in timpul zilei atinsese un minim de 7.949 de puncte.
Incertitudinile privind economia, vestile negative din domeniile bancar si cel de retail, corelate cu anunturi pesimiste facute de cele mai cunoscute firme ale planetei au condus piata americana spre noi minime in ultima perioada. Institutii financiare gigantice precum Bank of America si Citigroup primesc un nou ajutor financiar din partea guvernului in timp ce firme globale precum Samsung si Google anunta restructurari in forta. Bancile centrale ale Uniunii Europene, Danemarcei si Turciei reduc ratele dobanzilor in timp ce un numar din ce in ce mai mare de natiuni se aliniaza la usa FMI-ului sa ceara ajutor. Numai ieri, inca 2 tari, Irlanda si Congo au apelat la FMI pentru imprumuturi de urgenta.

In America, nici scaderea continua a ratelor la ipotecile de 30 ani nu a reusit sa tina departe reposedarile catre banci. In timp ce rata ipotecilor de 30 de ani a scazut sub 5% pentru prima data in istorie, un raport privind reposedarile arata ca acestea au crescut cu 81% in 2008, fata de 2007.

Investitorii de pe Wall Street par ca s-au resemnat deja cu o volatilitate care se invarte in jurul maximelor istorice si acest lucru se poate observa cu ochiul liber. Desi un numar de mai mult de trei caderi consecutive ale pietei aduce dupa sine cresterea volumului de tranzactionare cu fiecare alte cadere, pe durata ultimelor sase seiuni volumul pe majoritatea burselor a fost in scadere. Acest lucru sugereaza ca numarul investitorilor pe termen scurt a scazut dramatic si ca majoritatea celor ramasi pe piata sunt in mare parte investitori pe termen lung.

Desi caderea libera a burselor pare ca nu va mai continua in aceasta saptamana este posibil ca ea sa continue saptamana urmatoare. Diferiti parametri tehnici precum spread-ul bid-ask al optiunilor sugereaza ca asteptarile investitorilor includ orice varianta in viitorul apropiat, inclusiv aceea ca pietele sa atinga pragul de 7.000 pentru Dow Jones Industrial Average.

In conditii de criza, panica nu are nevoie de confirmarea in mod formal a unor stiri negative. E suficient ca un numar suficient de mare de investitori sa creada ca astfel de stiri sunt iminente pentru ca panica sa se produca. In acest context, orice zvonuri si orice evenimente care pot fi asociate cu o scadere a pietei sunt vor fi menite sa genereze pagube care pot deveni catastrofale.

Singura forta care poate sta in fata unei astfel de situatii ramane interventia directa a guvernului in vederea dezamorsarii . Acest lucru explica si aprobarea rapida venita din partea Congresului american cu privire la deblocarea celei de a doua transe a pachetului de 700 de miliarde de dolari aprobat in cursul lunii octombrie. Chiar si asa, singura speranta care le-a mai ramas investitorilor este ca pachetul de 700 de miliarde al administratiei Bush si cel de 850 de miliarde al administratiei Obama vor avea impactul scontat inainte sa fie prea tarziu.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri