Viitorul pietelor de capital a facut si continua sa faca obiectul unui numar mare de studii si sondaje. In urma consultarii in ultimele luni a unui numar de peste 20 astfel de studii, va prezint mai jos o privire de ansamblu asupra imaginii pietelor de capital din viitor. Pentru mine personal obiectul acestor studii reprezinta un interes permanent in incercarea de a oferi clientilor mei servicii de M&A de prima clasa. Acesti clienti sunt, in mod exclusiv, institutii financiare de pe Wall Street. Comentariile dumneavoastra in spatiul dedicat mai jos sunt, ca intotdeauna, incurajate si binevenite.
Voi structura aceasta succinta prezentare in 2 categorii:
- Jucatorii cei mai importanti de pe viitoarele piete de capital
- Dinamica serviciilor bancaro-financiare la nivel global

Opinia generala exprimata de studiile mentionate mai sus sugereaza ca cinci tipuri de structuri vor controla lumea financiara in viitoarele decenii. In ordinea importantei, acestea sunt:
- Bancile centrale
- Conglomeratele financiare (“CF”) avand la baza in principal actualele banci comerciale
- Fondurile de pensii
- Fondurile de investitii alternative (“FIA”)
- Fondurile de investitii guvernamentale (“FIG”)

Bancile centrale vor castiga, in urma miscarilor tectonice provocate de actuala criza financiara, un rol mult mai proeminent in structurile financiare globale. Acestea vor deveni “politistii financiari din linia intai” si, prin prisma statutului lor de institutii semi-independente, vor constitui o alternativa de preferat in locul agentiilor guvernamentale care pot fi politizate mult mai usor. Desi convergenta regulamentelor globale va continua, viitoarele reguli vor fi implementate la nivel local mai degraba de bancile centrale decat de organisme pur guvernamentale.

CF-urile care s-au conturat in ultimul deceniu, precum JP Morgan Chase, Citigroup, ING, Barclays, HSBC si multe altele, au avut la baza operatiunile de banci comerciale. Chiar inainte de inceperea crizei, aceste conglomerate au devenit jucatori pe piete financiare cu mult mai extinse decat activitatile bancare obisnuite. Criza nu a facut decat sa consolideze puterea lor si, chiar daca unele nume vor disparea in timp, acest model de business va supravietui si va continua sa se extinda la nivel global.

Pe segmentul de corporate banking, CF-urile vor deveni prima optiune in locul fostelor banci de investitii si vor oferi o gama completa de servicii astfel incat relationship banking va capata o noua dimensiune, cu mult mai vasta decat in trecut.

Pe segmentul de retail, produsele oferite de conglomeratele financiare vor continua sa se diversifice, in timp ce distributia acestor produse va lua forme noi cu costuri mai reduse. Astfel, CF-urile isi vor consolida pozitia ca principala poarta de intrare in sistem a capitalului oamenilor de rand, in timp ce familiile bogate si ultra-bogate vor folosi in masura egala conglomeratele financiare si FIA.

FIA includ doua tipuri importante de fonduri: Fondurile de Investitii Private (“FIP”) cunoscute mai bine sub denumirea de “private equity funds” si Fondurile de Investitii Riscante (“FIR”), cunoscute sub numele de “hedge funds”. In cadrul FIA mai sunt incluse si investitiile in imobiliare, resurse naturale, produse derivate, forex, precum si fondurile de investitii pentru intreprinzatori (“venture capital funds”).

FIG, cunoscute mai bine sub denumirea de sovereign wealth funds, sunt fonduri de investitii controlate de guvernul unei tari si care au rolul de a manageria fondurile surplus ale tarii respective. Astazi, aceste fonduri provin fie din resurse naturale (in special petrol) fie din excedente ale balantei comerciale ale tarii respective.

Marele absent din lista de 5 structuri de mai sus il reprezinta fondurile mutuale care, desi astazi controleaza valori de aproape 20 de trilioane de dolari, au intrat de curand pe o panta descendenta care se va accelera pe parcursul urmatorului deceniu.

Cat priveste dinamica serviciilor financiar-bancare, si acestea vor suferi modificari importante, in special pe pietele emergente unde tipurile de servicii solicitate sunt parca incremenite in timp. Pe masura ce mobilitatea oamenilor de afaceri creste si devine o realitate palpabila a vietii de zi cu zi, serviciile solicitate pe aceste piete vor deveni cu mult mai sofisticate decat sunt astazi. In paralel, nici pietele dezvoltate nu vor stagna, continuandu-si evolutia inceputa in anii ’80.

Astfel, pe un numar din ce in ce mai mare de piete nationale sau regionale, vom vedea cresterea importantei informaticii. Peste 10 ani, multi dintre noi vor avea o identitate unica pe internet, asigurata conform unor regulamente internationale extrem de stricte. Cu aceasta identitate vom putea sa schimbam in cateva minute banca unde ne pastram banii sau brokerul pe care il folosim la bursa iar o alta institutie numita “custodian” va executa instantaneu transferul de capital de la o entitate la alta. In plus vom putea sa accesam informatii ultra-detaliate despre diferitele tipuri de investitii care ne intereseaza precum si sa comparam in mod extrem de transparent costurile si beneficiile oferite de fiecare institutie financiara. Tipurile de investitii la care vom avea acces vor fi impartite pe categorii pe baza marjei de risc a fiecarui tip de investitie. Si mai important este faptul ca vom putea sa solicitam in aceeasi masura servicii de la o banca locala sau de la o banca aflata pe partea opusa a globului pamantesc.

Aceasta dinamica va incuraja competitia si va micsora in mod considerabil costurile participarii fiecaruia dintre noi la activitatile de pe pietele de capital. Desi costul unei tranzactii financiare va scadea considerabil, majoritatea institutiilor financiare vor avea de castigat de pe urma cresterii agresive a volumului.

Bancile comerciale, activand ca divizii ale conglomeratelor financiare, isi vor promova serviciile de “full-service-offering” in incercarea de a obtine o relatie exclusiva de la un client sau altul. Astfel vor oferi avantaje din ce in ce mai mari pe masura ce un client alege o gama de servicii din ce in ce mai larga oferita de acea banca. Acea gama va include sub aceeasi umbrela: conturi curente, conturi de economii, carti de credit, credite de studii, imobiliare si auto, asigurari de viata, de accident si de riscuri diverse, conturi de brokeraj si produse bursiere noi, acces la fondurile proprii la orice ora din zi sau noapte si multe altele.

Pentru a atrage si a pastra serviciile unor astfel de clienti, bancile vor incepe sa ofere chiar si clientilor fara avere servicii care astazi nu sunt oferite decat multi-milionarilor. Singura diferenta este ca “relationship bankers” din viitor nu vor mai fi atat de accesibili pentru intrevederi directe, dar vor putea fi accesati prin video-telefon in orice moment al zilei.

Profesionistii cei mai talentati din lumea finantelor vor continua sa se indrepte catre FIA, astfel incat fondurile de investitii private si cele de investitii riscante vor continua sa castige importanta si vor fi acceptate de un numar din ce in ce mai mare de investitori. Totusi, numarul total al FIA, aflat astazi la un total global de aproape 15.000, va scadea in contextul consolidarii acestei industrii in jurul institutiilor care exceleaza in patru privinte:
- Afacerile lor sunt manageriate in conditii de transparenta
- Aplica o disciplina stricta managementului de risc
- Mentin o imagine publica pozitiva si un contact permanent cu investitorii
- Demonstreaza capacitatea de a atrage si pastra pe termen lung capital uman de cea mai inalta calitate

Schimbarile din viitor ale lumii financiare vor avea un impact si asupra educatiei primare. Astfel, educatia financiara va deveni in multe tari o parte obligatorie a educatiei de liceu cu scopul de a permite acomodarea unei parti foarte mari a populatiei la produsele financiare sofisticate ale vremurilor care ne asteapta.

Pentru prima data in istoria lumii vom asista la democratizarea completa la nivel global a accesului la produsele financiare care, cu sau fara voia noastra, au un impact atat de mare asupra vietii noastre de zi cu zi.


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri