In ciuda asteptarilor legate de preluarea mandatului de catre presedintele Obama si lansarea unui program masiv de refacere a economiei, investitorii pe pietele americane de capital se regasesc din ce in mai mult afundati intr-o situatie in care un singur lucru e garantat: incertitudinea.
Dupa ce primele 7 sesiuni de la inceputul anului au lovit din plin sperantele investitorilor, a urmat o perioada de calmare pe piata. Intre timp atentia a fost distrasa de inaugurarea noului presedinte si de stirile despre programul economic ce urmeaza a fi lansat de acesta. De atunci incoace, fiecare zi a devenit din ce in ce mai chinuitoare pentru investitorii pe pietele de actiuni a caror rabdare a ajuns deja la limita. In numar din ce in ce mai mare, investitorii isi incetinesc activitatea refuzand sa mai tranzactioneze intr-o piata aflata in deriva, unde incertitudinea economica si politica au devenit predominante.

Compania NYSE Euronext, cel mai mare detinator de burse de actiuni la nivel mondial, a raportat scaderea volumului de tranzactionare pentru luna ianuarie cu 21% pe pietele europene si cu 28% pe bursa new-yorkeza fata de volumul aceleiasi luni in 2008.

Pe piata obligatiunilor, ministerul de finante american a inceput sa lanseze primele obligatiuni de stat menite sa finanteze programul economic. Desi noua emisiune, de numai 67 de miliarde de dolari, nu acopera nici macar 10% din banii necesari programului iar randamentul oferit e aproape de echivalentul dobanzii de 0%, pretul obligatiunilor a scazut semnificativ in ultimele doua saptamani. In conditii normale, scaderea pretului obligatiunilor este mai degraba corelata cu o crestere a ratelor dobanzilor.

De aceasta data scaderea se datoreaza temerilor ca oferta de obligatiuni poate depasi in mod semnificativ cererea de pe piata. Traderii se asteapta ca numai in acest an fiscal statul american va trebui sa emita obligatiuni de circa 6,5 trilioane de dolari ca sa acopere un deficit bugetar de aproape 2 trilioane si sa rascumpere obligatiuni care vor ajunge la maturitate.

In paralel, volumul operatiunilor pe piata produselor derivate a scazut semnificativ in ultima luna. CME Group, compania care controleaza cele mai mari si mai diversificate burse de produse derivate din lume a anuntat zilele trecute o scadere de 41% a volumului produselor tranzactionate, comparat cu ianuarie 2008.

Pietele de resurse naturale, incepand cu petrolul si continuand cu minereurile si produsele agricole, au fost lovite in aceeasi masura de o scadere abrupta a preturilor fata de nivelul de acum 6 luni. In consecinta, si pe aceste piete interesul investitorilor a scazut intr-o masura considerabila.

Ce este de remarcat in aceasta perioada este faptul ca nivelul de suport al S&P 500, pe care il declarasem in urma cu 2 luni ca fiind 825 de puncte, a ramas aproape intact in timp ce nivelul de suport al indexului Dow Jones a continuat sa coboare pana la 7,900 de puncte. Aceasta discrepanta sugereaza ca temerile legate de economia mondiala sunt mai mari decat cele legate de economia americana sau, cu alte cuvinte, ca economia americana va incepe sa se refaca inaintea celei globale.

Pretul petrolului de asemenea a inceput sa se stabilizeze in jurul valorii de 40 de dolari pentru un baril, situatie care sugereaza ca acesta este nivelul noului echilibru intre cererea si oferta de pe piata mondiala, desi asteptarile sunt ca pretul va creste semnificativ pe masura ce perioada de recesiune se apropie de sfarsit.

Cei mai in varsta profesionisti de pe piata de capital caracterizeaza perioadele de apatie de acest tip ca fiind momente de rascruce („make it or break it” points). In opinia acestora, piata poate sa sufere in perioada imediat urmatoare o cadere abrupta provocata de disperarea investitorilor. In aceeasi masura insa, aceasta perioada poate fi premergatoare unei perioada lente de revenire. Singurul in masura sa impinga piata intr-o directie sau alta in acest moment este guvernul, tinand cont ca interventiile acestuia au devenit atat de semnificative in ultima perioada. Asteptarile pietei sunt legate in mod special de doua actiuni anticipate ale clasei politice. Acestea sunt:

• aprobarea programului de refacere a economiei
• crearea unei entitati bancare guvernamentale care sa preia portofoliile toxice din sistemul financiar

Deocamdata insa, clasa politica americana nu pare pregatita sa faca o miscare decisiva, probabil neintelegand consecintele actualei incertitudini de pe piata. Aceasta incertitudine a generat deocamdata doar apatie in randul investitorilor, dar prelungirea incertitudinii ii poate duce pe acestia la disperare.


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri