Pentru a scoate America din situatia dificila in care se regaseste astazi, presedintele Obama a apelat la unii dintre cei mai proeminenti oameni de pe Wall Street. In ciuda tuturor criticilor aduse institutiilor si bancherilor de pe Wall Street, presedintele american a trebuit sa accepte faptul ca, pentru a rezolva problemele sistemului financiar, are nevoie de oameni care cunosc cel mai bine sistemul din interiorul acestuia si a caror educatie si pregatire profesionala este pe masura dificultatilor curente.
Anul acesta se vor implini 10 ani de cand am decis sa emigrez in America. In acest rastimp am invatat multe lucruri pe care le consider importante. Printre acestea se afla doua concepte extrem de simple:

• Cand doresti un rezultat de calitate, lucreaza cu cei mai talentati oameni de specialitate.
• Valoarea unei educatii profesionale de traditie este incontestabila.

Zilele trecute, presedintele Obama a anuntat constituirea Comitetului de Consiliere a Presedintelui pentru Refacerea Economica. Discursul presedintelui precum si componenta acestui comitet pot fi gasite pe website-ul Casei Albe. Din 17 membri ai comitetului, doar unul singur, presedinta unui sindicat national, nu este un participant direct in activitatile de pe Wall Street. In calitate de sefi de companii, membri de consilii de administratie, profesori renumiti de economie si finante, directori financiari ai unor mari organizatii non-profit, sau fosti directori ai unor organisme federale, fiecare dintre membrii comitetului aduce o perspectiva diferita in acest consiliu in ceea ce priveste rolul si importanta pietelor de capital.

Si mai important decat perspectiva diferita este aspectul de credibilitate pe care un astfel de consiliu il confera actiunilor presedintelui. Desi actiunile si opiniile comitetului vor avea doar un efect consultativ, influenta unor astfel de comitete este incontestabila in traditia presedintiei americane. Incepand inca de pe vremea primului presedinte american, George Washington, guvernul federal a avut o colaborare apropiata cu Wall Street. Cu cinci ani inainte de a deveni primul ministru de finante al Americii, Alexander Hamilton a infintat “The Bank of New York”, precursorul celor mai importante institutii financiare ale lumii din zilele noastre.

Ca ministru de finante Alexander Hamilton, parintele incontestabil al Wall Street-ului modern, a pus la punct intr-un interval foarte scurt o serie de structuri si proceduri care stau si azi la temelia sistemului financiar global. Inainte insa de a se afla in pozitia sa decida destinele financiare ale tarii sale, Alexander Hamilton a urmat cursurile unei institutii de invatamant venerabile, numite pe atunci King’s College si cunoscuta astazi sub numele Columbia University.

Columbia University, aflata la mai putin de 15 kilometri de Wall Street, este astazi una din universitatile cu cea mai mare reprezentare pe pietele financiare ale lumii, iar calitatea educatiei oferite de Columbia este confirmata de absolventi precum Warren Buffett, Henry Kravis sau Vikram Pandit, sau de profesori precum Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel in economie.

Educatia oferita de Universitatea Columbia nu este importanta doar pe pietele de capital. Presedintele Barack Obama, un alt absolvent celebru al acestei universitati, nu este nicidecum un finantist si nu a avut contact direct cu pietele de capital in cursul carierei sale. Dar educatia sa generala, la care Columbia cu siguranta a contribuit, l-a ghidat pe acesta sa apeleze la profesionisti talentati de pe Wall Street, in incercarea de a stavili o criza economica de proportii.

La carma Comitetului de Consiliere a Presedintelui pentru Refacerea Economica a fost numit Paul Volcker, Guvernatorul Federal Reserve inaintea lui Alan Greenspan. Domnul Volcker este nu numai cel mai important consilier al presedintelui Obama pe probleme economice, ci si autorul principal al unui pachet de propuneri de restructurare a pietelor de capital, cunoscut sub numele de Raportul Volcker.

Raportul Volcker, pe care il voi discuta in zilele urmatoare in cadrul acestei rubrici, este rezultatul muncii de 6 luni a unui grup international de specialisti din domeniul financiar care au analizat cauzele si consecintele crizei, propunand in final solutii radicale pentru restructurarea sistemului financiar global. Aceste solutii, privite pe Wall Street ca stand la baza viitoarei legislatii in domeniu a administratiei Obama, subliniaza inca o data importanta specialistilor in luarea unor decizii atat de importante pentru bunul mers al economiei.

La zece ani de la plecarea mea din Romania mi-as fi dorit ca si liderii acestei tari sa fi invatat importanta implicarii specialistilor in deciziile importante care privesc soarta economiei si, in consecinta, a tuturor celor care sufera din pricina ei. Se pare insa ca mai avem de asteptat pana cand educatia de specialitate si profesionalismul vor prima in deciziile clasei politice romanesti.

Sper insa ca viitorii lideri ai acestei clase politice, citind aceste randuri, vor retine ceva din logica cuvintelor lui Warren Buffett care a exprimat in urmatoarea expresie ceea ce am incercat sa sugerez eu in acest articol: “What can be more logical, in whatever you want done, than finding someone better equipped than you are to do it?”.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri