Directorul general al Fondului Monetar International, domnul Dominique Strauss-Kahn a declarat saptamana trecuta in Tanzania ca planeta se afla la inceputul “Marii Recesiuni”. Comentariul sau face referire la faptul ca produsul global brut va fi confruntat in 2009 cu o scadere, lucru nemaintalnit de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial.
In cadrul aceluiasi comentariu, despre care puteti citi mai multe urmand acest link, seful Fondului Monetar International a incurajat “Grupul celor 20” (G-20) sa convina asupra unor masuri menite sa impulsioneze cresterea economica la nivel global. La loc de cinste printre aceste masuri se afla cresterea sumelor aflate la dispozitia FMI cel putin pana la nivelul de 500 de miliarde de dolari.

Desi intalnirea liderilor tarilor din componenta G-20 va avea loc abia pe 2 aprilie, declaratia sefului FMI a fost menita sa atraga atentia ministrilor de finante din G-20 care s-au intalnit sambata trecuta la Londra. Dupa cum se poate observa din declaratia comuna a G-20 care a fost publicata sambata si care poate fi citita aici, ministrii de finante s-au aratat receptivi la apelul FMI si au declarat ca vor face orice este necesar pentru refacerea economica, inclusiv sa ajute economiile emergente.

Confruntate cu cea mai abrupta scadere a schimburilor comerciale din ultimii 80 de ani, tarile din G-20, care impreuna detin 85% din economia globala si peste 65% din populatia lumii, sunt mai degraba silite sa ajunga la un numitor comun in cel mai scurt timp posibil. Dupa cum a observat si domnul Strauss-Kahn: “Daca exista vreo criza in lume care sa necesite cu adevarat coordonare intre natiuni, atunci aceasta este acea criza. Este o criza globala, si prin urmare solutia nu poate veni de la o singura tara”.

Intalnirea de peste weekend a ministrilor de finante a fost considerata in mare parte un succes, in ciuda faptului ca ministrul de finante al Statelor Unite s-a aratat mai preocupat de ideea unor pachete de stimulare a economiilor europene, iar reprezentantii Germaniei si Frantei mai preocupati de reglementarea globala mai stricta a institutiilor financiare de orice fel.

Astfel s-a incheiat o saptamana interesanta si plina de optimism pe Wall Street. Printre evenimentele care au capturat atentia si au generat un spirit euforic saptamana trecuta, as mai mentiona:

• Trimiterea la inchisoare a sarlatanului Bernard Madoff
• Cresterea abrupta a pietei de actiuni (indicele Dow Jones a crescut cu 12% in ultimele 4 zile dupa ce a atins un minim de 6.440 de puncte pe 9 martie)
• SEC (CNVM-ul american) a decis sa readuca in discutie un element de reglare a activitatii de vanzare de actiuni pe descoperit (regula “uptick”)
• Congresul american a marit presiunea asupra organizatiei care reglementeaza standardele contabile (FASB) in vederea modificarii regulilor de evaluare a activelor financiare
• Deficitul balantei comerciale americane a atins minimul din ultimii 6 ani
• Directorii Citibank si Bank of America au facut urmatoarele anunturi: “Citibank a fost profitabila pe primele 2 luni din an” si “BofA va avea un profit de 50 de miliarde in 2009”.
• Cele doua tranzactii uriase din sectorul pharma: fuziunea Merck / Schering-Plough in valoare de 41 de miliarde, precum si fuziunea Roche / Genentech in valoare de 47 de miliarde.

Ramane de vazut daca euforia se va mentine si in saptamana care incepe astazi in ciuda faptului ca un numar mare de analisti sunt de parere ca piata e pe cale sa isi revina si va intra pe un trend ascendent ireversibil in urmatoarele 2 saptamani. Un eveniment important care va avea loc in aceasta saptamana pe Wall Street, intalnirea guvernatorilor Federal Reserve, va influenta cu siguranta piata si va da probabil semnalul actiunilor viitoare pe scena financiar-politica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri