Intalnirea de doua zile a guvernatorilor Federal Reserve, care s-a incheiat ieri la ora 20.00 ora Bucurestiului, a scos in evidenta pozitia extrem de dificila in care se afla liderii bancii centrale a Statelor Unite ale Americii. Catalogata de unii analisti ca fiind printre cele mai dificile sedinte din ultima suta de ani, aceasta intalnire vine pe fondul unor masuri monetare extreme pe care the Fed le-a adoptat in ultimele luni.
Astfel, la intalnirea anterioara desfasurata in luna ianuarie, the Fed a redus dobanda de referinta la un minim istoric in jurul valorii de 0%. In paralel, banca centrala
  • a injectat in sistemul financiar lichiditati in valoare de peste un trilion de dolari
  • s-a autodesemnat ca principalul intermediar pe piata de credite corporative pe termen scurt (commercial paper market)
  • a oferit garantii nelimitate fondurilor de investitii pe termen ultra-scurt (money market funds)
  • a creat a platforma de creditare a consumatorilor, prin refinantarea creditelor de consum si educationale
  • a intervenit direct pe piata de investitii ipotecare cu o suma de peste $200 de miliarde (tinta finala fiind de 500 de miliarde)

Fiecare dintre masurile mentionate mai sus este, luata separat, o masura extrema. Dat fiind ca aceste masuri au fost luate aproape in acelasi timp demonstreaza gravitatea crizei din care sistemul financiar inca nu a iesit. Fiind corelate cu masurile de sustinere a bancilor adoptate de Ministerul de Finante american, deciziile bancii centrale au inceput si continua sa isi faca efectul in toate colturile lumii. Interventiile altor banci centrale importante din lume, impreuna cu cele ale Federal Reserve, au servit de asemenea la amortizarea unui soc financiar care avea potentialul sa stopeze temporar intreg sistemul economic modern.

Intr-o aparitie facuta duminica seara la un post de televiziune american, Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve a semnalat pietei ca a inceput sa observe semne minore de refacere economica. Bazat pe aceste semnale foarte timpurii, Ben Bernanke si-a exprimat parerea ca exista sanse ca refacerea economica sa inceapa pana la sfarsitul acestui an. O astfel de crestere economica e insa conditionata de refacerea pietelor de capital, a mai completat Bernanke.

De duminica si pana ieri au fost facute publice inca doua semne importante ale unei potentiale reveniri a cresterii economice:
  • constructiile rezidentiale proaspat incepute au crescut cu 22% in luna februarie
  • perceptia unei cresteri economice intre managerii de fonduri se afla la cel mai ridicat nivel din 2005

Incercand sa le dea apa la moara celor care spera la o refacere economica cat mai rapida, banca centrala a anuntat la finalul intalnirii de ieri ca va interveni pe piata obligatiunilor de stat cu investitii de peste 300 de miliarde de dolari. La anuntarea acestei decizii a Federal Reserve, piata a reactionat extrem de pozitiv crescand cu aproape 2% intr-un timp record. Indicele Dow Jones a crescut de la 7,340 la 7,440 in numai 60 de secunde crescand apoi inca 100 de puncte in urmatoarele 30 de minute.

Anuntul bancii centrale a mai inclus comentarii referitoare la:
  • mentinerea ratei de referinta a dobanzilor la nivelul anterior
  • temerile privind probabilitatea crescuta a deflatiei
  • cresterea tintei finale pentru achizitia de investitii ipotecare de la 500 de miliarde la 1,25 trilioane de dolari
  • extinderea unor alte masuri luate anterior si care s-au dovedit capabile sa sprijine refacerea economica.

Fara sa mentioneze nivelul maxim pe care il va atinge rata somajului pana la sfarsitul anului, despre care piata crede ca va atinge 10%, anuntul bancii centrale a mentionat concedierile, deteriorarea pietei imobiliare si conditiile dificile de creditare ca fiind principalele cauza ale scaderii economice la nivel global.


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri