Multe lucruri se pot spune despre Wall Street, dar daca ar fi sa ne limitam la 3 aspecte cheie, acestea sunt: Optimism, Ambitie si Bani, multi bani. Da, e adevarat ca pe Wall Street gasesti mai mult cinism decat pe intregul mapamond, dar e fundamental sa intelegem ca pe Wall Street optimismul primeaza.


In acest ultim articol pe care il public in cadrul rubricii “Jurnal de criza de pe Wall Street” am decis sa vorbesc despre optimism si de ce acesta e atat de important pe Wall Street. Pentru cei care au citit articolele mele in ultima perioada nu e nici o noutate faptul ca deseori acestea sunt incarcate de optimism. Multi dintre dumneavoastra au observat de asemenea comentariile postate de alti cititori in care eram acuzat de prea mult optimism. Apreciez intotdeauna comentariile primite si inteleg ingrijorarea celor care spun ca optimismul meu nu e justificat. Si totusi prefer sa raman fidel unui mod de gandire care mi-a fost cel mai important ghid in viata.

Cu siguranta nimeni nu m-a acuzat de optimism in septembrie 2008 cand, in paginile unui ziar saptamanal de afaceri, imi exprimam convingerea ca Romania va fi in curand lovita de criza. Si totusi, nici macar atunci nu eram pesimist. Cu toate ca prognoza mea pe termen scurt era una sumbra, prognoza pe termen lung era mai mult decat optimista. Aveam de unde sa stiu cu siguranta ca lucrurile vor fi minunate in Romania peste 20 de ani? Absolut deloc, dar speram atunci (si voi continua sa sper) ca Romania anului 2028 va fi mult peste cea de astazi. Optimismul este in esenta un punct de vedere – precum o pereche de ochelari prin care privim tot ce ne inconjoara. Putem spune ca exista si nuante ale acestuia, cum ar fi optimismul excentric sau optimismul cumpatat. Imi place sa cred ca optimismul meu este unul cumpatat.

Pe Wall Street nuanta optimismului nu este tot timpul aceeasi. Uneori avem de-a face cu optimismul excentric (cunoscut sub numele de „bubble”); alteori avem de-a face cu un optimism mai degraba circumspect. Probabil ca in aceasta perioada avem mai mult de-a face cu unul circumspect, dar nu trebuie pierdut din vedere ca orice om care investeste pe Wall Street o face cu speranta ca va realiza un profit. Chiar si atunci cand piata e la pamant si nimeni nu stie cum va arata ziua de maine, numai un optimist poate sa creada ca va realiza un profit. Tranzactionarea tip „short trading” a fost de fapt inventata cu scopul de a da frau liber optimistilor care doreau sa profite chiar si pe o piata in cadere. Cred ca e lesne de inteles de ce pentru simpla functionare a pietei de capital e nevoie de optimism. Daca detinatorii de capital nu ar visa la profitul realizat maine din investitia de astazi atunci ar fi relativ imposibil sa gasim cumparatori pentru orice fel de investitii.

In ceea ce ma priveste am fost dintotdeauna un optimist. De fapt e greu de crezut ca as fi fost acceptat in bransa „de pe Wall Street” daca as fi fost oricum altcumva. Optimismul meu este transpus nu doar in articolele pe care le scriu aici ci si in toate actiunile si initiativele mele. Cand prietenii ma cauta o fac deseori pentru optimismul meu cumpatat.

In activitatea mea profesionala optimismul e absolut necesar. Rareori un manager din varful unei companii vine la un advisor de M&A ca sa auda ca tranzactia pe care o urmareste nu este viabila. Fara a fi acuzati ca sunt „Yes Men” colegii mei cauta necontenit solutii la problemele pe care clientii nostri le intampina. Nici o problema nu e usoara si solutiile sunt rareori usor de obtinut, dar premiza cu care plecam intotdeauna la drum este ca vom reusi sa gasim solutia cea mai buna in contextul respectiv. Acest lucru e cu atat mai valabil in perioade de crize cand temerile clientilor nostri sunt exacerbate de pesimismul celor din jur. A adevarat ca optimismul acesta nu e incununat intotdeauna de succese, dar atitudinea unui bancher de pe Wall Street e deseori la fel de importanta pentru increderea unui client pe cat este realizarea obiectivului vizat.

Spuneam in deschidere ca acest articol va fi si ultimul din cadrul sectiunii „Jurnal de criza de pe Wall Street”. Am luat hotararea de a incheia aceasta sectiune impreuna cu colegii mei de la wall-street.ro in baza opiniei mele ca pe Wall Street criza a luat sfarsit. Cum am spus-o deseori, criza economica continua si probabil ca nu se va termina decat in 2010. Dar pentru ca focusul nostru este piata de capital, vom lasa in grija altcuiva criza economica.

Colaborarea mea cu wall-street.ro, cel mai citit cotidian exclusiv de business din Romania, va continua intr-un nou format, ce urmeaza a fi facut public in cursul lunii mai. Intre timp, as aprecia extrem de mult daca ati putea lua cateva minute din timpul dumneavoastra sa lasati un comentariu in spatiul de mai jos. Mi-as dori sa aflu opinia dumneavoastra legat de tipul de articole publicate in trecut in aceasta rubrica dar si ceea ce le-a lipsit. In mod special as vrea sa aflu care sunt subiectele care va intereseaza si orice alte propuneri care credeti ca ar face viitorul format mai interesanrt si mai folositor pentru dumneavoastra. Va multumesc anticipat.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri