Firmele vor avea posibilitatea sa opteze intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit, in ultimul caz fiind necesare plati anticipate in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, potrivit unui proiect de ordonanta care modifica Codul Fiscal, citat de Mediafax.
In prezent, aceasta optiune este posibila doar in cazul institutiilor bancare.

In ceea ce priveste sistemul de plata trimestrial, firmele vor determina profitul datorat luand in calcul veniturile si cheltuielile, precum si celelalte elemente de ajustare a bazei impozabile, inregistrate efectiv in fiecare trimestru.

Sistemul de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit de catre organizatiile nonprofit si de contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura nu se modifica, aceaste categorii de contribuabili aplicand in continuare sistemul anual de plata a impozitului pe profit, fara efectuarea de plati anticipate.

Impozit majorat pentru cei care au mai multe locuinte


Guvernul va mentine si anul viitor impozitul majorat pentru persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri, prevederile fiind incluse intr-un proiect de ordonanta, elaborat de Ministerul Finantelor dupa ce au fost abrogate printr-o lege aprobata la jumatatea anului.

"Avand in vedere limitarea in timp a aplicabilitatii prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, ca urmare a adoptarii Legii nr. 88/2011, se propune mentinerea si dupa data de 31 decembrie 2011 a cadrului legal actual de impozitare pentru persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri si pentru mijloacele de transport", se arata in nota de fundamentare a proiectului, care aduce modificari Codului Fiscal.

Contributii sociale integrale si pentru drepturile de autor

Firmele vor plati contributii sociale la fel ca in cazul salariilor pentru activitatile independente ale personalului care are si contract de munca cu aceeasi societate, precum si in cazul activitatilor declarate independente unde exista clauza de exclusivitate, potrivit unui proiect al Finantelor.

"In cazul in care intre platitorul de venit si persoana fizica exista incheiat un contract individual de munca, precum si un contract/raport juridic pe baza caruia se desfasoara o activitate independenta aceasta va fi reconsiderata de catre autoritatile fiscale ca activitate dependenta", se arata in proiectul de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal.

Cheltuielile in exces cu diurnele angajatilor, impozitate

Statul va impozita cheltuielile in exces cu diurnele acordate angajatilor din institutiile publice care sunt delegati sau detasati in alta localitate in interesul serviciului si va deduce integral aceste cheltuieli pentru veniturile din activitati independente.

Nivelul legal pentru cheltuielile cu indemnizatiile pentru personalul din institutiile publice va fi stabilit prin hotarare a Guvernului, iar baza de impozitare va fi extinsa pentru partea care depaseste aceasta limita.

In prezent, la determinarea venitului net anual din activitati independente este deductibila cheltuiala in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice

Impozitele strainilor cu rezidenta

Cetatenii straini cu rezidenta in Romania vor plati impozit pe veniturile obtinute atat in tara, cat si in strainatate in primul an de la dobandirea acestui statut, si nu dupa trei ani, asa cum prevede legislatia in vigoare, potrivit aceluiasi proiect de ordonanta care aduce modificari Codului Fiscal.

"Aceste venituri urmeaza a fi supuse impunerii incepand cu anul calendaristic urmator celui in care persoana fizica a obtinut rezidenta in Romania, concomitent cu acordarea acelorasi drepturi de deducere de care beneficiaza o persoana fizica romana", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

In prezent, persoana fizica nerezidenta care indeplineste conditiile de rezidenta in Romania timp de trei ani consecutiv plateste impozit pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu al patrulea an fiscal.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri