Casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) a obtinut o solutie irevocabila in procesul in care a reprezentat Grupul Industrial Voiculescu & Co (GRIVCO), impotriva actionarilor care printr-o actiune concertata au depasit pragul de 33% din capitalul social detinut la emitentul Lacta Giurgiu, si care nu au respectat prevederile legale de lansare a ofertei publice de cumparare obligatorii, adresata detinatorilor de valori mobiliare.
Astfel, ZRP a obtinut despagubiri in favoarea clientului sau pentru nederularea ofertei publice obligatorii cu privire la actiunile Lacta Giurgiu, emitent listat la Bursa de Valori Bucuresti, si a instituit un precedent in jurisprudenta romaneasca in materie de operatiuni derulate pe piata de capital.

Astfel, omul de afaceri Catalin Chelu trebuie sa plateasca unui actionar al producatorului de lactate Lacta Giurgiu (INEM) despagubiri de aproximativ 500.000 de euro.

In octombrie 2008, Scop Line si Goras Consulting, doua firme care actioneaza concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu, au cumparat de la SIF Oltenia un pachet de 44,4% din actiunile producatorului de lactate Lacta Giurgiu, pentru suma de 4,2 milioane lei, potrivit Mediafax.

Desi a depasit pragul de 33% din actiuni, de la care legislatia pietei de capital prevede obligativitatea lansarii unei oferte de preluare, Chelu nu a derulat o astfel de operatiune. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat pe Chelu, insa acesta nu a lansat nici pana astazi oferta de preluare.

In schimb, el a continuat sa cumpere actiuni la Lacta si a ajuns sa controleze 57,26% din titlurile firmei, potrivit celor mai recente raportari, de la 6 septembrie.

Din octombrie 2008 si pana pe 16 noiembrie 2011, cand a fost realizata cea mai recenta tranzactie pe bursa cu titlurile Lacta, cotatia acestor actiuni a scazut de aproape sapte ori, de la 0,51 lei la 0,0752 lei.

„(..) Aceasta hotarare este binevenita din perspectiva necesitatii disciplinarii pietei de capital. In plus, avem o dovada ca instantele de judecata din Romania inteleg si aplica in mod corect legislatia in acest domeniu, inca insuficient de clar reglementat si care genereaza numeroase probleme jurisprudentiale”, a declarat Cosmin Vasile (foto), partener Zamfirescu Racoti Predoiu.

Ce a decis Tribunalul


Tribunalul Bucuresti a obligat partea adversa la plata unei despagubiri egale cu diferenta de pret dintre valoarea actiunilor pe care GRIVCO o putea obtine din vanzarea acestora in cadrul ofertei publice de preluare si valoarea de piata a actiunilor la momentul expirarii celor doua luni in care societatile care au actionat concertat aveau obligatia de a lansa oferta publica de vanzare. Solutia Tribunalului Bucuresti a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti si de Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei.

Hotararea instantei instituie un precedent in materia relatiilor dintre actionarii unei societati listate pe Bursa de Valori Bucuresti si confirma practic intentia legiuitorului de a proteja actionarii majoritari care doresc sa se retraga, in ipoteza in care alt actionar, singur sau impreuna cu alte persoane cu care actioneaza concertat, depaseste pragul de 33% din actiunile emitentului.

Ce au facut avocatii

Avocatii ZRP au convins instantele judecatoresti ca, prin nerespectarea obligatiei de derulare a ofertei publice obligatorii de cumparare, ceilalti actionari au fost pusi in imposibilitatea de a-si instraina participatia la cel mai bun pret (respectiv un pret egal cu cel platit de ofertant in perioada de 12 luni anterioare ofertei). Solutia irevocabila obtinuta atesta ca actionarul care nu respecta aceasta obligatie se expune nu doar sanctiunilor aplicate de CNVM, ci si raspunderii civile, pentru prejudiciile cauzate celorlalti actionari.

Echipa de avocati de la Zamfirescu Racoti Predoiu implicata in solutionarea acestui dosar a fost formata din Cosmin Vasile, Partener in cadrul departamentului litigii , Monica Strimbei, Senior Associate si Cosmin Cojocaru, Associate.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri