La sase ani de la demararea investigatiei pe piata carburantilor, Consiliul Concurentei a anuntat amenzi-record pentru cele mai mari companii petroliere din Romania. Amenzile s-au ridicat la 880 milioane de lei, iar companiile au decis sa conteste decizia in instanta. wall-street.ro va arata ce case de avocatura reprezinta petrolistii in acest caz.
[Update] Compania MOL a anuntat ca va fi sustinuta si de casa de avocatura Markó & Udrea.

Cea mai mare amenda a fost primita de OMV Petrom, in total 504 milioane de lei (OMV Petrom – 366,53 mil. lei si OMV Petrom Marketing – 137,2 mil. lei). Oficialii celor doua companii considera ca amenzile nu sunt justificate si, prin urmare, vor contesta decizia in instanta.

„Pentru acest proiect, departamentul nostru de legal colaboreaza cu Schoenherr si D&B David si Baias”, au spus reprezentantii OMV Petrom.

Schoenherr este o firma europeana de avocatura care si-a inceput operatiunile in Bucuresti in 1996. Echipa casei de avocatura acorda asistenta juridica in dreptul afacerilor, axandu-se, printre altele, pe litigii si arbitraj, achizitii si fuziuni, tranzactii imobiliare, dreptul concurentei.

D&B David si Baias este societatea de avocatura corespondenta a PricewaterhouseCoopers (companie de audit si consultanta financiara) in Romania. D&B David si Baias ofera asistenta si consultanta juridica in domenii precum societati comerciale si grupuri de societati, fuziuni, achizitii si restructurari, proprietati imobiliare, litigii fiscale si comerciale.

Rompetrol Downstream considera concluziiile raportului de investigatie ale Consiliului Concurentei ca fiind total nejustificate si nedovedite, iar decizia – nelegala si neintemeiata. „Suportul legal pentru Rompetrol Downstream este asigurat in acest moment de catre departamentul juridic al The Rompetrol Group Corporate Center, care colaboreaza si cu avocati externi, cum ar fi cei din firma Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen”, au declarat oficialii companiei.

Fondata in 1990 de Ion si Manuela Nestor si dezvoltata, incepand din 1995, impreuna cu Andrew Kingston si Patricia Petersen, NNDKP ofera servicii de avocatura in domenii precum drept bancar, piete de capital, fuziuni si achizitii, finantari de proiecte, consultanta fiscala si proprietate intelectuala.

Si compania MOL Romania a anuntat ca va contesta in instanta amenda de 80,27 milioane de lei primita de la Consiliul Concurentei. Casa de avocatura care reprezinta MOL Romania este RTPR Allen & Overy.


Infiintata in 2004, Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA activeaza in asociere cu firma londoneza Allen & Overy din 2008. Domeniile principale de activitate ale RTPR Allen & Overy sunt finantarile, piata de capital, restructurarile si insolventa, fuziunile si achizitiile, concurenta, dreptul muncii, litigiile si arbitrajele, iar intre sectoarele de afaceri - energia, telecomunicatiile, real estate-ul si industria farmaceutica.

Decizia Consiliului Concurentei a fost considerata ca fiind nefondata si de Lukoil Romania, care a anuntat ca va contesta in instantele judecatoresti amenda primita, in valoare de 136,9 milioane de lei. Casa de avocatura care reprezinta compania petroliera este White & Case, intrata pe piata locala in 2008. Avocatii White & Case sunt implicati in tranzactii si proiecte precum investitii, achizitii si fuziuni, finantari, achizitii publice.

Oficialii Eni (Agip) nu au facut niciun anunt in privinta amenzii primite de la Consiliul Concurentei.

OMV Petrom, Rompetrol, Eni (Agip), Lukoil si MOL au fost amendate pentru ca, in 2008, s-au inteles in privinta retragerii de pe piata a unui sortiment de benzina (Eco Premium). Printre dovezile colectate de autoritate impotriva companiilor petroliere se numara discutii din cadrul Asociatiei Romane a Petrolistilor si schimburi de e-mail-uri. Amenzile aplicate reprezinta un record nu numai in Romania, ci si in Uniunea Europeana, ele insemnand 3% din cifrele de afaceri ale companiilor.

Companiile pot cere in instanta suspendarea amenzii pana la finalizarea cauzei, dar acestea trebuie sa plateasca o cautiune de 20%. Amenda maxima pentru incalcarea legii concurentei este de 10% din cifra de afaceri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri