Romania are prea putin spatiu fiscal in 2012 pentru a-si permite o reducere a taxelor, iar proiectia bugetara pentru acest an ar putea fi chiar prea optimista, avand in vedere adancirea crizei din zona euro, afirma Ioana Sandru, Tax Partner in cadrul societatii de consultanta fiscala Zamfirescu Racoţi Predoiu Tax SRL (ZRP Tax).
Partenerul din cadrul ZRP Tax mentioneaza ca, potrivit bugetului pe 2012, cheltuielile depasesc cu aproximativ 1,9% veniturile.

"In aceste conditii, reducerea taxelor se poate realiza pe termen scurt (in acest an) fara a adanci deficitul bugetar doar daca se va renunta la o serie de cheltuieli bugetare care ar putea fi evitate, de exemplu prin reducerea cheltuielilor antrenate de companiile in care statul este actionar majoritar", a explicat Sandru.

Acest articol face parte dintr-o campanie wall-street.ro "Fiscalitatea in noua economie".

De asemenea, specialistul ZRP Tax apreciaza ca s-ar putea analiza si impactul unei eventuale scaderi a cotei de impozit pe profit la nivelul societatilor comerciale, avand in vedere actuala lipsa de capital a societatilor si posibilitatea ca acestea sa fie motivate sa reinvesteasca capitalul astfel format.

Ulterior, aceste investitii ar putea genera alte taxe care s-ar adauga la veniturile bugetare.

Pe de alta parte, reducerea cotei unice de impozit pe venit din Romania nu ar aduce un plus prea mare de competitivitate, avand in vedere ca nivelul acestui impozit este printre cele mai mici din cele ale tarilor Uniuni Europene.

"O scadere a impozitului pe venit nu ar aduce un avantaj competitiv major Romaniei, din perspectiva investitorilor straini, desi reducerea impozitului pe venit poate avea un efect stimulativ din punct de vedere economic. In schimb, pentru a creste competitivitatea Romaniei ar trebui urmarite alte obiective: reducerea birocratiei, calificarea fortei de munca, imbunatatirea infrastructurii, stabilitate legislativa, predictibilitatea evolutiei politico-economice", crede Ioana Sandru.

Reducerea CAS, posibila doar prin combaterea muncii la negru

Ioana Sandru sustine ca problema veniturilor bugetului asigurarilor sociale este una sistemica, intrucat proportia dintre beneficiarii de pensii si cei care contribuie la fondul de pensii nu este echilibrata.

"Intrucat deficitul bugetului de pensii a fost in anul 2011 de aproximativ 3 miliarde euro, cota de CAS poate fi redusa fara a adanci si mai mult acest deficit daca se largeste sfera veniturilor supuse CAS (cea ce poate momentan inhiba cresterea economica) sau se creste numarul contribuabililor prin combaterea mai puternica a muncii la negru", a explicat specialistul ZRP Tax.

Potrivit lui Sandru, sistemul public de pensii in Romania este astazi unul contributiv (cu posibilitati de subventionare de la buget), ceea ce inseamna ca pensiile sunt finantate de populatia activa dintr-un moment dat prin intemediul platii contributiilor de asigurari sociale.

La sfarsitul anului 2007 a fost introdus si sistemul pensiilor private obligatorii (asa numitul "pilon doi") in baza caruia un contributor o sa primeasca, atunci cand se pensioneaza banii pe care i-a cotizat plus randamentul generat de fondul de pensii unde a depus banii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri