Ioana Sfiraiala, actionar minoritar al Bancii Comerciale Romane, cere in instanta ca Erste Bank sa respecte prevederile contractuale de listare a BCR la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), termenul de judecata fiind stabilit pentru 7 septembrie, scrie Mediafax.
Avocata Ioana Sfiraiala, actionar la BCR, a inaintat in 10 ianuarie 2012, o actiune in care cheama in judecata pe Erste Group Bank AG, EGB Ceps Holding GMBH si Banca Comerciala Romana.

Avocata cere ca instanta sa-i oblige, in solidar, pe parati "la luarea masurilor si actiunilor prevazute de articolul13.2, litera a), din contractul de vanzare-cumparare de actiuni la BCR incheiat in data de 21 decembrie 2005 intre AVAS si Erste Bank".

"Astfel, prin Contract, la art.13.2 - Obligatii post privatizare - s-a prevazut ca si conditie post privatizare, obligatia cumparatorului (Erste Bank, iar apoi EGB) de a lua masurile necesare in vederea admiterii la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor BCR (fara derularea unei oferte publice), fie efectuarea unei Oferte publice in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor BCR la Bursa de Valori Bucuresti", noteaza Sfiraiala in actiunea depusa la Sectia a VI-a civila a Tribunalului Bucuresti.

Potrivit actionarului BCR, aceste masuri trebuiau luate in 36 de luni de la "finalizare" inteleasa ca "executarea de catre vanzator si cumparator a obligatiilor legate de vanzare cumparare ce le revin potrivit Clauzei 7 din contract (art.1.1 - Definitii - din Contract)".
Avocata Ioana Sfiraiala arata ca "finalizarea" s-a realizat in 2006 si, cu toate acestea, nici pana la acest moment, "BCR si/sau actionarul majoritar, Erste Bank, iar mai apoi EGB Ceps Holding GMBH (creat ulterior de Erste Bank si care a preluat toate drepturile si obligatiile prevazute in contract) nu au luat masurile prevazute in contract in vederea listarii la BVB a actiunilor BCR".

Totodata, arata sursa citata, la articolul 13.2, litera h), partile au stipulat ca prevederile articolului 13.2 au valoare juridica pentru actionarii minoritari, acestia putand oricand, dupa implinirea "finalizarii", sa solicite indeplinirea de catre Cumparator a obligatiilor asumate prin contract.

Listarea BCR a fost respinsa de actionari in AGA in luna noiembrie, tocmai pentru ca un vot negativ sa protejeze Erste ulterior de eventuale actiuni in instanta. Respingerea listarii in AGA a venit dupa ce in luna septembrie patru dintre SIF-uri au agreat cu Erste un acord pentru vanzarea participatiilor la BCR, la care ulterior a aderat si SIF Moldova.

Acordul a fost agreat in conditiile in care se incheiase o alta intelegere semnata in august 2009 de SIF-uri si Erste pentru amanarea listarii BCR cu doi ani. Potrivit acordului din 2009, Erste era obligata sa listeze BCR doar daca SIF-urile cer impreuna listarea, sau daca Erste se intelege in acest sens cu trei societati de investitii financiare.

Erste detine in prezent 89,13% din actiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura care nu a vandut tiluri BCR, are aproape 6,59%.

Din actionariatul BCR urmeaza sa iasa in acest an SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana, care au anuntat recent ca au decis sa mai cedeze o parte din titluri catre Erste, in baza acordului agreat in luna septembrie. Celelalte doua SIF-uri, SIF Moldova si SIF Transilvania, au vandut anul trecut toate actiunile BCR pe care le aveau.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri