Producatorul sud-african de componente auto Metair Investments a cumparat pentru circa 40 de milioane de euro compania Rombat Bistrita, cel mai mare producator romanesc de componente auto.
Informatia a fost anuntata de PwC Romania si D&B David si Baias, care au furnizat cumparatorului consultanta financiara, fiscala si juridica.

"Tranzactia se ridica la aproape 43 de milioane de euro si este una dintre cele mai mari inregistrate vreodata in sectorul automotive din Romania", se arata intr-un comunicat al PwC Romania si D&B David si Baias.

„Rombat este unul dintre cei mai mari producatori de baterii auto din Europa Centrala si de Est, cu o cota de piata semnificativa atat in Romania, cat si la export, si are perspective excelente de dezvoltare, in linie cu evolutia generala a sectorului auto din Romania care a crescut constant in ultimii ani pe fondul sporirii exporturilor. In acelasi timp, Metair este o firma sud-africana care detine participatii in mai multe companii din sectorul automotive. Metair este principalul producator de baterii auto din Africa de Sud si este angajat intr-un program de dezvoltare a bateriilor de „noua generatie”. Metair coopereaza de ceva vreme cu Rombat, iar aceasta tranzactie demonstreaza angajamentul lor pe termen lung pentru dezvoltarea industriei auto din Romania”, a declarat Sorin David, Partener Senior, D&B David si Baias, unul dintre coordonatorii echipei de consultanti implicati in tranzactie.

Afacerile companiei Rombat au crescut anul trecut cu 13% fata de anul precedent, de la 280 milioane lei (67 milioane euro) la 319 milioane lei (75 milioane euro).

Compania estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 356,9 milioane lei (82,9 milioane euro), cu 11,8% mai mare comparativ cu valoarea de anul trecut.

Totodata, compania intentioneaza sa creasca vanzarile din acest an, in volum, cu 10% comparativ cu anul trecut, cand aceastea au inregistrat un avans de 4,9%, la 2,24 de milioane unitati.

Din totalul productiei de anul trecut, de peste 2,6 milioane de baterii, 21% a fost destinata pietei OEM (Original Equipment Market, echiparea masinilor in fabrica), 20% pietei romanesti de AM (After Market, inlocuirea bateriei la masina) si 59% exportului pe piata AM.

Rombat a investit anul trecut 6,2 milioane euro, in special pentru modernizarea capacitatii de reciclare de la fabrica din Copsa Mica. Investitiile au inclus si modernizarea laboratoarelor si actiuni pentru protectia mediului.

In acest an compania vrea sa investeasca in dezvoltarea capacitatii pentru baterii microhibride Start-Stop.

Rombat este acreditata in calitate de furnizor regional in panelul Renault, ca furnizor unic Dacia din 1996, furnizor PSA Peugeot din Slovacia din 2008, iar din 2011 furnizor pentru fabrica Nissan Sankt Petersburg din Rusia.

Compania are 665 de angajati si o retea de service care cuprinde aproximativ 100 de reprezentante la nivel national.

Rombat are sediul la Bistrita si detine doua centre logistice la Bucuresti si cate unul la Braila, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iasi, Oradea, Ramnicu Valcea si Targoviste.

Un numar de 235 actionari persoane fizice controleaza impreuna 60,15% din titlurile companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri