Bancherii de investitii considera ca suma de 200 milioane euro pe care statul roman o va incasa in urma privatizarii Cupru Min, cea mai mare mina de cupru din Romania, este cu mult peste asteptari, in conditiile in care investitiile necesare depasesc aceasta cifra, iar sumele vehiculate anterior abia ajungeau la 90 milioane euro.
Cupru Min fost vanduta ieri de Ministerul Economiei pentru 200 milioane euro, dupa mai multe incercari esuate in ultimii ani.

Potrivit mai multor specialisti din piata de consultanta, pretul obtinut este foarte bun, mai ales daca judecam dupa necesarul estimat de investitii, care poate foarte usor sa depaseasca suma stabilita in licitatie.

Roman Copper Corp. Canada este firma care a cumparat Cupru Min, ceilalti participanti la aceasta licitatie fiind OZ Minerals (Australia), Dundee Holding (Olanda) si Ellatzite Med Ad ( Bulgaria). Bulgarii au fost insa descalificati in ziua licitatiei.

De asemenea, Ionel Blanculescu (foto), fost ministru in cabinetul Adrian Nastase si in prezent consultant financiar, spune ca pretul de 200 milioane euro anuntat de Ministerul Economiei a depasit cu mult valorile vehiculate la precedentele ocazii cand a fost incercata privatizarea Cupru Min.

“Este o evaluare mai mult decat corecta a minei, mai ales daca ne gandim ca la precedenta licitatie, unde pretul de pornire a fost de asemenea cifrat la aproximativ 60 milioane euro, investitorii vorbeau de cel mult 80 – 90 mil. euro. Trebuie avut in vedere ca nu intreaga cantitate de cupru este exploatabila comercial. O parte din acea cantitate de 900.000 de tone nu va putea fi exploatata din cauza costurilor prea mari”, a declarat Blanculescu.

La sfarsitul anului trecut, termenul pana la care companiile intreresate sa cumpere Cupru Min puteau depune ofertele a fost prelungit in urma unor cereri respectivelor grupuri care vroiau sa desfasoare activitati de prospectare a rezervelor de cupru.

“Data trecuta au fost nume mari care se aratau interesate, dar care acum s-au retras. Dupa studiile geologice, au mai ramas doar patru companii din 11. Pe cale de consecinta, se poate trage concluzia ca o parte dintre investitori au considerat ca nu se merita sa liciteze avand in vedere costurile de exploatare. In aceste conditii, este foarte bine ca, totusi, a fost reusita vanzarea la 200 mil. euro”, spune Ionel Blanculescu.

Detalii oficiale despre corporatia care a cumparat Cupru Min. Ministrul Economiei, intrebat daca a luat spaga: “Cum va permiteti?”


Roman Copper este o corporatie fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada), specializata in finantarea de proiecte miniere pe cele cinci continente, se arata intr-un comunicat transmis de societatea de avocati Mararu&Mararu, care are printre clienti Roman Copper.

„Ma deranjaza ca se permite participarea la licitatii a unor astfel de vehicule anonime de investitii. Am inteles ca in spatele acesteia s-ar afla o persoana cu experienta in domeniu, dar daca esti forta mondiala de ce nu iesi in fata? Ne putem gandi ca se merge pe principiul potrivit caruia daca ceva nu merge bine in Romania, un accident ecologic de exemplu, firma da faliment si nu exista repercusiuni ulterioare pe care adevaratul investitor sa le sufere”, a declarat Blanculescu.

Lucian Bode, Ministrul Economiei, a fost intrebat de un protestatar imediat dupa licitatia de luni cata spaga a luat pentru privatizarea Cupru Min. Demnitarul s-a aratat foarte deranjat de abordare, raspunzand ca este un om cinstit si nu permite astfel de acuzatii.

Cum va permiteti sa ma intrebati asa ceva? Sunt un om cinstit, uitati-va in ochii mei. Cum va numiti? Ma deranjeaza acest mod de abordare. Asa vreti sa discutam? Va invit la discutii”, a afirmat Bode.

Cupru Min detine drepturile pentru exploatarea celui mai mare zacamant de cupru din Romania, de la Rosia Poieni, reprezentand circa 60% din totalul rezervelor nationale. In 2010 compania a inregistrat un profit de 36 milioane lei, in vreme ce la jumatatea anului 2011 rezultatul brut al Cupru Min ajungea la 26 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri