Beneficiile procedurii de insolventa sunt mai mari decat costurile acestei practici, in conditiile in care cheltuielile difera in functie de activitatea debitorului, spun specialistii de la ZRP Insolvency, parte a grupului Zamfirescu Racoti Predoiu.
Acestia au precizat ca, atat timp cat piata imobiliara este inghetata, bancile ar trebui sa incurajeze procedura de reorganizare a companiilor, intrucat creeaza avantaje si pentru debitor, cat si pentru creditor, care are sanse mai mari de a isi recupera creantele.

“Procedura de insolventa costa diferit in functie de activitatea debitorului. De exemplu, onorariul administratorului judiciar poate varia intre 4% si 8% din valoarea sumelor care se vor distribui. Mai avem un comision de 2% din valorificarea bunurilor, costuri cu evaluarea sau cu diferiti specialisti in contabilitate, audit s.a. Per total, beneficiile procedurii de insolventa depasesc costurile acesteia”, a declarat Stan Tirnoveanu, partener coordonator la ZRP Insolvency.

Potrivit legislatiei in vigoare, atunci cand se deschide procedura de insolventa, valoarea creantelor este “inghetata”, iar creditorii nu pot adauga la creantele existente majorari, penalitati si dobanzi, cu exceptia celor aferente creditorilor garantati.

Totodata, furnizorii de servicii – electricitate, gaze naturale, apa – nu au dreptul sa schimbe, sa refuze sau sa intrerupa livrarile de utilitati, in cazul in care firma intrata in insolventa are calitatea de consumator captiv (consumator care din considerente tehnice, economice sau de reglementare, nu-si poate alege furnizorul – n.r.).

“Acum cativa ani, procedura de insolventa ducea sigur spre faliment. In prezent, exista posibilitatea ca firma sa isi revina si afacerile sa continue. Bancile ar trebui sa incurajeze procedura de reorganizare, deoarece creeaza avantaje pentru debitor, iar in cazul creditorului sansele sunt mari de a-si recuperera o buna parte din bani”, a explicat Elena Cosma, director executiv la ZRP Insolvency.

Cate firme sunt in insolventa


Aproape 37.400 de firme erau in insolventa la finele anului 2011, in crestere cu 10% fata de nivelul inregistrat in anul precedent. Peste 56% din proceduri au fost deschise la cererea debitorului, in timp ce restul la sesizarea creditorului. Potrivit estimarilor, piata serviciilor de insolventa s-a ridicat la aproximativ 25 milioane euro anul trecut, nivel similar cu cel din 2010.

Tirnoveanu spune ca 4% din firmele care intra in insolventa se reorganizeaza cu succes si ca acest trend este in crestere.

“Exista doua tipuri de creditori – cei sofisticati, in special bancile, si restul, care sunt agresivi, fustrati. Oamenii accepta cu greu pierderile, mai ales daca sunt totale. Un creditor trebuie sa fie rezonabil si trebuie sa accepte ca mai bine recupereaza 40-50% din creante decat sa trimita debitorul in faliment. Comercial, mai bine accepti un lucru rezonabil, trebuie sa depasesti latura emotionala”, a afirmat Tirnoveanu, care considera ca procentul planurilor de reorganizare incheiate cu succes va creste.

Insolventa la nivelul dezvoltatorilor imobiliari


Acesta a mentionat ca bancile au aratat ingaduinta fata de dezvoltatorii imobiliari, din cauza ca este mai dificila vanzarea unui proiect imobiliar nefinalizat aflat in executare silita.

In primii doi de la demararea crizei, cazurile de insolventa in domeniul imobiliar au ramas izolate, insa bancile, amenintate de eventualele provizioane, s-au vazut nevoite sa apeleze la aceasta procedura.

“Tehnic, deschiderea procedurii de insolventa nu inseamna ca bancile vor constitui provizioane. Falimentul este cel care conduce la acumularea de provizioane. Bancile au fost intelepte, intrucat au realizat ca un lucru neterminat neterminat nu poti sa-l vinzi niciodata. De asemenea, bancherii au facut ca piata imobiliara sa nu se degradeze si mai mult”, a punctat Stan Tirnoveanu (foto), partener coordonator la ZRP Insolvency.

Nu mai departe de saptamana trecuta, in cazul proiectului rezidential Green Lake, dezvoltat de grecii de la Quality Living Developers, in insolventa din vara anului 2011, s-a ajuns la un armistitiu, in care banca finantatoare, Bancpost, va acorda o refinantare, iar actionarii vor aduce bani de acasa pentru stingerea partiala a datoriilor.

Conform ZRP Insolvency, domeniile afectate cel mai mult de insolvente sunt imobiliarele, constructiile si comertul cu amanuntul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri