Ordonanta de urgenta prin care pragul afacerilor peste care este platita taxa pe valoarea adaugata creste la 65.000 euro in cazul persoanelor fizice autorizate si a microintreprinderilor a fost avizata in sedinta de miercuri a Guvernului, a anuntat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.
Ordonanta modifica prevederile actuale ale Codului Fiscal.

In prezent plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderarii Romaniei la UE (circa 3,3 lei pentru un euro). Pragul va creste astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei.

"Masura va conduce la reducerea numarului persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea imbunatatirii administrarii fiscale a acestor persoane si combaterii mai eficiente a evaziunii

fiscale. Pe de alta parte, masura are ca efect simplificarea obligatiilor in materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 220.000 lei, avand in vedere ca acestea nu mai au obligatia depunerii de deconturi de TVA", arata reprezentantii Ministerului Finantelor, in nota de fundamentare a ordonantei.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca Guvernul va aviza, miercuri, ordonanta de urgenta prin care va stabili ca toate veniturile de pana la 65.000 euro/an ale persoanelor fizice autorizate sunt scutite de TVA, masura care va avea efect atat asupra mass-media, cat si asupra artistilor.

El a aratat ca a primit "acordul de principiu" al Finantelor pentru a anula obligativitatea platii retroactive a TVA pe drepturile de autor si ca datele releva ca statul "nu pierde mare lucru" din anularea acestei plati, impusa de fosta conducere ANAF pentru intimidarea presei.

Anul trecut, mai multi jurnalisti si artisti au dat statul in judecata, intr-un proces colectiv impotriva deciziei Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a declansa procedurile de inspectie fiscala pentru a percepe, retroactiv, TVA pe veniturile incasate. Din partea autoritatilor, in proces sunt implicate Guvernul, Ministerul Finantelor si ANAF.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal, lansat in dezbatere publica, prevede si eliminarea limitarii dreptului de deducere a TVA la achizitia de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile.

Executivul a decis in primavara anului 2009 sa elimine deductibilitatea TVA, iar la finele anului trecut a stabilit ca aceste cheltuieli pot fi deductibile in proportie de 50%.

Pe de alta parte insa, in cazul celor care nu utilizeaza autoturismul exclusiv in scopul activitatii economice, sfera limitarii deducerii TVA se extinde si asupra leasingului, inchirierii, reparatiilor, intretinerii si altor cheltuieli legate de acesta.

Totodata, pentru facilitarea transferului creantelor neperformante din sectorul bancar, Ministerul Finantelor propune acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achizitioneaza aceste creante, in vederea recuperarii.

Prin urmare vor fi deductibile cheltuielile cu ajustarile pentru deprecierea creantelor preluate, in limita diferentei dintre valoarea nominala a creantei preluate si pretul de achizitie al acesteia, dupa indeplinirea unor conditii specifice provizioanelor fiscale, legate de inregistrarea pe venituri a creantelor respective, de neexistenta unor relatii de afiliere sau de perioada de inregistrare.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, pacura si produsele energetice asimilate acesteia din punct de vedere al accizelor, din productie nationala sau importuri, vor fi marcate si colorate, cu scopul reducerii evaziunii fiscale.

Astfel, vor fi interzise utilizarea, transportul, detinerea in afara antrepozitului fiscal si vanzarea pacurii nemarcate.

Interdictiile nu vizeaza si pacura destinata exportului sau livrata catre sau de la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri