Consiliul Concurentei a transmis Comisiei de buget, finante si banci o scrisoare prin care recomanda modificarea Ordonantei de Guvern 24/2011 privind activitatea de evaluator, act normativ care discrimineaza corporatiile si pe care institutia nu l-a avizat nici la initiere.
In scrisoarea transmisa Parlamentului, Consiliul Concurentei noteaza ca "nu exista o justificare rezonabila a unor prevederi normative care vor afecta structura pietei prin eliminarea unor prestatori de servicii de evaluare, persoane juridice romane care au fost membri ANEVAR si care nu pot deveni, in prezent, membri corporativi UNEVAR. Mentionam ca Ordonanta Guvernului 24/2011 nu a primit avizul obligatoriu al Consiliului Concurentei, prevazut la articolul 26, alin. 1 litera I din Legea Concurentei nr 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere ca acesta nu a fost solicitat de initiatori institutiei noastre".

Ordonanta prevede practic instituirea unui nou organism public, UNEVAR, cu rol de reglementare a activitatii de evaluator pe intregul teritoriu al Romaniei, organism cu puteri sporite ce ar trebui sa inlocuiasca in atributii actuala asociatie profesionala a evaluatorilor din Romania numita ANEVAR, scrie Mediafax.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 24/2011 privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor a intrat la un moment dat pentru votul final in Camera Deputatilor, dar a fost retransmis catre Comisia pentru buget, finante si banci, care se va intruni marti, 19 iunie, pentru a analiza propunerile de amendare.

Consiliul Concurentei apreciaza OG 24/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 628 din 2 septembrie 2011, care reglementeaza activitatea de evaluare, precum si modalitatea de organizare si functionare a profesiei de evaluator autorizat contine prevederi de natura sa afecteze substantial mediul concurential in acest domeniu.

Restrictiile impuse membrilor Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) sunt de natura sa distorsioneze concurenta pe piata evaluarilor, cat si mediul concurential, apreciaza CC.

"Conditionarea dobandirii de membru corporativ al UNEVAR de o anumita structura a actionariatului, respectiv de statutul de evaluator autorizat al celor care detin parti sociale/actiuni, reprezinta o bariera de natura calitativa la intrarea pe piata serviciilor de evaluare, care nu indeplineste criteriul proportionalitatii si are, in consecinta, un caracter excesiv, de natura sa afecteze concurenta pe piata evaluarilor", se arata in scrisoarea Consiliului Concurentei, semnata de presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu (foto).

Consiliul Concurentei noteaza ca si conditionarea dobandirii de membru corporativ UNEVAR de o anumita componenta a Consiliului de Administratie are un caracter similar conditiei privind structura actionariatului, si afecteaza, de asemenea, mediul concurential din aceasta piata.

In forma actuala, se realizeaza o discriminare a membrilor corporativi actuali ai ANEVAR, prin stabilirea unor conditii de acces in profesie disproportionate fata de cele aferente celorlalte categorii de membri ai acestei asociatii.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 32, 36, 39 si 41 din Ordonanta de Guvern nr. 24/2011, membrii persoane fizice, membrii aspiranti, membrii titulari, membrii fondatori si membrii de onoare ai ANEVAR dobandesc calitati similare in cadrul UNEVAR in mod automat, fara parcurgerea unei proceduri suplimentare de autorizare, in vreme ce pentru membrii persoane juridice sunt prevazute conditii extrem de restrictive de admitere. ANEVAR impune persoanei juridice care doreste dobandirea statutului de membru ca majoritatea actionarilor sau asociatilor sa fie evaluatori autorizati si sa detina majoritatea actiunilor sau a partilor sociale, iar consiliul de administratie al respectivei societati comerciale sa fie ales in majoritate dintre actionarii sau asociatii evaluatori autorizati.

Articolul 20 aliniatul 2 din OG 24/2011 prevede ca: Pentru dobandirea calitatii de membru corporativ, persoana juridica trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: a) sa aiba ca obiect de activitate exercitarea profesiei de evaluator autorizat; b) majoritatea actionarilor sau asociatilor sa fie evaluatori autorizati si sa detina majoritatea actiunilor sau a partilor sociale; c) consiliul de administratie al societatii comerciale sa fie ales in majoritate dintre actionarii sau asociatii evaluatori autorizati; d) sa fie beneficiara a unui contract de asigurare de raspundere civila profesionala pentru activitatea de evaluare; e) sa achite taxa de inscriere in Uniune in cuantumul si la termenele stabilite de Consiliul director.

Potrivit recomandarilor Consiliului Concurentei, eliminarea sau modificarea art. 20 alin (2) lit. b) si c) ale Ordonantei de Guvern nr. 24/2011 trebuie facuta in considerarea caracterului excesiv al acestor prevederi legislative si faptului ca acestea contravin principiului liberei concurente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri