Avocatul Madalin Niculeasa a facut o intelegere cu el insusi si apoi cu angajatorii: “voi ramane in aceasta forma de exercitare a profesiei de avocat cat timp echilibrul intre avocatura si business nu se va rupe”. In ultimii doi ani a simtit ca talerul balantei a inclinat catre afaceri in detrimentul avocaturii, asa ca decis sa intre in antreprenoriat.
Trecerea in antreprenoriat nu a fost o decizie spontanta, a pus in balanta toate elementele, iar apoi a pus pe picioare un butic de avocatura specializat in taxe si aspecte de regulatory, sub numele Niculeasa Tax & regulatory. Initiativa apartine unui grup de avocati condus de Madalin Niculeasa, care a ales sa isi concretizeze spiritul antreprenorial, dupa mai bine de 10 ani de experienta in societati de avocatura mari. Investitia planificata pentru urmatorii doi ani se ridica la aproximativ 300.000 de euro. Desi estima atingerea punctului de break even in 6 luni, acest lucru s-a intamplat deja. “Sunt mai optimist decat eram la inceput, in februarie. Trecerea pe cont propriu a fost cea mai buna decizie pe care o puteam lua”, a spus Madalin Niculeasa, la Start-Up Wall-Street, emisiune difuzata in direct la Radio Lynx si pe wall-street.ro in fiecare miercuri, de la 12 la 13.

Start-Up Wall-Street este un talk-show transmis in direct pe wall-street.ro care se adreseaza antreprenorilor si celor ce doresc sa inceapa un proiect pe cont propriu.

In opinia lui Madalin Niculeasa, in piata de avocatura se vorbeste mai mult despre oameni de afaceri si tot mai putin despre antreprenoriat. Intrebat despre antreprenorii din avocatura care i-au marcat cariera, Niculeasa spune ca l-a influentat in primul rand Calin Zamfirescu (partener al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu), care in anumite momente al activitatii sale a fost “unul dintre antreprenori acestei profesii atat din perspectiva a ceea ce se numeste astazi organizarea profesiei, cat si din perspectiva pur comerciala a profesiei”. Ulterior, in cea de-a doua parte a evolutiei mele profesionale l-a influentat foarte mult Ion Nestor (de la NNDKP), dar nu prin calitatile sale de om de afaceri, ci prin cele lasate sa se intrevada cu greu care ii subliniaza foarte bine latura antreprenoriala. “Ei sunt doi dintre avocatii care m-au influentat profesional (partea pur tehnica si relatia cu clientul), si din punctul de vedere al definirii formei de organizare a unui birou de avocatura. Am sa fiu sincer: opinia mea este ca fiecare dintre ai a evoluat indepartandu-se de acest spirit antreprenorial, ducandu-se in directii opuse. Din punctul meu de vedere, tocmai spiritul de antreprenor si naturaletea cu care au privit profesia de avocat i-au facut pe cei doi ceea ce sunt in prezent, doi avocati respectati.”

Exista in ultimul timp o tendinta in marile case de avocatura: de a se indrepta catre formei mai mici din punct de vedere al agregarii. “Eu apreciez ca profesia de avocat, care foloseste lucruri necuantificabile in mod direct, nu poate fi agregata in mod complex: nu poti sa iei 300 de avocati, sa ii pui intr-un birou si sa ai impresia ca relatia dintre avocati si merge struna. Au plecat avocati din marile case de avocatura, de exemplu din cadrul Stoica si Asociatii sau Musat si Asociatii. Nu as putea spune ca ratiunile lor sunt pur antreprenoriale, nu intru in aceasta bucatarie. Din pacate pentru profesie si pentru economie, exista din ce in ce mai putini antreprenori si tot mai multi oameni de afaceri.”

Madalin Niculeasa este avocat cu peste 10 de ani de experienta in domeniu: 5 ani in cadrul casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) si 5 ani la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). La cea de-a doua casa de avocatura a fost implicat in managementul societatii, a coordonat biroul de la Craiova, avand pozitia de partener.

Despre criza si antreprenoriat in avocatura. “Intr-adevar, criza a adus si un plus, care se refera la nevoia afacerilor de a dobandi valoare adaugata, care nu mai poate fi obtinuta doar printr-un brand. Uitati-va doar la sistemul bancar, la bancile care au cazut in criza. Nevoia de plus-valoare face clientul sa coboare catre om si nu catre institutie. Criza este unul dintre motivele pentru care antreprenoriatul a castigat teren in avocatura.”

Motivatia de a intra in antreprenoriat. Motivele sunt atat de ordin profesional, cat si din ratiuni personale. Sunt un om care constientizeaza nevoia unei calitati a vietii si de a practica profesia pe care mi-am ales-o inca de pe bancile facultatii, de a o face pentru o perioada cat mai lunga de timp. Am vrut si imi doresc in continuare sa fiu stresat pe un fond de relaxare. Stiu ca este un paradox ceea ce spun, dar profesia in sine are gradul ei de incarcare emotionala, birocratica. Cand peste toate aceste lucruri naturale ale profesiei mai pui inca o sarcina administrativa ce rezulta din contextul in care profesia se organizeaza in forme destul de mari, cu 100 de avocati, cu o presiune financiara, cand trebuie sa atingi anumite bugete, cred ca ceva se rupe ca om si ca avocat. Te gandesti: ce trebuie sa fac? Sa fiu mai mult avocat sau om de afaceri? Va trebui sa faci un compromis la un moment dat, iar eu am simtit ca nu sunt pregatit sa il fac.

Din punct de vedere profesional, simteam nevoia sa ma uit in ochii clientului fara sa las vreo clipa capul jos, cum poate ca eram obligat inainte din mai multe perspective: fie ca eram incarcat, fie ca nu aveam timp. Am considerat ca antreprenoriatul este singura modalitate prin care eu imi pastrez o oarecare verticalitate si integritate.

Inainte de a fi antreprenor, eu sunt avocat. Aceasta profesie nu poate fi organizata dupa regulile unui business clasic. Nu poti lua regulile empirice din zona comerciala si sa le aplici pietei de avocatura. De exemplu, organizarea excesiva a profesiei. Al doilea lucru este canibalizarea relatiilor profesionale si personale dintre client si avocat.

Primele luni de zile in antreprenoriat mi-au adus foarte multe clipe de liniste, iar aici nu ma refer la faptul ca am stat pe bara si am citit ziarele ori ca am reusit sa ma linistesc. Contextul acesta mi-a ales posibilitatea sa fiu concentrat pe un fond de relaxare. Perioada de timp in care eu sunt concentrat si organizat din punct de vedere mental este mult mai mare decat inainte. Stiind ca fac lucrurile asa cum mi-am dorit dintotdeauna imi ofera o stare de liniste nemaipomenita. Am fost placut surprins sa vad ca nu sunt un lup singuratic. Am gasit mediul care inteleaga mesajele pe care le-am transmis. Am fost surpins sa aflu cati clienti au nevoie de plus-valoare si de o relatie personalizata si necanibalizata. Cel mai dificil a fost pentru mine lucrul cu echipa de branding pentru ca ei simteau nevoia sa cauta lucrurile cuantificabile ori eu, ca fire, pun accentual pe alte lucruri, mai putin decat pe bani. Eu am renuntat la o pozitie bine platita, cu un venit mai mult decat consistent, mi-am luat banii de acasa si i-am investit in propria afacere.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri