De cele mai multe ori, medicii romani nu cunosc legislatia in domeniul erorilor profesionale si nici nu isi fac o asigurare facultativa care i-ar proteja atat pe ei, cat si pe pacientii lor, observa Raluca Simion, avocat specializat in malpraxisul medical, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
Wall-Street.ro: Am citit despre cartea dvs. - „Malpraxisul medical: oportunitate sau realitate?". Ne puteti spune, pe scurt, de ce aceasta opozitie oportunitate - realitate?

Raluca Simion (foto): Pentru ca, nu de putine ori, pacientii nemultumiti care indraznesc sa initieze o actiune impotriva medicilor pe care ii considera vinovati sunt acuzati de oportunism, de valorificarea unui episod din viata lor in care nu ar avea dreptate, precum si de o agresivitate nejustificata. Or, cazurile de malpraxis medical nu mai reprezinta de mult doar accidente izolate, ci dimpotriva, o realitate deranjanta. Ne confruntam cu astfel de situatii sau ne gandim la o astfel de posibilitate aproape de fiecare data cand solicitam asistenta medicala.

Wall-Street.ro: De formatie avocat, insa cu specializare in medicina legala. Ce v-a atras la acest domeniu, cum era la vremea respectiva acest sector si cum arata el in prezent?

Raluca Simion: Totul cred ca a inceput din facultate: medicina legala a fost singurul curs la care am fost intotdeauna prezenta, atenta, curioasa... Si se plia si pe niste experiente personale nu tocmai placute. Apoi, in paralel cu stagiatura, am urmat cursurile unui MBA – o raritate atunci. Cursuri foarte interesante, de altfel, din care chiar am avut ce invata si pe care le-am frecventat cu placere, insa care mi-au demonstrat, o data in plus, ca nu comercialul este domeniul in care sa activez pe termen lung.

De aceea am ales penalul – mai apropiat de om si de problemele lui reale, si de aceea am fost de-a dreptul fericita cand am constatat ca pot sa-mi dau doctoratul in medicina legala. Practic, deschideam o usa la care nu mai batuse nimeni, iar de cazuri de malpraxis medical nu se prea auzea. Si acum mecanismul e greoi, sunt foarte putini specialisti pe care pot conta, insa exista deja cazuri solutionate definitiv, iar organele de cercetare penala si instantele inteleg mult mai repede speta in sine si incep sa stie ce au de facut pentru o abordare corecta.

Wall-Street.ro: Care a fost cel mai dificil caz la care ati lucrat pana acum in domeniul malpraxisului? Ce ne puteti spune despre acest caz, pe scurt?

Raluca Simion: Toate cazurile in care lucrez sunt dificile, pentru ca intotdeauna combina elemente de drept (penal si civil, de regula) cu elemente de medicina, in specialitatea in care s-a gresit (de exemplu, obstetrica-ginecologie, oftalmologie, neurologie sau neurochirurgie, cardiologie, ATI, etc.). Abordarea este intotdeauna complexa.

Cel mai dificil cred ca mi-a parut primul caz pe care l-am acceptat pe cont propriu, al unui fost pacient: pentru ca a fost primul, pentru ca nu aveam suficienta experienta practica, pentru ca ma confruntasem cu sistemul medical dintr-o cu totul alta perspectiva (consultanta, aparare a medicilor), pentru ca inca nu colaboram cu experti valorosi, pentru ca dupa ce lucrasem intr-o firma mai mare, hotarasem sa plec si sa (re)incep totul pe cont propriu. Asta dincolo de complicatiile propriu-zise ale spetei: vatamare corporala grava data de o eroare de tehnica chirurgicala in oftalmologie, combinata cu studiu clinic fara autorizatie, cu evaziune fiscala si inselaciune.

Wall-Street.ro: Vedem sau citim saptamanal despre practici ale medicilor care genereaza mai apoi acuzatii de malpraxis. Cu toate acestea, multi dintre medici nu sunt trasi la raspundere. Care este situatia in Romania din acest punct de vedere si cum sunt gestionate cazurile similare in strainatate? Este legea din Romania mult prea blanda sau sistemul romanesc este „bolnav" de coruptie?

Raluca Simion: In strainatate s-a ajuns deja la un echilibru in ceea ce priveste tragerea la raspundere a personalului medical pentru fapte de malpraxis. Si ma refer aici nu numai la faptul ca exista o legislatie si o jurisprudenta coerente, ci si veritabile baremuri privind despagubirile, in functie de categoriile de prejudicii suferite. La fel, s-a depasit faza de exces in ceea ce priveste numarul actiunilor si cuantumul sumelor cerute, faza prin care au trecut cam toate tarile cu o practica unitara in domeniu, si s-a ajuns la o abordare mai putin pasionala si mai mult obiectiva a acestui gen de spete.

La noi, putem vorbi, dintr-o astfel de perspectiva, de un debut al fazei de exces. Adica se depun si numeroase plangeri pentru fapte care nu constituie malpraxis medical, insa in marea lor majoritate, reclamatiile sunt intemeiate. Se cer insa sume mari, chiar foarte mari, in conditiile in care medicul roman inca nu a inteles ca trebuie sa incheie si o asigurare suplimentara, facultativa, pentru malpraxis. O incheie doar pe cea obligatorie, impusa de lege, si s-ar putea sa se ajunga din aceasta cauza la situatii dramatice, in viitor.

Avem legislatie perfect aplicabila si pe care nu as numi-o prea blanda. Trebuie doar putin cizelata si bine inteleasa de catre cei chemati sa o aplice. Asta ar constitui o problema. Si, desi e la moda, nu as da vina pe coruptie. Eu am obtinut solutii bune in dosare chiar si atunci cand mi s-a spus ca medicul implicat e plin de relatii si ca e din start o cauza pierduta. Nu a fost asa. Intr-adevar, nu e simplu, insa mai degraba ma tem de neaplicarea, necunoasterea sau neintelegerea corecta a legii de catre organele abilitate, decat de „boala” invocata...

Wall-Street.ro: Care sunt provocarile cu care va confruntati conducand un cabinet de avocatura individual, intr-o piata care este dominata de marile case de avocatura? Ce v-a determinat sa ramaneti independenta? Nu v-ati propus pana acum sa deveniti partener intr-o mare casa de avocatura?

Raluca Simion: Partea administrativa marturisesc ca ma cam oboseste. Insa atat timp cat niciuna dintre marile case de avocatura nu a avut curajul inca sa infiinteze un departament de drept medical (cu consultanta de specialitate acordata clinicilor si spitalelor, cu litigii privind raspunderea medicala – potential exista!) si cei care lucreaza cumva in domeniu se ocupa doar de farmaceutice si dispozitive medicale, la nivel de obtinere de autorizatii, fuziuni si achizitii si alte aspecte ce tin de comercial si eventual de proprietate intelectuala, nu vad ce influenta nefasta ar putea avea pozitia dominanta a marilor case de avocatura in ceea ce priveste cabinetul meu. Dimpotriva, poate la un moment dat ii tenteaza.

Discutii au existat in acest sens insa, fiind un domeniu de nisa, emergent, probabil ca nu a prezentat suficient confort financiar pentru firmele obisnuite cu incasari spectaculoase. La fel, aceeasi atitudine o starneste, de regula, si dreptul penal. Si cum sunt destul de incapatanata atunci cand vine vorba sa lucrez numai ceea ce imi place, alegerea de a lucra pe cont propriu a fost una fireasca. Nu mi-am propus sa devin partener intr-o mare casa de avocatura. Mi-am propus insa sa fiu cunoscuta si recunoscuta in Romania ca specialistul pe probleme de malpraxis medical, in special, si pe drept medical, in general. Mi-am propus sa mai scriu carti in domeniu. Mi-am propus sa ofer servicii juridice de cea mai buna calitate. Dincolo de asa ceva, variante interesante pot aparea oricand.

Wall-Street.ro: In urma cercetarii derulate de-a lungul timpului, in Romania se moare „cu zile" din cauza greselilor medicilor (poate slab pregatiti), din cauza birocratiei (se plimba pacientii de colo-colo), din cauza lipsei de aparatura sau din cauza tuturor factorilor mentionati mai sus?

Raluca Simion: Impreuna sau separat. Plus din cauza altor ecuatii posibile: lipsa de medicamente sau poate administrarea de medicamente fara o anamneza completa si corecta prealabila, sterilizarea necorespunzatoare, sterilizarea materialelor sanitare de unica folosinta, neatentie, nerespectarea standardului de practica medicala (in diagnosticare sau tratament, la alegere). Dincolo delipsa unei pregatiri adecvate a unora dintre cadrele medicale, pana si lipsa de bun simt sau de umanitate poate fi un factor declansator in acest sens.

Wall-Street: Ati afirmat ca exista o epidemie de malpraxis medical in Romania. In ciuda lipsei statistilor, cazuistica este bogata. Cat de „sanatoase" sunt practicile companiilor de asigurari care doresc sa-i „impace" pe pacientii/apartinatori in cazul unei acuzatii de malpraxis? Mai ales atunci cand pacientul/apartinatorii este/ sunt sarac(i)...

Raluca Simion: Daca „impacarea” presupune si o plata, fie aceasta chiar si in limita asigurarii de baza, care sa fie multumitoare pentru pacient/apartinatori, cred ca e un inceput bun. Procedura ca atare scuteste de mult efort ambele parti: pacientul nu mai asteapta ani intregi fara a avea garantia unei recuperari a pierderii suferite, medicul nu se mai confrunta cu declaratii peste declaratii, stres si eventual infatisari nesfarsite, stanjenitoare, in instanta... Dar, repet: suma sa fie acceptabila pentru pacient/ apartinatori; de asemenea, conditiile efectuarii platii sa fie clar stabilite in asa fel incat si medicul, la randul sau, sa fie scutit de litigii ulterioare pe acelasi subiect. Ideal ar fi ca fiecare dintre cei implicati sa fie asistat de avocat – oricum onorariile, ca beneficiu suplimentar, ar fi minimale fata de cele ocazionate de un veritabil litigiu in instanta.

Wall-Street.ro: Este durata lunga de timp a proceselor de acest gen un factor pentru care partile ajung, in final, la o intelegere? Cum se deruleaza un astfel de proces in strainatate - mai repede, in acelasi ritm?

Raluca Simion: Solutionarea cauzelor de malpraxis medical nu dureaza nici mai mult, nici mai putin decat alte categorii de procese. Evident ca nerabdarea se manifesta din partea tuturor celor implicati si acesta este uneori un factor declansator al „intelegerii”, acolo unde este posibila. Nu trebuie insa, asa cum am spus- o deja, ca o astfel de tranzactie sa fie privita cu ostilitate, dimpotriva. In strainatate exista deja un mecanism verificat, aplicabil in mod corect, pentru cazurile de malpraxis. Exista deja numeroase cazuri solutionate definitiv si consistent. Poate de aceea ni se pare ca totul se desfasoara mai repede si mai bine. Timpii insa de parcurs sunt cam aceiasi. Noi insa abia ne antrenam.

Wall-Street.ro: Sunt un pacient care doreste sa isi acuze medicul de malpraxis. Ce ar trebui sa stiu in aceasta calitate?

Raluca Simion: Trebuie sa stii ca trebuie verificata (preferabil, de avocat) indeplinirea a numeroase conditii, atat din perspectiva medicala, cat si juridica. Ca dincolo de durere, fie aceasta trupeasca sau sufleteasca, nu e neaparat nevoie sa fie existat o greseala medicala. Ca daca o astfel de greseala medicala a fost insa infaptuita, si sunt indeplinite si celelalte conditii cerute de lege si de practica medicala, se poate obtine intr-adevar o compensatie pecuniara si medicul vinovat poate fi sanctionat. Ca peste dictonul „corb la corb nu-si scoate ochii” se poate trece, in conditiile legii.

Wall-Street.ro: Sunt medicii romani la curent cu legislatia in domeniu si cu riscurile la care se expun in profesia pe care o exercita cu privire la posibilele acuzatii de malpraxis?

Raluca Simion: Nu. Deocamdata doar se tem si incearca sa inteleaga. Din pacate, de multe ori nu sunt bine informati sau sfatuiti, si rezultatul poate consta in panica si ostilitate sporita fata de pacienti. E un subiect care ar trebui abordat inca de pe bancile facultatii. Protectia ar opera in dublu sens: atat pentru ei, cat si pentru pacienti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri