Comerciantii de electricitate EFT Romania si EFT AG (Elvetia) au dat in judecata firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hiroelectrica, pentru ca a denuntat contractele directe de achizitie a energiei de la compania de stat, informeaza Mediafax.
Cei doi comercianti de energie sunt reprezentanti de firma de avocatura Musat & Asociatii, iar primul termen de judecata a fost stabilit pentru 5 septembrie, potrivit datelor Tribunalului Bucuresti.

Contactat de Mediafax, administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat ca deocamdata nu a primit citatia de la tribunal si ca nu este surprins de decizia companiilor.
"Noi ne-am pregati pentru orice situatie", a afirmat Vulpescu.

Euro Insol a denuntat in ultima luna contractele directe de achizitie a energiei de la Hidroelectrica ale firmelor Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Energy Holding.

Hidroelectrica mai are contracte directe de vanzare a energiei cu Alro, Elsid, Electromagnetica si Electrocarbon.

Vulpescu a adaugat ca decizia finala privind contractele directe ale Hidroelectrica va apartine Comisiei Europene, care a deschis o ancheta privind un posibil ajutor de stat ilegal acordat beneficiarilor.
"Faptul ca am ajuns la o intelegere (cu cele patru companii - n.r.) se intampla stiind ca, in final, ceea ce conteaza este decizia Comisie Europene. Daca va spune ca este ajutor de stat ilegal si trebuie ca Hidroelectrica sau statul sa recupereze datorii din trecut, stiu unde sa-i gasesc, (ei - n.r.) nu sunt un partener care pleaca in 24 ore cu laptopul din vila sau garsoniera unde are biroul", a spus Vulpescu.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Hidroelectrica a inregistrat o paguba de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, din contractele bilaterale incheiate cu "baietii destepti".

Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri