Uniunea Europeana si Statele Unite au elaborat procedura de validare comuna in sensul recunoasterii reciproce intre Operatorii Economici Autorizati (AEO) si Programul Statelor Unite de parteneriat vami-comert impotriva terorismului (C-TPAT).
Astfel, pentru prima data, s-a convenit un mecanism automat de schimb de informatii intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii referitor la statutul de AEO, cu scopul de a incuraja armonizarea practicilor si a procedurilor vamale la nivel global.

Statutul de Operator Economic Autorizat (AEO) este acordat operatorilor economici stabiliti pe teritoriul Uniunii Europene, care indeplinesc anumite criterii de siguranta si securitate si care pot beneficia de avantaje in relatiile cu autoritatea vamala. Un statut similar a fost dezvoltat de catre autoritatile vamale din Statele Unite prin Programul de parteneriat comercial impotriva terorismului (C-TPAT).

,,Aceasta aplicatie informatica satisface nevoia unei proceduri de validare comuna, asociind Numarul Unic de Inregistrare si Identificare al Operatorilor Economici (EORI) cu Numarul de Identificare a Producatorilor (MID) utilizat pe teritoriul Statelor Unite ale Americii”, explica Mihai Petre (foto), Senior Manager Vama si Comert International in cadrul Deloitte Romania.

,,Aceasta validare comuna dintre numarul EORI si numerele de identificare MID ofera posibilitatea Operatorilor Economici Autorizati (AEO) sa beneficieze de un tratament favorabil din partea autoritatilor vamale ale Statelor Unite, fiind recunoscuti reciproc”, a mai adaugat Mihai Petre.

Aplicatia pentru recunoastere reciproca este disponibila aici, incepand cu data de 1 august 2012, dupa o inregistrare prealabila.

Operatorii Economici Autorizati (AEO) care detin un certificat de tipul simplificari vamale, siguranta si securitate si doresc sa beneficieze de aceasta recunoastere reciproca dintre AEO si C-TPAT se pot inregistra prin intermediul aplicatiei.

,,In situatia in care o companie exporta bunuri catre Statele Unite ale Americii, i se atribuie un numar de identificare (Manufacturer Identification Number – MID). Este posibil sa nu cunoasca acest numar, iar pentru a-l afla, recomandam contactarea partenerului de afaceri din Statele Unite. In cazul in care o companie are mai multe numere de identificare, este necesar sa atribuie numarul EORI fiecaruia dintre aceste numere (MID)”, exemplifica Mihai Petre.

Legislatia europeana adauga astfel inca un punct pe lista avantajelor de care beneficiaza un AEO, acei parteneri de incredere ai autoritatii vamale. Printre facilitatile oferite AEO la nivel european, se numara accesul la simplificari vamale, mai putine controale fizice, notificarea in avans, alegerea locatiei de control fizic, etc.

Sursa imagine: Deloitte

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri