Romania se plaseaza intre Brazilia si India intr-un top care masoara atractivitatea de a face achizitii in respectivele tari, potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Business Cass din Londra. Romania a inregistrat in ultimii cinci ani unul dintre cele mai spectaculoase salturi in acest clasament, nu mai putin de 13 locuri.
Romania a urcat 13 pozitii in clasamentul realizat de M&A Research Centre (MARC) din cadrul Cass Business School, ajungand astfel pe locul 36 din 148 de tari.

Brazilia, o tara in plin avant economic, si India ocupa pozitiile 34 si respectiv 38.

Irlanda se afla la polul opus fata de Romania, dupa ce a cazut 15 locuri in clasament, pana pe 31, in timp ce Grecia sta chiar mai prost, s-a prabusit 23 de pozitii, pana pe 53.

Si in afara Europei au avut loc schimbari notabile. Columbia a urcat 12 locuri in ultimii cinci ani, pana pe a 60-a pozitie, Argentina a cazut 21 de locuri pe 72, in timp ce Bangladesh a castigat 23 de locuri, ajungand pe 90.

Tarile BRIC ocupa urmatoarele pozitii: Brazilia (34), Rusia (28), India (38) si China (9).

Autorii studiului au explicat ca, tinand cont ca piata de fuziuni si achizitii este definita de investitiile facute pe termen lung, "am incercat sa captam atractivitatea tarii pentru investitii, dar si cat de sustenabil este sa faci business in acea tara".

In plus, studiul scoate in evidenta cinci factori importanti cand este vorba de atractivitatea unei tari din perspectiva achizitiilor: factorul politic si de reglementare, cel economic si financiar, cel tehnologic, factorul socioeconomic si inca un factor referitor la infrastructura si active.

"Studiul compara situatia de acum un an (2011) fata de cea cu cinci ani in urma (2006). Personal, imi apare ca evident ca factorul principal de apreciere a pozitiei pietei romanesti de M&A in clasament este preponderent de natura politica, si anume triggerul principal pare sa fie aderarea Romaniei la UE (01/01/2007). O contributie mai mica o pot avea factorii economici si financiari, in speta cresterea PIB, scaderea inflatiei, cresterea accesului la finantare", a explicat, pentru wall-street.ro, Ioana Filipescu, managing director in cadrul Raiffeisen Investment Romania.

Totusi, ea crede ca la capitolul factorilor tehnologici, socioeconomici si de infrastructura Romania "nu a inregistrat un avans suficient cat sa ne situeze mai sus in acest clasament, iar acesti factori sunt indispensabili unei dinamici pozitive in viitor".

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri