“Suits” este un “fairy tale” al avocatilor, idealist, savuros, provocator si relaxant, care, fara a ridica probleme de o complexitate aparte, captiveaza prin stralucierea fundalului (NY, Manhattan) si a personajelor, prin provocari continue si, de ce nu, prin multitudinea intrigilor.
Pentru mine “Suits” nu este o poveste despre sistemul de drept din SUA, ci mai degraba un serial care prezinta intr-o maniera spontana o varietate de aspecte surprinse si desprinse din lumea avocaturii - tactici de negociere, stiluri de management si leadership, instrumente de motivare - toate practicate de personaje in mod diferit, dar care aduc aproape intotdeauna reusita.

Imaginea transmisa despre lumea avocaturii este insa usor “partinitoare”, chiar privita si din perspectiva “common law” - intrucat si acolo ingeniozitatea avocatilor si originalitatea ideilor sunt inca supuse legilor si mai ales precedentului judiciar.

In aceeasi maniera, sistemul de drept american surprins in majoritatea serialelor de profil da nastere viselor in care se creioneaza pledoarii de o inalta maiestrie, sustinute in fata juratilor si prin care in cele din urma se reuseste motivarea acestora in a da verdictul corect. Sistemul juratilor este diferit de cel prezent in tarile europene, unde procedura din fata curtii graviteaza in fata judecatorului si unde pledoaria de final trebuie riguros sustinuta de prevederi legale.



Insa cateva din trasaturile avocaturii de business din SUA se regasesc si la noi: profesionalismul, competitivitatea, consecventa profesionala, acceptand astfel de la bun inceput faptul ca viata personala se desfasoara intr-un perimetru extrem de limitat in timp.

Intelegerea problemei ridicate de client fara a o desprinde din contextul care a generat-o, cunoasterea sau studierea business-ului clientului, raman in ambele sisteme de drept elemente cardinale pentru determinarea succesului. De aceea, “Suits” se axeaza esential pe conceptul de “thinking out of the box” fara a ignora “disciplina” pe care o impune practicarea unei astfel de profesii.

Ce personaj imi place? Toate mi se par bine construite prin scenariu si interpretare, insa din motive diferite: Harvey, pentru ca surprinde avocatul care nu ezita sa isi asume riscuri; Jessica, pentru ca are eleganta, intelepciunea, rabdarea si calitatile unui lider autentic; Louis, pentru ca este un personaj delicios care desi se vrea malitios, este inteligent, tenace si sensibil; Mike, pentru ca ne arata ca visele noastre nu trebuie sa cunoasca limite (trecerea de la traficant de droguri la avocat de succes); Rachel, pentru ca ne invata ca modestia ramane o calitate chiar si intr-o lume a orgoliilor puternice; Donna, pentru ca e de neinlocuit.

Lavinia Ionita este asociat senior in cadrul casei de avocatura NNDKP.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri