Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania a crescut cu 86%, pana la valoarea de 901 milioane de dolari, in timp ce valoarea medie per tranzactie a avansat cu 67% in primul semestru al anului 2012, releva studiul M&A Barometer realizat de Ernst & Young.

Barometrul M&A

Astfel, desi numarul tranzactiilor efectuate in prima jumatate a anului a scazut usor fata de aceeasi perioada a anului 2011, valoarea totala a pietei locale a crescut semnificativ, cu 86% in termeni de valoare de piata extrapolata, si cu 74% in ceea ce priveste valorile publice ale tranzactiilor.

„Anul acesta a demarat cu o revigorare mult asteptata a tranzactiilor, piata inregistrand miscari in mai multe zone de activitate, in special real-estate, servicii, FMCG, industria producatoare sau telecom si media”, explica Florin Vasilica (foto), Partener si Director al departamentului de Asistenta in tranzactii, Ernst & Young Romania.

Investitiile au provenit in aceasta perioada din SUA (7 tranzactii), Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Franta si Elvetia (cate 2 tranzactii fiecare). Germania, principalul investitor in mod traditional, a fost inlocuit de SUA. De cealalta parte, nu s-a concretizat nicio investitie romaneasca in afara granitelor (outbound), indicand faptul ca jucatorii locali sunt mai concentrati pe consolidarea afacerilor in tara.

Dupa tendinta conturata in 2010 si 2011, cand companiile aflate in insolventa sau in situatii dificile dominau tranzactiile locale, in prima jumatate a lui 2012 observam o crestere a numarului de tranzactii care implica tinte de investitii puternice. Mai mult decat atat, valoarea medie a tranzactiilor realizate a crescut cu 67% in aceasta perioada, iar piata a inregistrat cea mai mare tranzactie din ultimii doi ani - achizitia producatorului de ingrasaminte chimice, Azomures, de catre Ameropa Holding. Toate acestea indica in ultima instanta o crestere a increderii investitorilor in economia romaneasca.

Profilul investitorilor


In primele 6 luni ale anului, piata romaneasca de M&A a fost impartita aproape in mod egal intre investitorii straini si cei locali. Procentajul investitorilor straini a crescut cu 9% in totalul celor prezenti pe piata, ceea ce ilustreaza faptul ca acestia monitorizeaza Romania in cautarea unor tinte atractive.

Cu toate acestea, procentajul fondurilor de investitii si private equity a scazut, de la 39% in H1 2011, la 19% in H1 2012. Acest lucru subliniaza dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante in Romania, pe masura portofoliului lor, pe de o parte, si intentia de a vinde investitii care si-au depasit scadenta, pe de alta.

Previziuni pentru finalul anului 2012


Tranzactiile importante care se conturau pentru restul anului vizau privatizarile planificate prin acordul cu FMI. Avand in vedere insa timpul scurt care a mai ramas pana la sfarsitul anului, finalizarea acestor privatizari in 2012 este sub semnul intrebarii. In contextul actual al incertitudinii prelungite in zona Euro si al apropierii alegerilor electorale, companiile si investitorii vor fi probabil mai precauti in luarea deciziilor privind fuziunile si achizitiile.



„Dupa un inceput de 2012 marcat de interesul investitorilor straini pentru piata locala, contextul politic dificil si situatia complicata din Europa au schimbat dramatic trendul. Ma astept, astfel, ca 2013 sa fie dominat de vanzari ale companiilor in dificultate, de vanzari sau consolidari in diferite sectoare, precum si de privatizarile cu care Romania trebuie sa mearga inainte. Estimez ca nu vom vedea un numar semnificativ de tranzactii mari sau sofisticate, cel putin in prima jumatate a anului”, a adaugat Florin Vasilica.

Agribusiness, sectorul unde s-a materializat cea mai mare tranzactie a primei jumatati de an, va continua sa alimenteze piata M&A pe termen mediu. In plus, achizitia eMAG de catre Naspers, anuntata in iulie, care este posibil sa depaseasca 100 milioane Euro, si achizitionarea eJobs de catre Ringier demonstreaza potentialul sectorului online, care se va concretiza probabil spre finalul lui 2012, dar mai ales in 2013.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri