Companiile prezente in Romania, indiferent de marime, sunt obligate prin lege sa furnizeze pe website-urile proprii anumite informatii juridice, precum adresa sediului social, CUI si capitalul social. Cu toate acestea unele companii ignora acest lucru si risca amenzi de pana la 5.000 de lei.
Wall-Street.ro a trecut in revista site-urilor principalelor companii listate pe BVB precum si unii dintre cei mai mari jucatori activand pe diferite piete, relevand faptul ca, desi multe dintre ele respecta legea (mai ales multinationalele), unele nu intrunesc conditiile legale prevazute in Legea 441/2006, art. 74.

Legea stipuleaza ca:


Art. 74. – (1) In orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert, emanand de la o societate, trebuie sa se mentioneze denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare. Sunt exceptate bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice, care vor cuprinde elementele prevazute de legislatia din domeniu.
(3) In documentele prevazute la alin. (1), daca acestea provin de la o societate cu raspundere limitata, se va mentiona si capitalul social, iar daca ele provin de la o societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni, se vor mentiona atat capitalul social subscris, cat si cel varsat.
(5) Daca societatea detine o pagina de internet proprie, informatiile prevazute la alin. (1) si (3) vor fi publicate si pe pagina de internet a societatii.

Practic, pentru ca firma sa nu aiba probleme legale, trebuie sa afiseze pe site urmatoarele informatii:

- denumire societatii in cauza
- forma sa juridica
- sediul social
- CUI
- numarul din registrul comertului

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) i (2) se realizeaza de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala si ale unitatilor sale teritoriale.

Practic, managerii societatii trebuie sa se asigure ca informatii si datele care personalizeaza o societate trebuie inscrise in toate documentele emise de aceasta, inclusiv pe site-ul propriu. In caz contrar, societatea este pasibila de amenda.

Un alt articol care trebuie luat in seama si urmat, de data aceasta exclusiv de cei ce intreprind comert online, este cel conform caruia operatorii economici care administreaza site-uri de e-commerce (comert electronic) sunt obligati sa prezinte pe prima pagina a site-ului (home page) un link catre adresa oficiala de web a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, adica www.anpc.gov.ro.

Pe langa implicatiile legale, trebuie luat in seama si factorul incredere pe care compania il transmite, sau nu, potentialilor clienti, daca acestia (nu) vad pe site date de contact, numele companiei sau Codul Unic de Identificare, astfel incat transparenta sa fie cat mai ridicata.

Avocatul Madalin Irinel Niculeasa de la Niculeasa Litigators Tax Regulatory subliniaza ca, intr-adevar, orice societate comerciala din Romania trebuie sa scrie pe pagina proprie de Internet toate informatiile subliniate mai sus.

"Cu toate acestea, desi multe firme nu intrunesc aceasta regula, nu cunosc sa fi existat vreo autosesizare a Ministerului de Finante sau proces pe aceasta tema", spune Niculeasa, contactat de wall-street.ro.

Exemple pro si exemple contra


In general, companiile mari precum operatorii telecom, unitati medicale private sau jucatori din energie respecta intru totul aceasta lege. Pe de alta parte, Azomures de exemplu, companie in top 10 cele mai mari in functie de valoarea de piata de pe BVB, nu are CUI pe site, desi la formularul de contact nu lipseste adresa fizica. Compania a fost recent preluata de grupul elvetian Ameropa Holding.

Alte companii foarte cunoscute care nu intrunesc cerintele legii amintite mai sus sunt Springtime dar si Dristor Kebap. Nici Editura Teora nu intruneste cerintele legale.

In general insa, majoritatea companiilor care nu respecta art. 74 din legea 441/2006 sunt de dimensiuni mici sau medii.

Zona restaurantelor este “o bonanza” in ceea ce priveste incalcarea legii. Astfel, o pleiada de restaurante cunoscute nu afiseaza pe site CUI-ul sau nici macar sediul social – Restaurantul Collage, Osteria Gioia sau Red Angus fiind doar trei exemple.

Ca nota discordanta, restaurantul La Mama intruneste cerintele legale pe site-ul propriu.

Unele companii de taximetrie ignora, mai mult sau mai putin din necunoasterea legii, articolul citat mai sus. Astfel, nici Speed Taxi nici Taxi Total nu intrunesc cerintele, in timp ce Cobalcescu s-a aliniat lor.

Vulcanizarile, de asemenea, ignora in mare parte acest articol – Ratech sau Vulcanizarea Sava nu completeaza CUI-ul sau sediul social, in timp ce, facand nota discordanta, Auto-Soft le-a notat, vizibil, pe site.

Pe zona de transporturi pe doua roti, brandul recent reintrat pe piata, Pegas, are un site minimal care nu intruneste cerintele legale. Intr-o situatie similara se afla si extremeaddict.ro, de pe site lipsind Codul Unic de Identificare.

Pe de alta parte, compania Biciclop intruneste cerintele legale.

Cunoasteti site-uri/afaceri care nu au luat aminte de legea amintita mai sus sau chiar site-uri ale unor societati care nu au nici macar date de contact minimale? Cum ti se pare aceasta lege? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri