Consulta un notar! Adreseaza intrebarile tale si noi iti raspundem

25 Octombrie 2012 / 10:00 - 12:00


5 intrebari

Vrei sa afli mai multe informatii si sfaturi despre actele instrumentate de notarii publici?

Ai o intrebare la care sa iti raspunda un notar public?

Trimite aici intrebarea ta, iar Vlad Velicu, notar in cadrul Biroului Notarial CERTUM din Bucuresti, iti va raspunde pe Wall-Street.ro.

Invitatii pe tema "Consulta un notar! Adreseaza intrebarile tale si noi iti raspundem"

  • Vlad VELICU Vlad VELICU CERTUM

Dezbateri pe tema: Consulta un notar! Adreseaza intrebarile tale si noi iti raspundem


Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti daca pot dezbate o succesiune pentru un teren apartinand bunicii paterne (numai pentru acel teren, nu pentru toata masa succesorala), tatal meu fiind predecedat, iar bunicul patern decedat dupa bunica. Va multumesc!

ELENA IORGA / 27 Octombrie 2012 ora 14:05
Vlad VELICU Vlad VELICU 6 Noiembrie 2012 ora 18:02
Da. Dezbaterea succesorala poate avea ca obiect numai terenul mentionat. Pentru valorificarea drepturilor succesorale pentru alte bunuri, mostenitorii se vor adresa notarului, care va emite un certificat de mostenitor suplimentar.

Posed trei locuinte, una permanenta ( apartament), o garsoniera ,in Ploiesti si o casa de vacanta (locatie temporara ), intr-o localitate aproape de oras. Pot sa fac act de donatie ficei mele pe garsoniera pentru a nu fi inregistrat cu doua proprietati in oras ? Daca in viitorul apropiat fata, care locuieste si lucreaza in alta localitate, dar are domiciliul cu noi parintii in Ploiesti,doreste sa-si cumpere o locuita prin programul " Prima casa " are vre-un impediment? Multumesc.

cosmineanu gheorghe / 26 Octombrie 2012 ora 18:45
Vlad VELICU Vlad VELICU 6 Noiembrie 2012 ora 18:02
Conform Ordonanei de urgen nr. 60 din 03/06/2009, privind unele msuri în vederea implementrii programului "Prima cas" , Art.1 Pct.(2) Beneficiarul Programului este persoana fizic ce îndeplinete cumulativ urmtoarele condiii:

Lit. a) la data solicitrii creditului garantat, declar pe propria rspundere fie c nu deine în proprietate exclusiv sau împreun cu soul ori soia nicio locuin, indiferent de modul i de momentul în care a fost dobândit, fie c deine în proprietate exclusiv sau împreun cu soul ori soia cel mult o locuin, dobândit prin orice alt mod decât prin Program, în suprafa util mai mic de 50 m2;

in cazul unei firme care vrea sa deduca bonurile de motorina si tva-ul aferent, trebuie un contract de inchiriere sau DECOMODAT.

CONTRACTUL DECOMODAT TREBUIE FACUT LA NOTAR SAU ESTE VALABIL DOAR SEMNAT DE PARTI: CAZ 1 FIRMA - FIRMA, CAZ 2 FIRMA - PERS FIZICA.

ANDREI TRIFOI / 25 Octombrie 2012 ora 14:59
Vlad VELICU Vlad VELICU 6 Noiembrie 2012 ora 18:07
Imprumutul de folosinta sau comodatul este reglementat de Noul Cod Civil la articolele.2146 – 2157. Legea nu prevede o forma specifica pentru incheierea sa valabila. Prin urmare, pentru a putea fi probat este suficienta forma scrisa, fara indeplinirea altor conditii.

Totusi, in ceea ce privete obligaia de restituire, un contract de comodat încheiat în form autentic sau printr-un înscris sub semntur privat cu dat cert constituie titlu executoriu, în condiiile legii, în cazul încetrii prin decesul comodatarului sau prin expirarea termenului.

Buna ziua , Sotul meu a decedat anul trecut . In urma lui a ramas un fiu .Parintii sotului meu , cu care nu suntem in relatii bune , au spus ca nu ii vor lasa nimic din ce au ei si din ce s-ar fi cuvenit sotului meu ca unic mostenitor direct . Este posibil , este legal ??? Va multumesc

Irina Murariu / 25 Octombrie 2012 ora 14:57
Vlad VELICU Vlad VELICU 6 Noiembrie 2012 ora 18:07
Cu indeplinirea conditiilor cerute de lege, fiul dumneavoastra vine la succesiunea bunicilor prin reprezentarea tatalui sau, urcand in locul acestuia si culegand partea de mostenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia, iar descendentii fac parte din categoria mostenitorilor rezervatari. Conform Art. 1.086. din Noul Cod Civil - Rezerva succesoral este partea din bunurile motenirii la care motenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinei defunctului, manifestat prin liberaliti ori dezmoteniri. Aceasta inseamna ca fiul dvs isi va putea cere rezerva sa din bunurile aflate in patrimoniul defunctului la data decesului.

Daca un manager a invocat faptul ca la o sedinta a Consiliului de administratie s-a hotarat sa se desfiinteze o functie (sef compartiment) si prin urmare s-a diminuat salariul cu echivalentul indemnizatiei de sef compartiment, desi nu i-au fost prezentate angajatului procesele verbale ale sedintei si a fost determinat sa semneze un nou contract poate fi trimis a in judecata societatea de catre angajat pt recuperarea acelei diminuari?

Costel Dumitru Costea / 25 Octombrie 2012 ora 14:37
Vlad VELICU Vlad VELICU 6 Noiembrie 2012 ora 18:08
Situatia prezentata de dumneavoastra tine de dreptul muncii, care nu face parte din sfera activitatii notariale. In acest sens va puteti adresa unui avocat cu aceasta specializare.


Setari Cookie-uri