Cotele de impozit pe venit, care au avut o pozitie stationara in 2011, revin in prezent la acelasi trend ascendent din 2010, inregistrandu-se o crestere de 0,3% in media globala a cotelor maxime de impozit pe venit, arata un studiu realizat de KPMG International.
Studiul Individual Income Tax and Social Security Rate Survey, realizat anual de departamentul International Executive Services (IES) din cadrul KPMG, evidentiaza ca este doar a treia oara cand se observa o crestere a cotelor de impozit pe venit in ultimii 10 ani de cand se efectueaza studiul KPMG.

„In mare parte, aceasta crestere a cotelor de impozit pe venitul personal este o consecinta a lipsei masurilor de redresare economica si a ingrijorarilor tot mai mari cu privire la cresterea nivelului datoriilor publice. Multe state au considerat necesar sa creasca cotele maxime de impozit pe venit, adoptand una din urmatoarele doua abordari: fie aplicarea unor noi cote de impozit pentru veniturile foarte mari, fie introducerea unor impozite temporare pentru situatii urgente de deficit bugetar”, arata studiul.

Cele mai relevante exemple in acest sens, evidentiate in studiu, pot fi observate in recentele reforme introduse in Franta si Spania.

Reformele aplicate in Franta s-au concretizat prin introducerea a doua noi cote de impozit pe venit pentru persoanele cu venituri foarte mari, ceea ce a condus la cresterea cotelor maxime de la 41% la 45%. Aceste cresteri sunt in general considerate ca o „contributie exceptionala” care afecteaza persoanele cu venituri anuale ce depasesc 250.000 de euro.

”S-ar putea sa aiba loc majorari suplimentare, in conditiile in care presedintele Francois Hollande preconizeaza introducerea unei cote de impozit de 75% pentru contribuabilii cu venituri de peste 1.000.000 de euro”, mai arata studiul.

Incepand din ianuarie 2012, Spania a introdus „impozitul complementar”, destinat a contribui la ameliorarea deficitului public al tarii. Impozitul se aplica tuturor contribuabililor, fiind cuprins intre 0,75% si 7%, in functie de venitul fiecarei persoane. Concret, aceasta inseamna ca impozitul pe venit pentru persoanele cu un venit de peste 300.000 euro a crescut de la 45% la 52%.

In alte parti ale Europei, schimbarile au fost nesemnificative. Europa de Vest continua sa aiba cele mai mare cote de impozit pe venitul personal comparativ cu orice alta sub-regiune la nivel global (46,1%).

Cota medie in Europa de Est (16,7%) reprezinta mai putin de jumatate din cea a altor sub-regiuni europene, in mare parte datorita prevalentei cotelor unice reduse de impozit. Polonia si Ucraina sunt singurele doua state est-europene dintre cele analizate care au mentinut sistemul de impozitare progresiva.

„Romania si-a mentinut cota unica de impozitare relativ scazuta de 16%, ceea ce inseamna ca sarcina fiscala pentru contribuabilii cu venituri mari este mai redusa decat in majoritatea tarilor din Europa Occidentala. Desi recent, in cadrul dezbaterilor cu privire la cota unica de impozitare, au fost politicieni care au pledat pentru o revenire la sistemul de impozitare progresiva, pana in prezent nu s-a formulat nicio propunere de majorare semnificativa a impozitului pe venituri mari, similara cu cea propusa in Franta", a spus Madalina Racovitan, partener in Departamentul Tax din cadrul KPMG.

De asemenea, in opinia consultantului KPMG, Romania continua sa fie relativ competitiva din punct de vedere al impozitului pe venit, in combinatie cu contributiile la asigurari sociale datorate de angajati.

"Cu toate acestea, o imagine poate mai realista a costului fortei de munca in Romania se poate obtine luand in considerare si contributiile angajatorului la asigurarile sociale, iar la acest capitol Romania are o performanta mai scazuta. Avand in vedere beneficiile limitate care decurg din sistemul de asigurari sociale din Romania comparativ cu alte state din Europa, cotele ridicate reprezinta un motiv in plus de ingrijorare, si acestea ar putea actiona ca un factor descurajator pentru companiile romanesti care angajeaza manageri de top, a caror experienta ar putea intensifica cresterea economica", a mai spus Racovitan.

In opinia ei, o alta problema cu care se confrunta Romania este faptul ca persoanele cu venituri mici si medii sunt supuse unui impozit si contributii la asigurari sociale disproportionate, deoarece aceste contributii sunt platite pe intregul venit, in timp ce in statele dezvoltate exista un prag de venit minim sub care nu se mai datoreaza nici impozit nici contributii.

In nordul Europei, media cotelor maxime de impozit pe venit este de 36,5%, in aceasta sub-regiune inregistrandu-se relativ putine schimbari in cursul anului 2012. Modificari vor avea loc insa in Marea Britanie, unde guvernul a anuntat deja planuri pentru reducerea cotei maxime de impozit actuale de la 50% la 45% incepand din aprilie 2013.

Studiul KPMG arata ca cele mai mari cote de impozit pe venit din lume se regasesc in mica insula Aruba din Caraibe, cu o cota maxima de 58,95%. Alte tari in care cota maxima de impozit depaseste 50% sunt in mare parte europene: Suedia (56,6%), Danemarca (55,4%), Olanda (55%), Austria (50%), Belgia (50%) si Marea Britanie (50%). Exceptii exista insa si in Africa si Asia, respectiv in Japonia (50%), si in Senegal (50%), care participa pentru prima data la sondaj.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri