Mihai Stan si Dragos Diaconescu au fost denuntati de doua persoane, care au aratat ca gruparea vrea sa ia credite bancare cu acte false si scrisori de garantie, in numele unor firme pentru care o angajata de la Finante Publice Ilfov a emis certificate fiscale ce atestau in fals ca nu au nereguli.
Procurorii DIICOT arata in referatul prin care cer instantei arestarea preventiva a 33 de persoane acuzate inselaciune si spalare de bani ca in aceasta cauza au existat doua denunturi, in urma carora institutia a demarat activitati complexe de cercetare, conform Mediafax.

Anchetatorii arata in documentul citat ca, la data de 8 iunie, o persoana a formulat un denunt impotriva lui Mihai Stan, prin care arata ca acesta coordoneaza o grupare specializata in obtinerea de credite, in numele unor persoane juridice, folosind acte false si garantii fictive si fiind sprijinit in aceasta activitate de fostul general DIE Dragos Diaconescu, care ii asigura legaturi cu persoane ce detin functii de conducere in unitati bancare si care pot influenta aprobarea creditelor.

"Printre aceste persoane, denuntatorul mentioneaza pe numitii Cercel Claudiu si Dan Lisandru. Denuntatorul arata ca in perioada 2010 si pana in prezent gruparea a reusit sa contracteze un numar de trei credite de la CEC Bank Alba Iulia, BRD Academiei si BCR Izvor. Mai precizeaza martorul denuntator ca la acel moment gruparea intentioneaza sa contracteze alte trei credite de la Piraeus Bank, BRD Decebal si OTP Bank folosind acelasi sistem infractionale (folosirea de acte false si prezentarea de scrisori de garantie de la Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri), se arata in denuntul facut procurorilor DIICOT.

Totodata, denuntatorul a aratat ca, in activitatea infractionala, liderul gruparii, Mihai Stan, a fost sprijinit de Georgeta Popa, angajata a Directiei Generale a Finantelor Publice Ilfov, care a facut mentiunile necesare cu privire la societatile comerciale folosite pentru a obtine credite bancare, astfel incat acestea sa nu figureze cu datorii la bugetul de stat.

"De asemenea, aceasta le elibereaza certificate fiscale care atesta in fals ca societatile nu prezinta nereguli. Toate documentele sunt intocmite in fals", potrivit denuntatorului.

In denunt se mai arata ca, pentru garantarea creditelor, "gruparea beneficiaza, tot prin intermediul suspectului Diaconescu Florian Dragos, de complicitatea directorului Fondului National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet, care elibereaza scrisori de garantie catre bancile unde grupul infractional contracteaza credite".

In 22 iunie, un al doilea denuntator le-a spus procurorilor DIICOT ca a fost indus in eroare si convins de catre Mihai Stan sa preia SC "Ancuta", dupa care prin aceasta societate au fost contractate credite bancare folosind acte false.

"Martorul expune aceeasi situatie de fapt cu privire la modalitatea in care a fost obtinut creditul de la CEC Bank", noteaza procurorii in referat.
In urma celor doua denunturi, dar si a sesizarii din oficiu existente la momentul denunturilor, au fost demarate investigatii complexe prin care au fost solicitate unitatilor bancare mentionate de denuntatori date privind creditele contractate sau cele cerute.

Totodata, in baza autorizatiilor emise de Tribunalul Bucuresti au fost puse sub interceptare convorbirile efectuate de Mihai Stan si Dragos Diaconescu si s-au demarat operatiuni de supraveghere operativ informativa a acestora, fiind de asemenea interceptate si mail-urile lor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri