Andrei Brasoveanu, 35 de ani, managing partner al casei de avocatura Ciurtin, Brasoveanu si Partners, a povestit pentru wall-street.ro, cum vede acest domeniu dupa mai bine de 10 ani de practica, care au fost schimbarile din acest timp si de ce ai nevoie ca avocat pentru urca pe scara ierarhica.
Cum sunt diferentele dintre un partener si un incepator in domeniu?„Toti venim la aceeasi ora la birou, la instanta ajung la aceeasi ora cum ajungeam si acum 12 ani. Singura diferenta este ca acum merg cu masina. Lasand gluma deoparte, diferenta esentiala este ca azi sunt mult mai organizat decat acum 10 ani. Cele mai importante doua lucruri care s-au pastrat sunt emotia pe care inca o mai simt cand sustin pledoarii si nevoia permanenta de a citi si de a invata”, spune Andrei Brasoveanu, care marturiseste ca nu va uita niciodata prima sa zi de munca in avocatura.

Prima zi de munca in domeniu a venit pentru Brasoveanu imediat dupa sustinerea ultimului examen de admitere in Barou.

„Maestrul meu mi-a spus: “Ne vedem maine dimineata la ora 8 la Curtea Suprema”. Brusc, noptile nedormite din perioada licentei si ulterior din perioada de examenului de admitere in Barou, nu au mai contat. In 7 decembrie 2000 la ora 8, paseam pentru prima data in holul central al Curtii Supreme de Justitie, alaturi de maestrul meu”, isi aminteste avocatul.

Pana la momentul examenului de licenta nu se gandise serios sa practice avocatura. „Ma gandeam sa ma orientez catre diplomatie, drept pentru care si pregatisem o lucrare de diploma in materia dreptului international public referitoare la organizatiile internationale”, spune Brasoveanu.

„Dupa examenul de licenta, as fi dorit sa plec in vacanta, insa am aflat ca urmeaza in scurt timp un examen de admitere in Barou. A fost o chestiune de moment, un declic, am simtit ca este o oportunitate, ca trebuie sa dau si sa iau acel examen atunci, asa incat m-am reapucat de invatat, am dat examenul, iar a doua zi dupa examen incepeam munca alaturi de maestrul meu”, a adaugat avocatul.

Brasoveanu recunoaste ca asteptarile sale de la inceput nu au fost foarte mari. Nu stia foarte multe lucruri despre aceasta profesie, fiind un tip realist, realiza ca este un novice si nu isi dorea neaparat un anumit gen de cariera in avocatura.

„Vroiam doar sa practic avocatura si sa o invat. Dupa prima saptamana de munca mi-am dat seama ca pentru mine invatatul dreptului nu s-a incheiat odata cu sustinerea licentei, ci abia incepea, insa la un nivel mult mai ridicat pe care fiecare zi de munca si fiecare dosar mi-l pretindeau. Invatand avocatura, am realizat ca lucrul cel mai important este sa stii drept si gandesti drept pentru a putea sa practici aceasta meserie. Este o meserie foarte frumoasa”, a explicat Brasoveanu, adaugand „nu m-am gandit niciodata la minusuri in acele moment. Obiectivul meu era sa muncesc si sa ajung avocat, asa incat am incercat sa folosesc resursele pe care le-am avut disponibile”.

Cum s-a simtit la prima promovare? „Prima „promovare” a fost pentru mine ziua in care am pus prima data concluzii pe fondul unei cauze penale la Judecatoria Sectorului 1, ca avocat stagiar. Am avut emotii teribile, ma pregatisem mult pentru acel moment pe care am reusit sa il duc la bun sfarsit intr-un mod coerent si argumentat. Solutia a fost una favorabila clientului meu. Ulterior, m-am intalnit intamplator cu judecatorul respectivei cauze pe holul instantei si dupa ce l-am salutat, m-a invitat in biroul lui ca sa discutam despre dosar si am fost fericit cand mi-a spus ca si el vazuse lucrurile exact ca mine. Am simtit ca incep sa devin avocat”, marturiseste Andrei Brasoveanu.

In opinia tanarului avocat, pentru a deveni partner un avocat trebuie in primul rand sa dovedeasca zi de zi ca are cunostinte temeinice de drept. „Cei care vor reusi acest lucru este cert ca se vor distinge fata de restul”, considera avocatul.

Avocatura prin definitie este strans legata de notiunile de drept, de libertate, de onorare, de echitate. Exista insa si oameni care vad avocatura doar ca un mijloc de a dobandi un anumit statut social, sau de a dobandi acces la niste cercuri, ori de a se castiga bani. Tabara in care un avocat se pozitioneaza pentru a deveni partener intr-o societate de avocatura este o chestiune de educatie si de alegere. Pentru a ajunge avocat in adevaratul sens al cuvantului, brandingul personal trebuie sa fie asadar bazat pe o educatie si pe o structura morala solide, altfel nu este decat o forma fara fond”, a adaugat Brasoveanu.

Care este nivelul de experienta si cum ar trebui sa arate bilantul profesional al unui avocat pentru a deveni partener in cadrul unei companii mari?In opinia lui Brasoveanu pentru a putea spune ca este experimentat, un avocat trebuie sa lucreze cel putin 5-6 ani intr-un mod sustinut. In acest rastimp, el trebuie sa deprinda inclusiv abilitati manageriale si de relationare cu clientii, in cazul in care aspira la o pozitie de partener. „Pentru a fi partener intr-o societate de avocatura, trebuie insa sa fii mai mult decat un bun profesionist sau un bun manager. Trebuie sa fii un lider”, a spus avocatul.

Care este cel mai mare succes profesional pentru Brasoveanu? „Din fericire, am avut mai multe succese profesionale care m-au marcat. Paradoxal insa, cele mai puternice amintiri si confirmari nu au venit din profesie, ci din familie, atunci cand am primit ca amintire de suflet carnetul de avocat al bunicului meu, sau cand sotia mea mi-a spus ca este mandra de mine si ca nu cunoaste un om mai pasionat, ori cand fiul meu cel mare mi-a spus ca si el vrea sa devina avocat ca si mine. Acestea au insemnat si vor insemna mereu pentru mine mult mai mult decat orice succes profesional”, marturiseste Brasoveanu.

Dar cel mai mare esec?„Prin natura profesiei, in avocatura intalnesti foarte multi oameni cu care relationezi. Inevitabil, o parte din acestia nu impartasesc valorile pe care incerci sa le practici si chiar imbratiseaza non-valori. Acestea sunt relatiile care mai devreme sau mai tarziu dezamagesc si care reprezinta esecuri. Cred insa ca din perspectiva esecului, pentru mine au fost mai importante momentele de indoiala interioara asupra prioritatilor si misiunii mele, din care am reusit sa invat ceva despre mine si despre misiunea mea ca avocat”, spune avocatul.

Este mai greu astazi pentru un tanar avocat sa ajunga la pozitia de partener/ sa infiinteze propriul cabinet?„Cu siguranta. Nu cred inca ca acesta ar trebui sa fie un obiectiv in sine pentru un tanar avocat. In primul rand, acum concurenta este mult mai mare, exista un numar mai mare de avocati pe piata. Aceasta stare de fapt nu poate fi decat un lucru bun, deoarece efectul natural al concurentei libere este acela de a cerne valorile. Mai mult, azi dreptul in sine este mult mai dezvoltat, au aparut domenii si reglementari noi, avem o legislatie europeana pe care trebuie sa o cunoastem si sa o urmam. Este insa important sa avem si sa dam incredere avocatilor tineri, pentru ca acestia sa inteleaga ca a cunoaste este o rasplata in sine, iar misiunea avocatului este in primul rand aceea de a cunoaste dreptul pentru a ajunge sa cunoasca viata”, conchide Brasoveanu.

Acest articol face parte dintr-o serie de interviuri si povesti despre tinerii avocati de succes din Romania care au fost promovati in cadrul caselor de avocatura in care activeaza. Citeste alte povesti publicate pe Wall-Street.ro:

Roxana Tanase, senior partner Olteanu si Asociatii

Ioana Iordanescu, avocat senior WolfTheiss

Cosmin Anghel, Clifford Chance Badea

Alina Tugearu, Zamfirescu Racoti Predoiu


Madalina Rachieru, Clifford Chance Badea

Radu Damaschin, NNDKP


Anca Jucorvan, Tuca Zbarcea si Asociatii


Costin Teodorovici, Bulboaca si Asociatii






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri