“O noutate adusa de anul 2012 este legata de faptul ca strainii ar putea sa devina rezidenti fiscali si impozabili pe veniturile lor mondiale (ex. chirii, dividende, dobanzi, investitii si alte venituri obtinute din strainatate) mult mai repede ca in trecut - perioada de trei ani de sedere in Romania si indeplinirea unor conditii de rezidenta a fost redusa la un an. In acest sens, pentru stabilirea rezidentei fiscale, toti cetatenii straini care vin in Romania au obligatia de a depune un chestionar in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in tara”, a precizat Stela Andrei, Human Capital Manager la deptamentul de asistenta fiscala si juridica al Ernst & Young Romania.

Obligatia de a depune acelasi chestionar le revine si strainilor care au venit in Romania in perioada 2009 - 2011. In acest caz, termenul de depunere este sfarsitul anului 2012, noteaza specialistul Ernst & Young.

“Pentru a dovedi rezidenta fiscala intr-un alt stat cu care Romania are incheiat tratat de evitare a dublei impuneri, persoanele in cauza ar trebui sa obtina sau sa aiba in vedere sa completeze ulterior dosarul cu certificatul de rezidenta fiscal emis de autoritatile competente din statul respectiv (in unele state certificatul se poate obtine abia in anul urmator dupa procesarea declaratiei anuale)”, spune Stela Andrei.

Citeste si:

Cetatenii straini care au venit in Romania inainte de 2009 nu au obligatia de a depune un astfel de chestionar.

Obligatia depunerii chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale o au cetatenii straini, precum si cei romani, si atunci cand pleaca din Romania si intentioneaza sa stea in strainatate o perioada mai mare de 183 de zile intr-un an calendaristic.