Sistemul de plati anticipate, aplicabil pana acum numai persoanelor fizice, permite plata impozitului pe profit anual, in patru transe pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata (25 aprilie, iulie, octombrie si ianuarie).
Determinarea valorii platilor anticipate. Astfel, impozitul pe profit se va determina in baza impozitului platit in anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum. In cazul contribuabililor care au inregistrat pierdere fiscala, platile anticipate se determina raportat la profitul contabil al trimestrului pentru care se efectueaza plata anticipata. Reguli speciale de determinare a platilor anticipate se aplica si in cazul operatiunilor de fuziune ori divizare, transformare in sediu permanent al unei persoane juridice straine si operatiunilor transfrontaliere.

La data de 25 martie a anului urmator, se va depune o declaratie finala privind impozitul pe profit si se vor efectua regularizari, in sensul de a stabili impozitul efectiv datorat pentru anul fiscal precedent, respectiv sume suplimentare de plata (daca profitul efectiv realizat este mai mare decat cel anticipat) ori sume de restituit ori compensat (daca profitul efectiv realizat este mai mic decat cel anticipat).

Optiunea pentru acest sistem de plata. Optiunea se va face prin depunerea unei declaratii in acest sens, pana la data de 31 ianuarie. Optiunea este obligatorie pentru doi ani consecutivi, dupa care se poate reveni la sistemul normal de impozitare.

Cine poate aplica acest sistem?
Sistemul de plati anticipate este accesibil tuturor contribuabililor din sfera societatilor, cu exceptia societatilor bancare. Nu pot accesa acest sistem: persoanele juridice fara scop lucrativ - asociatii si fundatii; persoanele juridice, care realizeaza venituri majoritare din activitati agricole, persoanele juridice si fizice nerezidente. De asemenea, contribuabilii nou-infiintati aplica sistemul trimestrial de impozitare, fara a putea opta pentru plati anticipate.

Cine profita de acest sistem? Sistemul de plati anticipate profita companiilor care prevad cresteri ale cifrei de afaceri pentru anii 2013-2014. Sistemul poate fi o modalitate de optimizare a fluxurilor de numerar pentru companiile care sunt in extindere. Spre exemplu, o companie, care isi mareste activitatea cu 1/4, va datora in cursul anului 2013 impozit la nivelul celui de anul precedent, surplusul de obligatie fiscala fiind datorat in 2014. In caz contrar, pentru companiile cu dificultati in activitate acest sistem nu este recomandabil pentru ca duce la o diferenta pozitiva de plata, intre impozitul anticipat determinat si impozitul efectiv datorat. Spre exemplu, o companie, care isi reduce activitatea cu 1/3 ar datora raportat la impozitul pe anul precedent plati cu 1/3 mai mari decat cele efectiv datorate.

Ioana Costea este Coordonatoarea departamentului de drept fiscal al societatii de avocatura Chiuariu & Asociatii. Ea scrie constant pentru wall-street.ro Pastila de Fiscalitate, o serie de articole publicate in sectiunea Legal Business.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri