KPMG a publicat un ghid care ofera informatii detaliate cu privire la impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale datorate asupra veniturilor persoanelor fizice din peste 80 de state, inclusiv Romania. "Thinking Beyond Borders: Management of Extended Business Travellers" se adreseaza oamenilor de afaceri si angajatorilor care isi trimit personalul in strainatate.
Peste 20 de state noi au fost incluse in aceasta editie, in plus fata de editia anului 2011. Asadar, aceasta publicatie anuala devine o lucrare de referinta care capata o importanta deosebita pentru toate companiile care trimit personal in strainatate, a precizat Madalina Racovitan, partener in cadrul departamentului de taxe al KPMG Romania.

Ea subliniaza ca in ultimul an au avut loc putine modificari in tendinta companiilor de a detasa angajatii in strainatate pentru perioade scurte de timp, in timp ce modelul traditional de detasare pe termen lung intr-un singur stat continua sa scada.

In contextul economic actual, companiile sunt adesea interesate sa reduca costurile considerabile generate de detasarea pe termen lung a unui angajat intr-un alt stat. Prin urmare, companiile cauta modele mai flexibile si mai eficiente de mobilitate internationala a angajatilor.

Angajatii, pe de alta parte, prefera adesea calatoriile de business de scruta durata. Detasarile pe perioade lungi in care membrii de familie insotesc angajatul in statul de detasare au consecinte importante pentru angajati si pentru familiile acestora, si de aceea, calatoriile pentru perioade scurte de timp mult mai convenabile, atat pentru angajati cat si pentru angajatori.

"In mod evident, acest model de mobilitate internationala a angajatilor are anumite beneficii atat pentru angajat cat si pentru companie. Cu toate acestea, asa cum se explica in publicatia KPMG, modelul poate genera o serie de riscuri fiscale, atat pentru angajator cat si pentru angajat. Este deosebit de important ca in implementarea programelor de mobilitate internationala a angajatilor sa se tina cont de faptul ca in ultimii ani autoritatile fiscale din intreaga lume au devenit din ce in ce mai vigilente, intr-un efort de a atenua scaderea veniturilor bugetare", a completat Racovitan (foto).

Ca urmare, studiul KPMG ar trebui sa serveasca drept memento pentru acele companii care isi trimit personalul in strainatate chiar si in misiuni de scurta durata si care ar trebui sa monitorizeze indeaproape aceste calatorii si sa solicite consultanta cu privire la implicatiile fiscale si de securitate sociala.

Studiul atrage atentia ca una dintre principalele conceptii gresite intalnite in randul multor companii este aceea ca un angajat devine impozabil intr-un stat strain daca acesta este prezent in acel stat pentru o perioada mai lunga de 6 luni.

"Desi acest lucru este valabil pentru veniturile din salarii platite de catre angajatorul din tara de origine, detasarile pe termen scurt pot de asemenea sa genereze o serie de alte potentiale obligatii fiscale. Spre exemplu, orice venit local sau comision castigat este probabil de a fi supus impozitului pe venit cu retinere la sursa, in timp ce in alte cazuri, activitatea angajatului poate genera un sediu permanent in statul in care se desfasoara activitate, cu consecinte directe de plata a impozitului pe profit pentru angajator. Daca angajatul calatoreste in mod frecvent, acesta va fi nevoit sa mentina un control atent al numarului de zile petrecute in fiecare din statele vizitate. In doar cateva luni, in urma mai multor deplasari pe termen scurt, angajatul poate deveni rezident fiscal fara sa realizeze acest lucru”, a explicat Madalina Racovitan.

Specialistul KPMG a remarcat ca tot mai multe companii romanesti isi extind operatiunile si in afara tarii, trimitandu-si frecvent personalul in deplasari pe termen scurt in strainatate pentru a dezvolta proiecte de expansiune sau pentru a furniza servicii clientilor din alte state.

"Detasarea personalului roman in alte jurisdictii europene este acum un proces relativ usor (in special pentru statele membre UE). Cu toate acestea, nu trebuie ignorate formalitatile de imigrare din anumite state membre UE, care trebuie inca indeplinite de cetatenii romani, precum si formalitatile legate de asigurarile sociale, inainte sau pe parcursul calatoriilor de afaceri (chiar si in situatiile in care aceste deplasari nu depasesc cateva saptamani)”, a explicat Racovitan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri