Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, afirma ca taxele si impozitele locale pentru anul viitor vor fi majorate, obligatoriu, cu 16%, iar in mod exceptional, doar in acest an, ele vor putea mentinute la nivelul anului 2012 de catre autoritatile locale, transmite corespondentul Mediafax.
Emil Boc a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca proiectul de ordonanta simpla care va fi analizat in sedinta de Guvern de miercuri are o formulare diferita fata de cel al OUG postat pe site-ul Ministerului Finantelor in 21 decembrie 2012.

"In OUG de pe site-ul Ministerului Finantelor se mentiona clar ca nivelul taxelor si impozitelor locale se poate indexa odata la trei ani, daca primariile doresc, in schimb, in proiectul de ordonanta simpla care se discuta miercuri in Guvern se arata ca pentru anul 2013 - si doar pentru acest an - impozitele si taxele locale pot fi mentinute la nivelul anului 2012. Diferenta consta in faptul ca OUG dadea dreptul indexarii sau nu cu 16 la suta, iar noua ordonanta consacra indexarea cu 16 la suta incepand cu anul 2014. Cu alte cuvinte, anul viitor, toate taxele locale vor fi majorate cu rata inflatiei, iar in 2014 se porneste din start cu majorarea cu 16 la suta si de acolo se mai pot creste taxele si impozitele locale pana la 20 la suta", a explicat Boc.

El a mentionat ca, anul viitor, nicio autoritate locala nu va putea decide mentinerea taxelor si impozitelor la nivelul anului 2012.

Intrebat de ce a avut loc o astfel de schimbare de optica a Guvernului legat de taxele si impozitele locale, Emil Boc a raspuns ca guvernantii si-au dat seama ca "viata bate filmul, viata bate declaratiile".

"Dupa euforia alegerilor, si-au schimbat discursul", a spus primarul Clujului.

El a afirmat ca, in cazul in care ordonanta va fi adoptata, miercuri, in sedinta de Guvern in forma propusa, va convoca, joi, Consiliul Local Cluj-Napoca pentru a emite doua hotarari, prima de majorare a taxelor si impozitelor locale cu 16 la suta, conform HG nr. 1309, urmata de una de mentinere a taxelor si impozitelor la nivelul anului 2012.

"Incepand de vineri am putea relua plata taxelor si impozitelor locale la Cluj-Napoca, operatiune sistata din 7 ianuarie", a adaugat Boc.

Ultima indexare a taxelor si impozitelor locale din Cluj-Napoca a avut loc in anul 2010, acestea fiind majorate cu 9 la suta.

Pe site-ul Ministerului Finantelor a fost publicata miercuri o forma modificata a proiectului de ordonanta privind indexarea taxelor locale, comparativ cu varianta avansata la sfarsitul anului trecut, document care prevede acum ca "petru anul 2013" autoritatile locale pot adopta hotarari privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale si amenzilor prevazute in hotararea de guvern aprobata in 2012, cel mult pana la nivelurile prevazute prin hotararile autoritatilor administratiei publice locale respective, adoptate de catre acestea pentru anul 2012.

Aceste hotarari pot fi adoptate in termen de cel mult 20 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, iar sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor si taxelor locale aprobate prin hotarari ale autoritatilor deliberative se compenseaza cu obligatii de plata catre bugetele locale, cu termene de plata viitoare sau se restituie la cerere.

In varianta initiala, ordonanta stabilea ca in cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare, iar autoritatile locale hotarasc cu privire la aplicarea indexarii.

Modificarea ordonantei este explicata de Guvern prin observatiile formulate in timpul consultarilor de catre ministerele initiatoare si avizatoare.

Ordonanta va fi aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului si publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial, conform declaratiilor anterioare ale premierului Victor Ponta.

Anul trecut, Guvernul a adoptat o hotarare privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat in Monitorul Oficial in 28 decembrie.
Premierul Ponta a cerut ca pe ordinea de zi a sedintei de vineri a Guvernului sa fie introdusa ordonanta care stabileste ca primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale, dar a precizat ca actul va fi publicat dupa ce presedintele Basescu va semna Legea care abiliteaza Executivul sa emita ordonante.

Premierul arata, in sedinta de vineri Guvernului, ca este necesar ca aceasta lege sa fie publicata in Monitorul Oficial inaintea ordonantei privind impozitele si taxele locale si a spus ministrilor ca a discutat pe aceasta tema cu seful statului, care l-a asigurat ca va semna chiar vineri legea in cauza.

Duminica, primarul Emil Boc i-a cerut premierului Victor Ponta sa emita, de urgenta, o ordonanta a Guvernului care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa nu majoreze taxele si impozitele locale.

Guvernul preciza, intr-un raspuns la solicitarea primarului Emil Boc, ca OG nu a putut fi adoptata in 5 ianuarie pentru ca presedintele Basescu a promulgat dupa sedinta Guvernului legea de abilitare.

Administratia Prezidentiala a informat ca presedintele Traian Basescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante in vacanta parlamentara si l-a informat pe premierul Victor Ponta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri